Κυριακή, 22 Ιουνίου, 2025
Tilegrafimanews- Χρηστικά και επίκαιρα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews- Χρηστικά και επίκαιρα
Αρχική Featured

Κρίση στην Ουκρανία: Γιατί ένας πόλεμος από ατύχημα είναι πολύ πιθανός

Newsroom από Newsroom
18/02/2022 14:05
σε Featured, HOT NEWS, ΔΙΕΘΝΗ
A A
51
SHARES
109
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Κρίση στην Ουκρανία: Γιατί ένας πόλεμος από ατύχημα είναι πολύ πιθανός

Ειδήσεις:  Την Τετάρτη, όταν το θερμόμετρο στη χιονισμένη μεγαλούπολη έδειχνε επτά βαθμούς κάτω από το μηδέν, τα κέφια είχαν ανάψει στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία.

«Η σημερινή ημέρα θα μείνει στην Ιστορία ως η μέρα του πολέμου που δεν έγινε», άκουγες ξανά και ξανά από κρατικούς παράγοντες και τηλεοπτικούς σχολιαστές.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr

Διακωμωδούσαν την άτυχη ιδέα Αμερικανών αξιωματούχων όχι μόνο να προειδοποιήσουν για επικείμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και να προσδιορίσουν ως πιθανή ημερομηνία τη 16η Φεβρουαρίου, που παρήλθε χωρίς δράματα.

Προβοκάτσια

Χθες, όμως, η ιλαρότητα έδωσε τη θέση της στις δυσοίωνες καταγγελίες. Από το πρωί, τα τηλεοπτικά δίκτυα προέβαλλαν αναφορές των ρωσόφωνων αυτονομιστών στο Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας περί βομβαρδισμών από τον κυβερνητικό στρατό του Κιέβου και χαρακτήριζαν προβοκάτσια τις διαμετρικά αντίθετες καταγγελίες της ουκρανικής κυβέρνησης. Ωστόσο, ο πόλεμος της προπαγάνδας που κάποτε προηγείται του πραγματικού δεν φαίνεται να έχει επίδραση στην καθημερινότητα των Μοσχοβιτών. Στα σούπερ μάρκετ δεν βλέπει κανείς το παραμικρό ίχνος πανικού και προληπτικών εφοδιασμών.

Στο πιο εξυπηρετικό και με διαφορά πιο όμορφο μετρό του κόσμου, αρκετοί διαβάζουν τα βιβλία τους και οι περισσότεροι ασχολούνται με τα κινητά τους, όπως κάθε άλλη μέρα.

Στις κουβέντες που είχα με πολίτες των πιο διαφορετικών ηλικιακών κατηγοριών και πολιτικών απόψεων, οι συνομιλητές μου συμφωνούσαν σε τρία πράγματα: ότι δεν θέλουν πόλεμο με την Ουκρανία, ότι ένας τέτοιος πόλεμος είναι άκρως απίθανος και ότι την ένταση την καλλιεργούν οι Αμερικανοί, που βλέπουν διαρκώς τη Ρωσία ως εχθρό, ανεξάρτητα από τι σύστημα έχει και ποιος την κυβερνά.

Ο Αντρέι Κορτούνοφ είναι εδώ και αρκετά χρόνια γενικός διευθυντής του Ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων (RIAC), του πιο έγκυρου think tank για διεθνή θέματα, που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών. Στη συνομιλία μας ήταν αρχικά καθησυχαστικός, ύστερα όχι και τόσο.

«Θεωρητικά, εάν ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι υλοποιούσε πραγματικά τις συμφωνίες του Μινσκ και απέσυρε το αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ, θα μπορούσε να υπάρξει ομαλοποίηση».

«Δεν νομίζω ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα πολέμου. Βλέπουμε προκλήσεις και από τις δύο πλευρές (στην Ουκρανία), μπορεί να έχουμε και κάποια περιορισμένη κλιμάκωση των συγκρούσεων, αλλά κανένας από τους δύο δεν έχει συμφέρον και δεν θέλει τον πόλεμο. Τώρα, σε σχέση με τα ρωσικά στρατεύματα που διεξάγουν γυμνάσια από την άλλη πλευρά των συνόρων, ανακοινώθηκε ότι άρχισε η αποχώρηση και ούτως ή άλλως υπάρχουν χρονικά όρια στη δυνατότητα να μένουν συγκεντρωμένα εκεί. Εκείνο που με ανησυχεί περισσότερο είναι όχι μια συνειδητή απόφαση των μεν ή των δε για σύγκρουση, αλλά το ενδεχόμενο ενός πολέμου από ατύχημα, από λάθος, ενός πολέμου που κανείς δεν θέλησε. Και αυτό είναι κάτι που σε τέτοιες καταστάσεις δεν μπορεί να αποκλειστεί».

Στη διάρκεια της συνάντησής του με τον καγκελάριο Σολτς, ο πρόεδρος Πούτιν ύψωσε πολύ τους τόνους, καταγγέλλοντας το Κίεβο για «γενοκτονία» εναντίον των ρωσόφωνων. Τον ρώτησα αν αυτό είναι προοίμιο εισβολής και αν ο Ρώσος ηγέτης θα δεχθεί την πρόσφατη πρόταση της Δούμας (Βουλής) να αναγνωρίσει τις αυτόκλητες «Λαϊκές Δημοκρατίες» των ρωσόφωνων αποσχιστών στο Ντονέτσκ και στο Λουγκάνσκ. Η απάντησή του:

«Μόνο αν υπάρξει μεγάλης κλίμακας επίθεση του Κιέβου εναντίον του Ντονμπάς θα αναγκαστεί να επέμβει ο πρόεδρος Πούτιν, γιατί υπάρχουν πολλοί Ρώσοι πολίτες εκεί και θα θεωρήσει ότι δεν έχει δικαίωμα να τους εγκαταλείψει. Οπως ξέρετε, δεν έχει αναγνωρίσει μέχρι τώρα τις ντε φάκτο οντότητες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Ελπίζω ότι δεν θα το κάνει ούτε τώρα, γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε το τέλος των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ, που ήταν μεγάλη επιτυχία για τη Ρωσία και προσωπικά για τον Πούτιν».

Κερδισμένος ο Πούτιν

Τι θα συνιστούσε για τον Ρώσο πρόεδρο επιτυχία, τέτοια που θα του επέτρεπε να εκτονώσει τη σοβούσα κρίση χωρίς να του πουν ότι γυρίζει με άδεια χέρια από μια ένταση που προκάλεσε ο ίδιος; «Για την ώρα», εκτιμά ο κ. Κορτούνοφ, «έχει κερδίσει αρκετά πράγματα, τουλάχιστον στο εσωτερικό της Ρωσίας και στο επίπεδο των εντυπώσεων. Εκεί που οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους δεν του έδιναν ιδιαίτερη σημασία, τώρα έρχονται ο ένας μετά τον άλλο στη Μόσχα –αύριο (σήμερα) έρχεται και ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών– για συναντήσεις με τον πρόεδρο ή τον υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ. Αναγνωρίζουν ως νόμιμες τις ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλειά της και αποδέχονται θέσεις για τους πυραύλους μέσου βεληνεκούς, τα οπλικά συστήματα σε Πολωνία και Ρουμανία ή άλλα θέματα, που μέχρι χθες απέρριπταν.

Δεν γνωρίζω, όμως, τι θα θεωρήσει πραγματική νίκη ο πρόεδρος Πούτιν, τέτοια που θα του επιτρέψει να απαγκιστρωθεί. Θεωρητικά, εάν ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι υλοποιούσε πραγματικά τις συμφωνίες του Μινσκ και απέσυρε το αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ, θα μπορούσε να υπάρξει ομαλοποίηση. Αλλά και τα δύο μού φαίνονται πολύ δύσκολα στην παρούσα φάση. Ακόμη κι αν το θέλει, ο Ζελένσκι θα χρειαστεί χρόνο για να κάμψει τις αντίθετες απόψεις που εξακολουθούν να κυριαρχούν στο πολιτικό κατεστημένο και στους μηχανισμούς ασφαλείας της Ουκρανίας».

Πέτρος Παπακωνσταντίνου/kathimerini.gr

Ετικέτες: ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑΟυκρανίαΟΥΚΡΑΝΙΑ ΝΕΑΡΩΣΙΑ NEWSΡΩΣΙΑ ΝΕΑ
Προηγούμενο Άρθρο

1Γ/2022 ΑΣΕΠ: Οσονούπω 850 προσλήψεις μόνιμων

Επόμενο Άρθρο

Οι Λειψοί στους δέκα καλύτερους εναλλακτικούς προορισμούς του κόσμου

ΣχετικάΆρθρα

HOT NEWS

Πώς η σκευωρία της εσχάτης προδοσίας που έστησε η αντιπολίτευση, ενισχύει ακόμη περισσότερο τον Μητσοτάκη

22/06/2025 | 22:13
The aircraft carrier USS Dwight D. Eisenhower and other warships crosses the Strait of Hormuz into the Persian Gulf on Sunday, Nov. 26, 2023, as part of a wider American deployment in the Middle East amid the Israel-Hamas war. The Eisenhower was accompanied by the guided-missile cruiser USS Philippine Sea, the guided-missile destroyers USS Gravely and the USS Stethem and the French frigate Languedoc. (Information Technician Second Class Ruskin Naval/U.S. Navy via AP)
Featured

Tο Ιράν αποφάσισε να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ – Τι σημαίνει αυτό για το διεθνές εμπόριο

22/06/2025 | 21:31
Featured

Παρίσι, Βερολίνο και Λονδίνο καλούν το Ιράν να δεσμευθεί σε διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά

22/06/2025 | 21:19
HOT NEWS

Τι ανησυχεί περισσότερο την Κυβέρνηση για τη Μέση Ανατολή

22/06/2025 | 21:13
ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

«Ανέβηκε στα 7 εκατομμύρια ο Παναθηναϊκός για τον Ουναϊ»

22/06/2025 | 21:00
Featured

Προειδοποίηση Ρούμπιο: «Αν το Ιράν προβεί σε αντίποινα στις ΗΠΑ θα είναι το χειρότερο λάθος που έχει κάνει ποτέ»

22/06/2025 | 21:00
Featured

Ολοκληρώθηκε το ΚΥΣΕΑ στο Μαξίμου υπό τον Μητσοτάκη για τη Μέση Ανατολή

22/06/2025 | 20:26
ΔΙΕΘΝΗ

Οι Χούθι απειλούν τα αμερικανικά πλοία στην Ερυθρά θάλασσα αν ο Τραμπ συμμετάσχει στις επιθέσεις κατά του Ιράν

22/06/2025 | 20:00
Load More
Επόμενο Άρθρο

Οι Λειψοί στους δέκα καλύτερους εναλλακτικούς προορισμούς του κόσμου


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • ΕΚΤΑΚΤΟ – Διάγγελμα Τραμπ: Εξαλείψαμε πλήρως τους στόχους στο Ιράν – Για 40 χρόνια λένε «θάνατο στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ»

    2225 shares
    Share 890 Tweet 556
  • Ραγδαίες εξελίξεις: Από το διάγγελμα Τραμπ, στον εφιάλτη του Τρίτου Παγκόσμιου – Ρωσία, Κίνα και Β. Κορέα στο πλευρό του Ιράν

    1215 shares
    Share 486 Tweet 304
  • Το Ισραήλ λέει ότι αποτράπηκε ιρανική επίθεση κατά υπηκόων του στην Κύπρο – Το σχέδιο θα υλοποιούσαν οι Φρουροί της Επανάστασης

    2492 shares
    Share 997 Tweet 623
  • Φωτιά στη Χίο: Σε τρία μέτωπα οι φλόγες – Συνεχείς εντολές εκκένωσης από το 112

    541 shares
    Share 216 Tweet 135
  • Το Ισραήλ αύξησε τα επίπεδα συναγερμού μετά την αμερικανική επίθεση στο Ιράν

    536 shares
    Share 214 Tweet 134
  • Με βόμβες «bunker buster» χτύπησαν οι ΗΠΑ τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, με βομβαρδιστικά Β-2 Spirit

    506 shares
    Share 202 Tweet 127
  • ΠΟΛΕΜΟΣ LIVE: 12 bunker-buster, 3 στόχοι, 1 δήλωση πολέμου – «Η Μέση Ανατολή δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια»

    483 shares
    Share 193 Tweet 121
Tilegrafimanews- Χρηστικά και επίκαιρα

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ Τσίπρας καιρός
  • About Us
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • useronline
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι και προϋποθέσεις για την ανάρτηση σχολίων
  • Όροι χρήσης
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch