ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το χρονικό ενός «προαναγγελθέντος θανάτου» ήταν η χθεσινή αποχώρηση του Ανδρέα Λοβέρδου από το ΠΑΣΟΚ καθώς όχι μόνο ο ίδιος έδειχνε πως δεν ανήκει πλέον σ’ αυτό το χώρο αλλά και μετά την μη εκλογή του ως βουλευτή δεν υπήρχε πλέον τίποτε άλλο να κάνει και να περιμένει από εκεί.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Αντίθετα, ως «ελεύθερος» και μη «δεσμευμένος», τοποθετείται στις πολιτικές εφεδρείες από όπου άνετα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορούσε να αντλήσει ένα υπουργικό στέλεχος σε κάποια μελλοντική διεύρυνση ή ανασχηματισμού της κυβέρνησης του.
Άλλωστε ως μη εκλεγμένος στο κοινοβούλιο αυτομάτως λαμβάνει και τα χαρακτηριστικά του «ρεαλιστή τεχνοκράτη» που αναζητάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για ένα στέλεχος της κυβέρνησης του.
Πρόκειται για έναν πολιτικό, ο οποίος βρίσκεται πιο κοντά στις απόψεις της σημερινής Ν.Δ., με λίγα λόγια, ήταν αρκετά «Δεξιός» για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και είναι αρκετά «Κεντρώος» για αυτή τη Ν.Δ.
Ο ίδιος άλλωστε επικαλέστηκε ως βασικό λόγω διαφωνίας τον τρόπο με τον οποίο το ΠΑΣΟΚ ασκεί την επιρροή του στο Κέντρο για να αιτιολογήσει την αποχώρησή του από το κόμμα.
Τα στελέχη πάντως στην Χαριλάου Τρικούπη, λένε ότι από τα στατιστικά των exit poll της τελευταίας εκλογικής αναμέτρησης αποδεικνύεται ότι το κόμμα διατήρησε ισχυρά ερείσματα στο Κέντρο.
Ειδικότερα, όπως σχολίαζαν χθες συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη, οι αυτοπροσδιοριζόμενοι ως κεντρώοι ψηφοφόροι ψήφισαν σε ποσοστό 35,8% Ν.Δ. και σε ποσοστό 31,7% ΠΑΣΟΚ, με τον ΣΥΡΙΖΑ να λαμβάνει μόλις 12,5%.
Συνεπώς η αποχώρηση, ήταν μάλλον προδιαγεγραμμένη και θα λάμβανε χώρα με οποιαδήποτε αφορμή.
Στις 11 χθες το πρωί με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθεί από όλα τα όργανα του ΠΑΣΟΚ.
Μέχρι η επιστολή του Α.Λοβέρδου να παραδοθεί στο γραφείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, η είδηση του διαζυγίου είχε κυκλοφορήσει παντού.
Με εννέα μόλις λέξεις διατυπώθηκε η κομματική αντίδραση: «Καθένας κάνει τις επιλογές του και κρίνεται από αυτές».
«Παραιτούμαι από όλα ανεξαιρέτως τα όργανα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, στα οποία συμμετέχω. Παραιτούμαι επίσης από την ιδιότητα του μέλους του κόμματος. Οι λόγοι της παραίτησής μου είναι αμιγώς πολιτικοί και τους εξέθεσα με μία άκρως εμπιστευτική επιστολή σήμερα προς τον πρόεδρο του Κινήματος», ανέφερε στην ανάρτησή του ο κ. Λοβέρδος.
Οι «αμιγώς πολιτικοί», λόγοι που αναφέρει σήμαιναν ένα μόνο πράγμα.
Υπήρχε ρήξη στις προσωπικές σχέσεις με τον Ν. Ανδρουλάκη. Εδώ και καιρό, άλλωστε, ήταν εμφανής η απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος θεωρούσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να χαράξει σαφές μέτωπο έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και να διατηρεί ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και προοπτική συνεργασίας με τη Ν.Δ.
Είχε, επίσης, διαφοροποιηθεί από τη στρατηγική «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας», λέγοντας ότι «όταν απορρίπτουμε πρόσωπα, πρέπει να προτείνουμε πρόσωπα», σε σχέση με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το πρόσωπο του πρωθυπουργού σε πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας.
«Είναι πολιτικά παράδοξο ο Ανδρέας Λοβέρδος να έχει κοινές αγωνίες με τον Γιάννη Οικονόμου και τον Ακη Σκέρτσο», είχε απαντήσει η Χαριλάου Τρικούπη, τοποθετώντας επί της ουσίας τον Ανδρέα Λοβέρδο στο «στρατόπεδο» της Ν.Δ.
Το αστείο σε όλα αυτά είναι πως και ο Άκης Σκέρτσος από το χώρο του ΠΑΣΟΚ προέρχεται.
Στη Χαριλάου Τρικούπη έσπευδαν να υπενθυμίσουν με νόημα ότι ο Α. Λοβέρδος φρόντισε να ευχηθεί «καλή επιτυχία» στη νέα κυβέρνηση αμέσως μετά την ορκωμοσία της, καθώς και ότι επισκέφθηκε τον Αδωνι Γεωργιάδη στο υπουργείο Εργασίας όπου ήταν περιχαρής.
Σίγουρα δεν έδειχνε καμία διάθεση να ασκήσει αντιπολίτευση στην συγκεκριμένη κυβέρνηση.
Το χθεσινό διαζύγιο του Ανδρ. Λοβέρδου με το ΠΑΣΟΚ είναι το δεύτερο. Ο πρώην υπουργός διαφώνησε με την ηγεσία του κόμματος και τον Δεκέμβριο του 2012, όταν ίδρυσε πολιτική κίνηση μέσα στο ΠΑΣΟΚ τη Ριζοσπαστική Κίνηση Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας (ΡΙΚΣΣΥ), που έφερε ρήξη με τον Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος προχώρησε στη διαγραφή του από το κόμμα.
Τον Απρίλιο του 2013 ίδρυσε τη Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα ως μετεξέλιξη της ΡΙΚΣΣΥ και συμμετείχε με τον σχηματισμό αυτόν στον συνασπισμό κομμάτων Ελιά-Δημοκρατική Παράταξη στις ευρωεκλογές του 2014.
Τον Ιούνιο του 2014 επέστρεψε στο ΠΑΣΟΚ. Τον Ιούνιο του 2015 διεκδίκησε την ηγεσία χωρίς επιτυχία, ενώ ήταν ξανά υποψήφιος στις εκλογές για ανάδειξη ηγεσίας τον Δεκέμβριο του 2021, όταν και πάλι απέτυχε να εκλεγεί.
Με λίγα λόγια ο πολιτικός του χρόνος στο ΠΑΣΟΚ είχε λάβει τέλος, αντίθετα φαίνεται πως θα μπορέσει εύκολα να ανανεωθεί σε άλλο πολιτικό χώρο και με πολλές περισσότερες πολιτικές απολαβές.
Ήδη υπάρχουν πολλά παλιά γνώριμα για τον Α.Λοβέρδο πολιτικά στελέχη στην Ν.Δ., με κορυφαίους τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον Γιώργο Φλωρίδη, τον Γ.Γεραπετρίτη.
Είναι μία «ομάδα» μέσα στην οποία θα μπορέσει να ενταχθεί άμεσα και χωρίς δυσκολία