Κυριακή, 24 Αυγούστου, 2025
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
Αρχική Featured

«Μαύρη μέρα» στη Wall Street μετά τους δασμούς Τραμπ – Έκαναν φτερά πάνω από 2 τρισ. δολάρια, η χειρότερη συνεδρίαση από το 2020

TechTeam από TechTeam
04/04/2025 09:00
σε Featured, HOT NEWS, ΔΙΕΘΝΗ, ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
A A
167
SHARES
356
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνοντας πως το σχέδιο των δασμών «λειτουργεί εξαιρετικά», παρά το γεγονός πως εξανεμίστηκαν 2 τρισ. δολάρια από τη Wall Street

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε νωρίτερα πως «το χρηματιστήριο και οι αγορές θα εκτοξευθούν».

Ωστόσο, δεν διευκρίνισε πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό, τη στιγμή που οι διεθνείς αγορές κατέρρευσαν, με τη Wall Street να καταγράφει έντονες απώλειες και εκτεταμένο sell-off σε όλους τους κλάδους.

Σημαντικό είναι ότι ο S&P 500 σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση του από το 2020.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε πως ήταν αναμενόμενη η σημαντική πτώση στη Wall Street, στον απόηχο των δασμών που ανακοίνωσε. Υπεραμύνθηκε της απόφασής του, υποστηρίζοντας πως ήταν αναγκαίο μέτρο για να θεραπεύσει την «άρρωστη» αμερικανική οικονομία.

Ο Τραμπ δήλωσε επίσης ανοικτός σε διαπραγματεύσεις για τους δασμούς, σε περίπτωση που άλλες χώρες προσφέρουν κάτι «εκπληκτικό».

Δασμοί Τραμπ: Έκαναν φτερά 2 τρισ. δολάρια
Συνολικά, περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια χάθηκαν από την κεφαλαιοποίηση των αμερικανικών μετοχών, ενώ η στροφή των επενδυτών προς την αγορά ομολόγων αποτελεί ένδειξη πιθανής οικονομικής επιβράδυνσης, αν όχι ύφεσης και παρατεταμένης αβεβαιότητας.

Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 1.679 μονάδες (-3,98%) και έκλεισε στις 40.545 μονάδες, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση του από τον Σεπτέμβριο του 2022.

Ο S&P 500 κατρακύλησε κατά 4,84%, φτάνοντας τις 5.396 μονάδες, στη μεγαλύτερη κάμψη του από τον Ιούνιο του 2020, ενώ ο Nasdaq έκανε βουτιά 5,97%, την πιο απότομη από το 2020, καταλήγοντας στις 16.550 μονάδες.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε και η πτώση του Russell 2000, που έγινε ο πρώτος αμερικανικός δείκτης που εισήλθε επισήμως σε bear market. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή ανατροπή για τον δείκτη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο οποίος είχε πρωταγωνιστήσει στην ανοδική πορεία της αγοράς μετά τις εκλογές.

Αρχικά, οι εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης θεωρούνταν οι ωφελημένες της αναπτυξιακής πολιτικής του νέου προέδρου, όμως οι προσδοκίες αυτές διαψεύστηκαν, με τον Russell 2000 να σημειώνει πτώση άνω του 5% μέσα στη μέρα και συνολική απώλεια 21% από το τελευταίο υψηλό του.

Παράλληλα, στην αγορά ομολόγων σημειώθηκε έντονη κινητικότητα, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί προσωρινά κάτω από το 4%, προτού σταθεροποιηθεί στο 4,04%, ενώ το 2ετές βρέθηκε στο 3,7% μετά από πτώση σχεδόν 20 μονάδων βάσης.

Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, γνωστός και ως «δείκτης φόβου», εκτινάχθηκε στις 28 μονάδες, ξεπερνώντας κατά πολύ το κρίσιμο όριο του 20, με ημερήσια αύξηση άνω του 32%.

Το επενδυτικό πλάνο «America First», που στηριζόταν στην υπεραπόδοση των αμερικανικών αγορών έναντι των διεθνών, ανατρέπεται γρήγορα.

Οι δασμοί αποσταθεροποιούν την εφοδιαστική αλυσίδα και μειώνουν τα περιθώρια κέρδους για εταιρείες-κολοσσούς όπως η Apple, η Nike και η Walmart.

Οι δασμοί Τραμπ θα φέρουν ύφεση, προειδοποιούν οικονομικοί αναλυτές
Την ίδια στιγμή, οικονομικοί αναλυτές και επενδυτικοί οίκοι προειδοποιούν για σενάρια όχι μόνο επιβράδυνσης, αλλά και ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας.

Η Nomura προβλέπει αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ μόλις 0,6% το 2025, με τον δομικό πληθωρισμό να διαμορφώνεται στο 4,7%. Αντίστοιχα, η Barclays εκτιμά συρρίκνωση 0,1% στο ΑΕΠ και πληθωρισμό στο 3,7%.

Οι ανησυχίες αυξάνονται ότι η αμερικανική οικονομία κινδυνεύει να εγκλωβιστεί σε στασιμοπληθωρισμό, περιορίζοντας τις επιλογές της Fed για επιθετική μείωση επιτοκίων. Οι αγορές χρήματος έχουν ήδη προσαρμόσει τις προσδοκίες τους, προεξοφλώντας πιθανότητα 50% για τέσσερις μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2025, μια προοπτική που μέχρι πρόσφατα φαινόταν αδιανόητη.

«Αυτό είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο για τους δασμούς, και οι αγορές δεν το είχαν προεξοφλήσει» σχολίασε η Μέρι Αν Μπάρτελς της Sanctuary Wealth, τονίζοντας πως «ακόμη κι αν δεν προκληθεί ύφεση, είναι ξεκάθαρο ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί τόσο στις ΗΠΑ όσο και διεθνώς».

Ο Ζιμ Ζέλτερ της Apollo Global Management αύξησε την εκτίμηση πιθανότητας ύφεσης στο 50%, σημειώνοντας ότι «οι δασμοί ενδέχεται να εντείνουν τις πληθωριστικές πιέσεις και να δυσκολέψουν περαιτέρω τη Fed να αντιδράσει προληπτικά».

Τεχνικοί αναλυτές της αμερικανικής αγοράς εκφράζουν ανησυχίες πως αν ο S&P 500 διασπάσει το κρίσιμο όριο των 5.500 μονάδων ενδέχεται να κατευθυνθεί προς τα χαμηλότερα επίπεδα του έτους, στις 5.504 μονάδες της 13ης Μαρτίου ή ακόμα και στις 5.488 μονάδες της 31ης Μαρτίου.

Ο Μπανού Μπαβεζά της UBS υποστηρίζει ότι οι δασμοί ήρθαν σε ακατάλληλη χρονική συγκυρία, αυξάνοντας τον κίνδυνο εισόδου σε bear market.

Παράλληλα, η οικονομική επιβράδυνση αναμένεται να επηρεάσει και τα εταιρικά κέρδη.

«Έχουμε ήδη περάσει το στάδιο της αυξημένης αβεβαιότητας. Το επόμενο είναι η αναθεώρηση των προβλέψεων για τα κέρδη» σχολίασε η Ιρένε Τάνκελ, της BCA Research.

Παρ’ όλα αυτά, η Σολίτα Μαρκέλι της UBS Global Wealth Management εκτιμά πως, παρά τη συνεχιζόμενη μεταβλητότητα, μπορεί να υπάρξει ανακούφιση στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, εάν οι διαπραγματεύσεις για χαλάρωση των δασμών αποφέρουν καρπούς.

Ο Λευκός Οίκος, πάντως, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διορθώσεων, χωρίς όμως να δεσμεύεται σε συγκεκριμένες αλλαγές.

Η πτώση έπληξε όλους τους κλάδους, με τις τεχνολογικές εταιρείες όπως τη Nvidia και την Tesla, καθώς και τις πολυεθνικές όπως τη Nike και την Apple να δέχονται ισχυρές πιέσεις. Η Apple, μάλιστα, υπέστη σημαντική μείωση στη συνολική χρηματιστηριακή της αξία.

Ο τραπεζικός κλάδος υπέστη επίσης σοβαρές απώλειες, με τον τραπεζικό δείκτη να χάνει 8% και τις μετοχές της Citi και της Bank of America να σημειώνουν διψήφια ποσοστά πτώσης.

Από τις λίγες εξαιρέσεις η μετοχή της Coca-Cola, η οποία ενισχύθηκε κατά 2,5% και κατέγραψε νέο υψηλό, καθώς η εταιρεία θεωρείται ανθεκτική στις οικονομικές αναταράξεις χάρη στην ισχυρή παγκόσμια παρουσία της

 

 

Ετικέτες: αγορέςΔΑΣΜΟΙΗΠΑπτώση

ΣχετικάΆρθρα

Featured

ΕΕ και ΗΠΑ διαμόρφωσαν το πλαίσιο συμφωνίας για τους δασμούς

22/08/2025 | 12:03
HOT NEWS

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ-ΗΠΑ – Βενεζουέλα: Η αμερικανική αρμάδα πλησιάζει – Στρατιωτική πίεση και διπλωματικός πυρετός

21/08/2025 | 19:45 - Ενημέρωση 22/08/2025 | 02:33
ΔΙΕΘΝΗ

Φρανκ Κάπριο: Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο «πιο συμπονετικός δικαστής στον κόσμο»

21/08/2025 | 15:00
Featured

Όλο το παρασκήνιο από το Λευκό Οίκο: Οι πρώτες αντιδράσεις του Κρεμλίνου και η επόμενη μέρα

19/08/2025 | 08:13
Load More
Επόμενο Άρθρο

Μετά τον «Άγιο Παΐσιο»: ΑΝΤ1 και ALPHA ετοιμάζουν 2 σειρές-έκπληξη για τη νέα σεζόν


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Συνελήφθη ο 40χρονος που σκότωσε την σύζυγό του στον Βόλο – Κρυβόταν σε πάρκινγκ

    305 shares
    Share 122 Tweet 76
  • Βεσυρόπουλος – Το τελευταίο αντίο στον άνθρωπο που πάλεψε με ήθος για την πατρίδα και τον τόπο του

    217 shares
    Share 87 Tweet 54
  • «Βλέπω φως στο τούνελ στις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ» λέει ο Πούτιν και αποθεώνει τις ηγετικές ικανότητες του Τραμπ

    190 shares
    Share 76 Tweet 48
  • «Θα ανοίξουν οι πύλες της κόλασης»: Το Ισραήλ απειλεί να καταστρέψει τη Γάζα αν η Χαμάς δεν δεχθεί την ειρήνη με τους όρους του

    310 shares
    Share 124 Tweet 78
  • ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΕΝΣΤΟΛΩΝ 2025: Πληρωμές έως 8.200€ για στρατιωτικούς – Πίνακες με ποσά για αστυνομικούς, λιμενικούς και πυροσβέστες

    910 shares
    Share 364 Tweet 228
  • Κηρύχθηκε επίσημα λιμός στη Γάζα – ΟΗΕ: Οι θάνατοι από πείνα ισοδυναμούν με έγκλημα πολέμου

    270 shares
    Share 108 Tweet 68
  • Σεισμός 7,5 Ρίχτερ στον Νότιο Ατλαντικό – Προειδοποίηση για τσουνάμι στην Ανταρκτική: Τι σημαίνει για τον κόσμο και την Ελλάδα

    469 shares
    Share 188 Tweet 117
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • About Us
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • useronline
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι και προϋποθέσεις για την ανάρτηση σχολίων
  • Όροι χρήσης
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch