Επιβράδυνση των κρουσμάτων μόλυνσης αλλά και των θανάτων παγκοσμίως, παρά τη συνεχή εξάπλωση του κορονοϊού, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ενώ εξαίρεση στα παραπάνω φαίνεται να αποτελούν η Νοτιοανατολική Ασία, καθώς και περιοχές της ανατολικής Μεσογείου.
Σύμφωνα με πρόσφατα επιδημιολογικά στοιχεία του ΠΟΥ, οι ΗΠΑ βρίσκονται στην κορυφή των προσβεβλημένων χωρών με το 50% των νέων κρουσμάτων αλλά και το 62% των θανάτων παγκοσμίως.
“Πάνω από 1,7 εκατομμύριο νέα περιστατικά COVID-19 και 39.000 νέοι θάνατοι αναφέρθηκαν στον ΠΟΥ την εβδομάδα που τελείωσε στις 23 Αυγούστου, μια μείωση 4% του αριθμού των περιστατικών και (μια μείωση 12%) του αριθμού των θανάτων σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα”, συμπληρώνει ο ΠΟΥ.
Εκτός της Αμερικανικής ηπείρου όμως, τις πληγές της μετράει και η δεύτερη σε κατάταξη, Νοτιοανατολική Ασία, με 28% των νέων περιστατικών και το 15% των θανάτων παγκοσμίως, ενώ ακολουθεί η Ινδία και το Νεπάλ. Ο Λίβανος, η Τυνησία και η Ιορδανία σημειώνουν το μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων, αυξάνοντας έτσι το ποσό της ανατολικής Μεσογείου κατά 4%, σε αντίθεση όμως με τον αριθμό των θανάτων, ο οποίος δείχνει να μειώνεται σταθερά τις τελευταίες έξι εβδομάδες.
Μείωση παρουσιάζεται και στην Αφρική με τα ποσοστά κρουσμάτων και θανάτων να πέφτουν κατά 8 και 11% αντίστοιχα. Αντίστοιχη είναι και η πορεία των κρουσμάτων/θανάτων του Covid-19 στο δυτικό Ειρηνικό, όπου υπήρξε πτώση 5%. Αντίθετα τα ποσοστά της Νότιας Κορέας εκτοξεύτηκαν κατά 180% λόγω θρησκευτικών συναθροίσεων, εκτιμούν οι ειδικοί.
«Στην περιοχή της Ευρώπης, ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων αυξάνεται σταθερά τις τελευταίες τρεις εβδομάδας. Ωστόσο, μόνο μια μικρή μείωση της τάξης του 1%, καταγράφηκε την τελευταία εβδομάδα, και ο αριθμός των θανάτων συνέχισε να μειώνεται σε όλη την περιοχή», αναφέρει ο ΠΟΥ.