ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Την ανάγκη αύξησης των κονδυλίων για το Μεταναστευτικό και των πόρων του Ταμείου Αλληλεγγύης υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συζήτηση για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Τόνισε, επίσης, ότι η κλιματική αλλαγή και οι φυσικές καταστροφές απαιτούν νέους πόρους στον προϋπολογισμό της Ένωσης, ειδικά για τις χώρες της Μεσογείου.
Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι τη συγκεκριμένη θέση είχε διατυπώσει ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Ν.Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο, προαναγγέλλοντας μάλιστα τότε την πρωτοβουλία του να θέσει το θέμα μέσω επιστολής του προς τους ηγέτες της MED9, ώστε να υπάρξει κοινή παρέμβαση των ηγετών του Νότου προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Μάλιστα, η πρόταση του πρωθυπουργού είχε συζητηθεί στη Σύνοδο της MED9 στη Βαλέτα και είχε αποσπάσει ευρεία στήριξη τόσο δημοσίως όσο και κατ’ιδίαν.
Η Ελληνική πρωτοβουλία κατέληξε με την επιστολή προς τον Σαρλ Μισέλ, την οποία υπογράφουν οι 8 από τους 9 ηγέτες της MED9.
Συμφωνία των 27 για «ανθρωπιστικούς διάδρομους και παύσεις»
Μετά από πολύωρη συνεδρίαση, τουλάχιστον πέντε ωρών, οι 27 ηγέτες των κρατών μελών στη Σύνοδο Κορυφής κατέληξαν σε συμφωνία για τα συμπεράσματα της Μέσης Ανατολής και συμφώνησαν να ζητήσουν τη δημιουργία «ανθρωπιστικών διαδρόμων και παύσεων» για τη μεταφορά της επείγουσας αναγκαίας βοήθειας στη Γάζα.
Πριν από τη συνάντηση, οι διπλωμάτες συζήτησαν εναλλακτικές διατυπώσεις, όπως ένα «ανθρωπιστικό παράθυρο» και μια «ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός». Αλλά ο όρος «κατάπαυση του πυρός» θεωρήθηκε πολύ δραστικός από ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία και η Αυστρία.
Το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, που έχει αλλάξει τουλάχιστον τέσσερις φορές, αναφέρει «ανθρωπιστικούς διαδρόμους και παύσεις», καθώς αποτελούσε ζητούμενο εάν θα γίνεται η χρήση της λέξης «παύσεις» ή «παύση».