Διακαναλική συνέντευξη από το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου παραχώρησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, και απάντησε στα ερωτήματα των δημοσιογράφων ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου.
Σε ερώτηση του Άγγελου Μόσχοβα για ο κ. Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, απάντησε «πως κανένα κόμμα/κομματίδιο στα δεξιά μας -πόσω μάλλον κάποια που εμφανίστηκαν ως διάττοντες αστέρες- δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι μπορεί να καπηλευθεί την πίστη των πολιτών και να διεκδικήσει την ψήφο με αυτό το επιχείρημα».
Αγγ. Μόσχοβας Καλημέρα, κ. πρόεδρε. Την επόμενη Κυριακή τέτοια ώρα θα ψηφίζουμε. Τα κόμματα στα δεξιά σας, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, αθροίζουν περί το 10%. Σας προβληματίζει αυτό; Η στόχευση προς το Κέντρο μήπως σας άφησε χώρο προς τα δεξιά;
Και αν μου επιτρέπετε μια διευκρίνιση σε προηγούμενη ερώτηση που σας έγινε για την επόμενη κυβέρνηση: Είπατε ότι δεν έχετε πρόθεση να μπείτε σε λογική ισορροπιών, αν το ποσοστό είναι αυτό που προσδοκάτε. Στην πρώτη τετραετία μπήκατε σε λογική ισορροπιών;
Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη:
Κ. Μητσοτάκης: Κατ’ αρχάς, για τα κόμματα και κομματίδια που βρίσκονται στα δεξιά μας. Είναι πολύ πιθανό η επόμενη Βουλή να έχει περισσότερα κόμματα από αυτά που είχε η Βουλή των δύο ημερών. Αυτό ας το αναλογιστούν όσοι επέλεξαν την απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα και μας οδηγούν σε μια δεύτερη, αχρείαστη τελείως, εκλογική αναμέτρηση, ενώ θα μπορούσαμε να έχουμε ήδη μια σταθερή κυβέρνηση, με άνετη πλειοψηφία, και με πέντε κόμματα στη Βουλή.
Τώρα για τα κόμματα και τα κομματίδια αυτά, δεν έχω πολλά πράγματα να πω. Φαίνεται ότι είναι κόμματα που επικαλούνται το θρησκευτικό συναίσθημα των πολιτών. Η Ορθοδοξία προφανώς δεν μπορεί να φυλακιστεί στα όρια ενός μικρού κόμματος, η πίστη ενώνει, δεν διχάζει. Οι δημόσιες τοποθετήσεις του Αρχιεπισκόπου είναι πάρα πολύ σαφείς, η Εκκλησία δεν μπλέκει στα της πολιτείας και κανένα κομματίδιο -πόσω μάλλον κάποια που εμφανίστηκαν ως διάττοντες αστέρες- δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι μπορεί να καπηλευθεί την πίστη των πολιτών και να διεκδικήσει την ψήφο με αυτό το επιχείρημα. Συχνά τα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά μας εκφράζουν και εκφέρουν έναν εντός εισαγωγικών πατριωτικό λόγο, τους ενδιαφέρουν πολύ τα εθνικά θέματα, και το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι αυτή η κυβέρνηση ενίσχυσε τη θέση της χώρας. Η Ελλάδα σήμερα είναι πολύ πιο ισχυρή απ’ ό,τι ήταν πριν από τέσσερα χρόνια, με προστασία των συνόρων, με ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, και η φωνή της ακούγεται από το Κογκρέσο μέχρι τις Βρυξέλλες. Άρα θα έλεγα ότι η πολιτική μας, η πολιτική του υπεύθυνου και ρεαλιστικού πατριωτισμού, σε καμία περίπτωση δεν συγκρούστηκε και δεν συγκρούεται στο δικό μου το μυαλό με την πολιτική του προοδευτικού εκσυγχρονισμού για το πώς η χώρα μας θα αλλάξει δραστικά και θα γίνει ταχύτατα μια πραγματικά ευρωπαϊκή χώρα.
Όσο για το δεύτερο σκέλος του ιντριγκαδόρικου ερωτήματός σας, να σας πω ότι προφανώς μετά από μια τετραετία κι εγώ είμαι πιο έμπειρος, και στην επιλογή των προσώπων. Αισθάνομαι, εφόσον με εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός -πόσω μάλλον με ένα υψηλό ποσοστό- ότι η εντολή που θα μου έχει δώσει είναι να λύσω προβλήματα. Και το χρέος μου -και βάσει του Συντάγματος αυτή είναι η αποκλειστική αρμοδιότητα που ο λαός αναθέτει στον πρωθυπουργό- είναι η επιλογή των καλύτερων εκπροσώπων για να φέρουν εις πέρας το πρόγραμμά μας.