Οι εικόνες συνωστισμού και μη τήρησης κανενός μέτρου προφύλαξης στο beach bar Alemagou στην Φτέλια, είχε ως αποτέλεσμα να του επιβληθεί πρόστιμο 20.000 ευρώ και να μπει λουκέτο για δύο μήνες.
Tο καμπανάκι χτύπησε για όλο το νησί, όπου υπάρχουν αντιδράσεις από ιδιοκτήτες μαγαζιών που φτάνουν να προτείνουν μέχρι και ..απεργία, ενώ την ίδια στιγμή άλλοι μαγαζάτορες αναφέρουν ότι δεν μπορεί 2-3 μαγαζιά με τις συμπεριφορές τους να απειλούν την τουριστική σαιζόν στην πιο δύσκολη εποχή της.
Έντονη ανησυχία εκφράζουν με δηλώσεις τους οι λοιμοξιολόγοι.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ στο protothema.gr:
Το βράδυ του Σαββάτου, αστυνομικοί του Α.Τ Μυκόνου πραγματοποίησαν επισκέψεις σε δημοφιλή μπαρ της Χώρας, όπου υπήρχε συνωστισμός, αναγκάζοντας τους ιδιοκτήτες τους να ζητήσουν από τον κόσμο να αποχωρήσει, διαφορετικά θα κινδύνευαν με επιβολή τσουχτερών προστίμων, ακόμη και με λουκέτο, όπως συνέβη με το Alemagou. Πράγματι, γύρω στη 01.30, ο κόσμος άρχισε να αποχωρεί και τα μαγαζιά να χαμηλώνουν τη μουσική.
Το απόγευμα της Κυριακής, αστυνομικοί του Α.Τ Μυκόνου πήγαν στο Nammos, όπου ήταν να πραγματοποιηθεί πάρτι. Αν και ο κόσμος ήταν λιγότερος σε σχέση με το Alemagou και οι υπεύθυνοι της επιχείρησης είχαν φροντίσει να τοποθετήσουν μέχρι και ειδικό φυλλάδιο στα τραπέζια που εξηγούσε στους πελάτες, πως θα έπρεπε να συμπεριφέρονται κατά την διάρκεια του event, οι αστυνομικοί ζήτησαν την ακύρωση της εκδήλωσης προκειμένου να μην επαναληφθεί το φαινόμενο του συγχρωτισμού.
Σύμφωνα με τις οδηγίες του Nammos προς τους πελάτες του, σε κάθε τραπέζι επιτρέπονταν έως και έξι άτομα, τα τραπέζια θα έπρεπε να βρίσκονται σε απόσταση 1,5 μέτρου το ένα από το άλλο, ενώ απαγορευόταν στο κόσμο να καθίσει στο μπαρ. Παρ’ όλα αυτά η μουσική χαμήλωσε και το πάρτι δεν πραγματοποιήθηκε.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
Για το δίμηνο λουκέτο που επιβλήθηκε σε beach bar στη Μύκονο όπου οι ελεγκτές διαπίστωσαν συνωστισμό και μη εφαρμογή των μέτρων για τον κορωνοϊό, μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η χώρα κάνει μια τεράστια προσπάθεια να ανοίξει την οικονομία αλλά πρέπει να τηρούν όλοι τους κανόνες καθώς αν θεωρήσουμε ότι ο ιός τελείωσε «αυτή είναι η συντομότερη οδός προς την απόλυτη καταστροφή μας».
Για το άνοιγμα των καταστημάτων είπε πως υπάρχουν κανόνες και έχουν προβλεφθεί ποινές. «Εγώ είμαι ο αρμόδιος υπουργός και διαπιστώνουμε ότι μια επιχείρηση αποφασίζει δημοσία θέα να μην τα τηρεί. Τι πρέπει να κάνω; Να πω ότι ‘’α, μπράβο δεν πειράζει’’», απάντησε στις επικρίσεις ότι το δίμηνο κλείσιμο αποτελεί εξοντωτική ποινή.
Εξήγησε ότι έχουν γίνει πλήθος ελέγχων αλλά λουκέτο δεν έχει επιβληθεί σε καμία άλλη περίπτωση καθώς «δεν βρέθηκε σε κανένα άλλο σημείο τόση εξόφθαλμη παραβίαση των κανονισμών». Το λουκέτο πρόσθεσε είναι το τελευταίο μέτρο και εξαρτάται από το μέγεθος της παραβίασης των κανόνων.
«Εκεί ήταν κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλο και προσέξτε, εμείς έχουμε απαγορεύσει τη χρήση του μπαρ. Εκεί ήταν ο ένας πάνω στον άλλο, πάνω στο μπαρ. Ήταν σα να μην υπήρχε κανένας νόμος και καμιά απόφαση. Όταν κάποιος είναι τόσο πολύ προκλητικός, δεν καταλαβαίνω», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης.
Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
Σχετικά με τις επικρίσεις για το δίμηνο λουκέτο σε beach bar στη Μύκονο όπου έγινε πάρτι χωρίς να τηρηθούν τα προβλεπόμενα μέτρα, ο κ. Πέτσας είπε ότι η νομοθεσία πρέπει να γίνεται σεβαστεί και «αν χρειάζεται κάτι να αναθεωρηθεί στο μέλλον, εδώ είμαστε να το δούμε», αλλά το κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι η δημόσια υγεία.
ΟΙ ΛΟΙΜΟΞΙΟΛΟΓΟΙ
Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, χαρακτήρισε τα περιστατικά που παρατηρήθηκαν με τον μεγάλο συνωστισμό ατόμων ως «πετρέλαιο για τη φωτιά της πανδημίας» του κορωνοϊού. «Εχουμε ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα συνωστισμού και συγχρωτισμού. Ενας άνθρωπος μες στο πλήθος αυτό είναι αρκετός για να μολύνει 100 ή 200 άλλους», εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Δεν χρειάζεται κανένας εφησυχασμός, δεν έχει λήξει η επιδημία», είπε επίσης ο κ. Σύψας και συνέχισε: «Πολύ φοβάμαι πως εάν αναγκαστεί η επιτροπή των ειδικών να ασχοληθεί με το θέμα, θα ασχοληθεί με άσχημο τρόπο, με την έννοια ότι θα αναγκαστεί να επιβάλει νέα μέτρα και να αποσύρει τη χαλάρωση».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΑΝΤ1. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα του φετινού καλοκαιριού, τονίζοντας πως «αντί για 1.000 ανθρώπους σε ένα μαγαζί, φέτος θα πρέπει να μπαίνουν μόνο 200». Οπως εκτίμησε ο κ. Γώγος, είναι δεδομένο πως θα υπάρξουν εισαγόμενα κρούσματα στη χώρα κατά την τουριστική περίοδο, τονίζοντας πως μαζί με τη χαλάρωση των μέτρων «μπορεί να οδηγήσουν σε ένα εκρηκτικό μείγμα» που ίσως αποτελέσει τη βάση για την αναζωπύρωση της πανδημίας στη χώρα.
Τον προβληματισμό του μετά τις εικόνες συνωστισμού στο μπαρ της Μυκόνου εξέφρασε στον ΣΚΑΪ και ο καθηγητής ιολογίας και μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ, Γιώργος Σουρβίνος. Οπως είπε, «ο ιός δεν έχει φύγει από τη χώρα μας, υπάρχει στην κοινότητα» και πως «τέτοιου είδους εικόνες μπορούν να δημιουργήσουν εστίες, μικρές ή μεγάλες, ανά πάσα στιγμή με ταχύτατη διασπορά».