Συγκλονιστικές φωτογραφίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας από το γεμάτο μετανάστες αλιευτικό σκάφος, πριν το ναυάγιο σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου.
Μέχρι τώρα έχουν ανασυρθεί 79 νεκροί, ενώ 104 μετανάστες έχουν διασωθεί. Την ίδια ώρα, εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να ανέβει κατά πολύ.
Νωρίτερα σχετικά με τους επιβαίνοντες στο πλοίο, αυτούς που έχουν διασωθεί, αυτούς που έχουν ανασυρθεί νεκροί και τον αριθμό των αγνοούμενων, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού, Νίκος Αλεξίου ανέφερε: «Το εξωτερικό τμήμα του πλοίου ήταν γεμάτο με κόσμο, το ίδιο εικάζουμε και για το εσωτερικό. Μιλάμε για αρκετούς ανθρώπους, χωρίς να μπορούμε να δώσουμε όμως ακριβή αριθμό. (…) Αυτό που αντίκρυσαν οι συνάδελφοί μου όταν πήγαν στο σημείο, αποδεικνύει ότι το πλοίο ήταν υπερφορτωμένο, αφού οι άνθρωποι ήταν στιβαγμένοι στο κατάστρωμα. Δεν μπορεί να δοθεί ακριβής αριθμός με ασφάλεια, αλλά σίγουρα το νούμερο είναι πολύ μεγάλο».
Είκοσι έξι άτομα νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Καλαμάτας με ελαφρά τραύματα ή υποθερμία, είναι όλοι άνδρες, νέοι και μεσήλικες, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Εβδομήντα οκτώ άτομα βρίσκονται σε χώρους του Λιμενικού και αύριο θα μεταφερθούν σε δομή φιλοξενίας στην Μαλακάσα.
Οι σοροί που έχουν εντοπιστεί είναι σε σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού και αναμένεται να μεταφερθούν για ιατροδικαστική εξέταση στην Κόρινθο. Ακόμα, τρία άτομα μεταφέρθηκαν στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας για ανάκριση.
Σύμφωνα με πληροφορίες από ΜΚΟ, το σήμα που δόθηκε στο Λιμενικό στις 03:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης (14/6) αφορούσε περίπου 600 άτομα.
Την ίδια ώρα, στενεύουν τα περιθώρια να βρεθούν επιζώντες, καθώς, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι περισσότεροι από τους επιβαίνοντες βρίσκονταν στο αμπάρι του πλοίου, που βυθίστηκε στο βαθύτερο σημείο της Μεσογείου, περίπου 5 χλμ κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, που προέρχονται από μαρτυρίες διασωθέντων, στο αμπάρι του πλοίου βρίσκονταν κυρίως γυναικόπαιδα.
Οι ίδιες μαρτυρίες αναφέρουν ότι το πλοίο που είχε ξεκινήσει από το Τομπρούκ της Λιβύης έπλεε για πέντε ημέρες, κάτι που δεν δικαιολογείται από την απόσταση που είχε διανύσει.
Στην περιοχή μετέβη και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά, ανέβαλε την προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος στην Πάτρα που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα το βράδυ.
Πληροφορίες αναφέρουν οι μετανάστες που βρίσκονταν στο αλιευτικό σκάφος δεν ήξεραν κολύμπι ενώ κανείς από τους διασωθέντες δεν έφερε σωσίβιο.
Oι μετανάστες – 104 εκ των οποίων έχουν διασωθεί – που επέβαιναν στο αλιευτικό ήταν από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Συρία και την Παλαιστίνη.
Στο σημείο των ερευνών επιχειρούν δύο περιπολικά σκάφη, ένα ναυαγοσωστικό του λιμενικού, μία φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού, επτά παραπλέοντα πλοία, ένα ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος.
Frontex: Έτοιμοι να στηρίξουμε τις ελληνικές Αρχές
Με ανάρτησή της στο Twitter, η Frontex υπογραμμίζει ότι: «Είμαστε βαθιά συγκινημένοι από τα τραγικά γεγονότα που εκτυλίσσονται στα ανοικτά των ακτών της Ελλάδας. Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που συντονίζεται από τις ελληνικές αρχές βρίσκεται σε εξέλιξη».
«Τα αεροσκάφη επιτήρησης της Frontex εντόπισαν το σκάφος την Τρίτη 13 Ιουνίου στις 09:47 και ενημέρωσαν αμέσως τις αρμόδιες Αρχές» προσθέτει η Frontex και καταλήγει: «Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τις ελληνικές Αρχές στην εν εξελίξει επιχείρηση».
Δείτε βίντεο από την προετοιμασία στην Καλαμάτα για την υποδοχή των μεταναστών
Διαρκής ενημέρωση Σαρμά για τις συνθήκες και τα αίτια της τραγωδίας
Διαρκής είναι η ενημέρωση που έχει ο Πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς για τις συνθήκες και τα αίτια της τραγικής ανατροπής και βύθισης σκάφους σε διεθνή ύδατα της κεντρικής Μεσογείου δυτικά της Ελλάδας, που στοίχισε τη ζωή σε πολυάριθμους επιβαίνοντες, σε επικπινωνία του με τις αρμόδιες Αρχές.
Ο Ιωάννης Σαρμάς εποπτεύει το συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων στις επιχειρήσεις διάσωσης, υποδοχής και περίθαλψης των ναυαγών, καθώς και περισυλλογής και ταυτοποίησης των θυμάτων.
Σε ισχύ το σχέδιο διαχείρισης ανθρώπινων απωλειών
Παράλληλα, κατόπιν σχετικού αιτήματος του Λιμενικού, ενεργοποιήθηκε με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης ανθρωπίνων απωλειών και στη συνέχεια με απόφαση του αρχηγού της ελληνικής Αστυνομίας η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών.
Οι φορείς που εμπλέκονται στη διαχείριση των θανόντων, έχουν προβεί στις απαραίτητες προετοιμασίες και βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου, μόλις ολοκληρωθεί το έργο της έρευνας και διάσωσης – το οποίο βρίσκεται ακόμα σε πλήρη εξέλιξη και πραγματοποιείται υπό τον συντονισμό του Λιμενικού- να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αναγνώριση και ταυτοποίηση των θανόντων.
Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Το χρονικό
Το αλιευτικό είχε ξεκινήσει από το Τομπρούκ της Λιβύης με προορισμό την Ιταλία και για πρώτη φορά εντοπίστηκε περίπου στις 8 το απόγευμα της Τρίτης. Τότε ήταν που προσεγγίστηκε από σκάφος της Frontex αλλά και του Λιμενικού και προσφέρθηκε βοήθεια στους μετανάστες καθώς το σκάφος ήταν γεμάτο όπως διαπιστώθηκε και από drone της Frontex που πέταξε στο σημείο.
Κατά πληροφορίες οι επιβαίνοντες στο σκάφος αρνήθηκαν τη βοήθεια που τους προσφέρθηκε και δήλωσαν ότι θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι προς Ιταλία.
Λίγες ώρες αργότερα, όμως, και υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες – στην περιοχή επικρατούσαν άνεμοι έντασης 2-3 μποφόρ, το σκάφος μετά τα μεσάνυχτα ανετράπη και βυθίστηκε.