ΝΑΥΑΓΙΟ ΠΥΛΟΣ: Σε «υγρό τάφο» μετατράπηκε για εκατοντάδες μετανάστες, που αναζητούσαν ένα καλύτερο μέλλον στις χώρες της δυτικής Ευρώπης, ένα αλιευτικό σκάφος που ανατράπηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης (14/6) ανοιχτά της Πύλου.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Μέχρι στιγμής, έχουν ανασυρθεί 78 σοροί ανθρώπων, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι λόγω και του βάθους του σημείου, θα είναι αρκετά δύσκολο να βρεθούν άλλοι νεκροί.
Την ίδια ώρα, οι αρμόδιες Αρχές έχουν ξεκινήσει την ταυτοποίηση των σορών των νεκρών μεταναστών, που ήρθαν κατά βάση από την Αίγυπτο, τη Συρία, το Πακιστάν και την Παλαιστίνη, για να ενημερώσουν τους συγγενείς οι οποίοι καταφτάνουν σταδιακά στην Καλαμάτα, για να ενημερωθούν.
Στο Σχιστό οι σοροί των νεκρών του ναυαγίου
Πριν από λίγο έφτασε, μάλιστα, στο Σχιστό και ένα τεράστιο φορτηγό – ψυγείο που μετέφερε, αν όχι όλες, οι περισσότερες σοροί του πολύνεκρου ναυαγίου. Πρόκειται για μία από τις χειρότερες τραγωδίες που λαμβάνουν χώρα στη θάλασσα, μετά και το περιστατικό στη Λαμπεντούζα το 2013, όπου έχασαν τη ζωή τους 368 άνθρωποι.
Το φορτηγό έφτασε στο νεκροταφείο του Σχιστού με τη συνοδεία μίας ομάδας ΟΠΚΕ και του Λιμενικού Σώματος και, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν αναμένεται να έρθει άλλο όχημα. Οι σοροί θα παραμείνουν στα ψυγεία μέχρι και να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες ιατροδικαστικές εξετάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν λήψη δείγματος DNA και λήψη φωτογραφίας προσώπου, γεγονός που θα βοηθήσει περισσότερο στην ταυτοποίηση των θυμάτων.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη για το πού θα πραγματοποιηθούν οι ιατροδικαστικές εξετάσεις, δηλαδή αν θα πραγματοποιηθούν στο Σχιστό ή στον Πειραιά, πάντως μόλις ολοκληρωθούν, θα δοθούν τα δείγματα στις αρμόδιες πρεσβείες για να ολοκληρωθεί η ταυτοποίησή τους. Τότε, είναι που, σε επικοινωνία με τους συγγενείς τους, θα κινηθούν οι διαδικασίες για την ταφή των ανθρώπων.
Πώς συνέβη το τραγικό ναυάγιο
Ο εκπρόσωπος του Λιμενικού σώματος Νίκος Αλεξίου σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ μίλησε για το τραγικό ναυάγιο στην Πύλο και για το πώς έγινε. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του λιμενικού κατά τη διάρκεια της νύχτας πραγματοποιήθηκαν έρευνες για νεκρούς αλλά και διασωθέντες.
Σε 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου πραγματοποιείται η έρευνα με τη συμμετοχή από παραπλέοντα σκάφη και πλωτά του λιμενικού σώματος, ενώ παράλληλα ένα C-130 φώτιζε την περιοχή με φωτοβολίδες για τη διευκόλυνση της έρευνας.
Είπε πως σήμερα (15/6) από τις 6:30 το πρωί πετάει και ένα εναέριο μέσο παράλληλα με την επιχείρηση 6 παραπλέοντων και πλωτών του λιμενικού.
Δυστυχώς, δεν έχουν βρεθεί άλλοι πέρα από τους 104 διασωθέντες και οι σοροί παραμένουν στους 78. Πρόκειται μόνο για άντρες, ενώ λέγεται πως στους νεκρούς βρίσκεται και μια γυναίκα αλλά δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα ταυτοποίηση τους.
Η ενημέρωση για το πλοίο του θανάτου από την Ιταλία
Σύμφωνα πάντα με τον Νίκο Αλεξίου, η αρχική ενημέρωση από τον ιταλικό θάλαμο επιχειρήσεων ήταν πως στην ευρύτερη παραθαλάσσια περιοχή υπάρχει ένα σκάφος με μεγάλο αριθμό επιβαινόντων. Τότε δεσμεύτηκαν παραπλέοντα πλοία με σκοπό την εύρεση του αλιευτικού που βρισκόντουσαν τα άτομα της τραγωδίας. Πρόσθεσε πως στην έρευνα αυτή συμμετείχε και εναέριο σκάφος το οποίο περιπολούσε.
«Και είναι όπως είπατε και εσείς, είναι πέρα από τα χωρικά μας ύδατα σε διεθνή ύδατα, αλλά είναι στη δικιά μας περιοχή έρευνας και διάσωσης, άρα που λέμε εμείς. 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου επιχειρούμε Αυτή τη στιγμή εμείς έχουμε τη συνδρομή.
Είχαμε τη συνδρομή την πρώτη μέρα από εναέριο μέσο της Frontex για τον εντοπισμό του αλιευτικού. Αυτή τη στιγμή δεν έχει χρειαστεί να συνεπικουρείται από έτερο Λιμενικό Σώμα. Εμείς συνεχίζουμε τις έρευνες.
Εμείς ενημερωθήκαμε από τον ιταλικό θάλαμο επιχειρήσεων ότι κάποιο αλιευτικό σκάφος με μεγάλο αριθμό επιβαινόντων βρίσκεται στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή. Άμεσα ενεργοποίησε ο θάλαμος επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος, τα σχέδιά του. Δέσμευσε παραπλέοντα πλοία προκειμένου να εντοπιστεί αυτό το αλιευτικό και ταυτοχρόνως συμμετείχε στην έρευνα εναέριο μέσο το οποίο περιπολούσε».
Όταν έγινε ο εντοπισμός του αλιευτικού προσεγγίστηκε από φορτηγά πλοία και αφού παρείχαν τροφοεφόδια τα άτομα που βρισκόντουσαν στο πλοίο αρνήθηκαν την οποιαδήποτε περαιτέρω βοήθεια λέγοντας πως θέλουν να συνεχίσουν για την Ιταλία. Ο εκπρόσωπος του λιμενικού υποστηρίζει πως η επικοινωνία έγινε μέσω ασυρμάτου, τηλεφωνικά αλλά και με τα άτομα που βρίσκονταν πάνω στο πλοίο.
Στην Καλαμάτα καταφτάνουν οι πρώτοι συγγενείς
Στην Καλαμάτα άρχισαν να φτάνουν οι πρώτοι συγγενείς των προσφύγων και μεταναστών, που επέβαιναν στο μοιραίο αλιευτικό σκάφος το οποίο ανετράπη ανοιχτά της Πύλου τα ξημερώματα της Τετάρτης (14/6). Από τις έρευνες εντοπισμού και διάσωσης, που πραγματοποιούν οι αρμόδιοι φορείς, έχουν εντοπιστεί, μέχρι στιγμής, 78 άνθρωποι.
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν πληροφορίες του ΑΝΤ1 το πρωί της Πέμπτης (15/6) έφτασε στο νοσοκομείο της Καλαμάτας ένας άνδρας από τη Συρία, ο οποίος κατοικούσε στο Βέλγιο. Ο Σύρος ήρθε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, άρον-άρον από τις Βρυξέλλες στην Καλαμάτα όπου έψαχνε τον γιο του.
Δεν τον βρήκε στο νοσοκομείο
Ο γιος του, 17 χρονών, επέβαινε στο μοιραίο σκάφος, με τον πατέρα του να μην τον βρίσκει στο νοσοκομείο. Τότε, μετέβη στο λιμάνι της πόλης, στο κέντρο των επιχειρήσεων, όπου συνεχίζει να τον αναζητά.
Μάλιστα, αναμένεται τις επόμενες ώρες να μεταβούν στην πρωτεύουσα της Μεσσηνίας και άλλοι συγγενείς προσφύγων και μεταναστών, προκειμένου να πάρουν περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση των αγαπημένων τους ανθρώπων. Άξιο αναφοράς είναι ότι 10 με 15 Αιγύπτιοι, που ζουν μόνιμα στην Καλαμάτα, έχουν πάει στο νοσοκομείο της πόλης προκειμένου να βοηθήσουν το υγειονομικό προσωπικό και τους συμπατριώτες τους με τη διερμηνεία.
Οι συγγενείς των αγνοουμένων ή των διασωθέντων αναμένεται να έρθουν από την Ευρώπη, όπου και κατοικούσαν τα τελευταία χρόνια και περίμεναν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.