ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ: Προχωράει ο σχεδιασµός για την ενσωµάτωση της επιδότησης επιτοκίου 5ετίας σε δάνεια που παρέχονται µέσω του Ταµείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, µε τις διαχειριστικές αρχές να έχουν στόχο να µπορούν να ξεκινήσουν να εκταµιεύονται τέτοια δάνεια µέσα στο πρώτο εξάµηνο του 2024. Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr Προς το παρόν, δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν η επιδότηση του επιτοκίου θα είναι στο 100% ή σε µικρότερο ποσοστό που θα προσεγγίζει το 80%, σύµφωνα µε πληροφορίες, ωστόσο θεωρείται κάτι που είναι απολύτως απαραίτητο για να γίνει πιο ελκυστικό το Ταµείο αυτό προς τους αγρότες. Μάλιστα, γίνεται και κουβέντα για το πώς θα µπορεί το εργαλείο αυτό να συνδυαστεί καλύτερα µε τις επενδύσεις που επιδοτούνται από τα Σχέδια Βελτίωσης καθώς υπάρχει πιθανότητα µείωσης της επιχορήγησης από το Μέτρο κατά ένα µικρό ποσοστό όταν η επιλέξιµη δαπάνη συγχρηµατοδοτείται από εγγυηµένο δανεισµό. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η προσπάθεια επικεντρώνεται ώστε η επιδότηση επιτοκίου να µην προσµετράται στην εξίσωση της µείωσης της τελικής επιχορήγησης από το επενδυτικό σχέδιο. Σηµειώνεται πως το «ακαθάριστο ισοδύναµο επιχορήγησης» (ΑΙΕ) υπολογίζεται ανά δικαιούχο από την εκάστοτε τράπεζα. Σε όσες περιφέρειες που αναφέρονται παρακάτω οι δικαιούχοι έλαβαν ποσοστό ενίσχυσης µικρότερο από το µέγιστο που προβλέπει ο Καν (ΕΕ). 1305/2013 µπορούν να κάνουν χρήση Χρηµατοδοτικού Εργαλείου χωρίς να µειώνεται (ανάλογα την περίπτωση) η τελική επιδότηση από το επενδυτικό πρόγραµµα. Σε αντίθετη περίπτωση, η χρήση Χρηµατοδοτικού Εργαλείου επιφέρει µείωση της επιδότησης. Αναλυτικότερα:
- Νέοι Γεωργοί, νεοεισερχόµενοι: Η επιδότηση που έλαβαν από τα Σχέδια Βελτίωσης είναι 10% µικρότερη από τη µέγιστη που ορίζει ο Καν (ΕΕ). 1305/2013 σε όλες τις περιφέρειες εκτός από Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και Ήπειρο που είναι ίση.
- Γεωργοί σε ορεινές περιοχές: Η επιδότηση που έλαβαν από τα Σχέδια Βελτίωσης είναι 10% µικρότερη από τη µέγιστη που ορίζει ο Καν (ΕΕ). 1305/2013 σε όλες τις περιφέρειες (Βόρειο, Νότιο Αιγαίο 15%) εκτός από Στερεά Ελλάδα και ∆υτική Μακεδονία που είναι ίση.
- Γεωργοί σε περιοχές που αντιµετωπίζουν φυσικά ή άλλα ειδικά µειονεκτήµατα: Η επιδότηση που έλαβαν από τα Σχέδια Βελτίωσης είναι 20% µικρότερη από τη µέγιστη που ορίζει ο Καν (ΕΕ). 1305/2013 σε όλες τις περιφέρειες εκτός από Στερεά Ελλάδα και ∆υτική Μακεδονία που είναι µικρότερη κατά 10% και Βόρειο, Νότιο Αιγαίο που είναι µικρότερη κατά 15%.
- Λοιποί γεωργοί: Σε όλες τις περιφέρειες το ποσοστό επιχορήγησης που έχει δοθεί στους δικαιούχους είναι ίσο µε το µέγιστο ποσοστό επιχορήγησης που προβλέπει ο Καν (ΕΕ). 1305/2013.
Παράδειγµα: Στην Πελοπόννησο ένας αγρότης ορεινής περιοχής έχει σχέδιο Βελτίωσης 81.227 ευρώ. Έλαβε επιδότηση 60% δηλαδή 48.736 ευρώ και δάνειο 32.491 ευρώ. Το Ακαθάριστο Ισοδύναµο Ενίσχυσης είναι 4.850 ευρώ, δηλαδή είναι το ποσό που θα πλήρωνε κανονικά σε τόκους εφόσον δεν είχε εκµεταλλευθεί το εγγυηµένο δάνειο. Σύµφωνα µε την εξίσωση (άθροισµα ∆ηµόσιας ∆απάνης και ΑΙΕ προς τον συνολικό προϋπολογισµό), προκύπτει τελικό ποσοστό ενίσχυσης 65,97%. Άρα δεν υπάρχει περικοπή επιδότησης.