Νέος δεξιός πόλος μέσα στη ΝΔ; Τι σηματοδοτούν η πύρινη ομιλία Σαμαρά και η σκληρή επίθεση Καραμανλή στην κυβέρνηση
Πολλές συζητήσεις προκαλεί στο εσωτερικό της ΝΔ και γενικότερα στο πολιτικό σκηνικό, η κοινή, συντονισμένη εμφάνιση του Αντώνη Σαμαρά με τον Κώστα Καραμανλή, με αμφότερους να ασκούν σκληρή κριτική κατά της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά.
Ήδη από χτες (01/07/2024), στα πηγαδάκια στο Πολεμικό Μουσείο, ήταν πολλά τα ερωτηματικά για το αν πρόκειται για την επίσημη εκδήλωση ενός νέου πόλου μέσα στο κόμμα, πόλου εσωκομματικής αντιπολίτευσης απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με καθαρά δεξιό πρόσημο. Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής – ειδικά ο πρώτος – δήλωσαν παρόντες και είναι η πρώτη φορά που εκπέμπουν τόσο ξεκάθαρα προς την πλευρά της κυβέρνησης, και προσωπικά προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το μήνυμα ότι δεν πρέπει να αγνοήσει το ρόλο τους στην παράταξη.
Η τοποθέτηση Σαμαρά παρέπεμπε σε σκηνικό ρήξης και δεδομένου ότι κοντά του βρίσκεται ένας σημαντικός αριθμός βουλευτών της Ν.Δ. – πολλοί εκ των οποίων άσκησαν δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κ.Ο., την πρώτη μετά τις Ευρωεκλογές – είναι ερωτηματικό ποια θα είναι η στάση της «ομάδας Σαμαρά» από εδώ και πέρα.
Ο Αντώνης Σαμαράς, όπως και ο Κώστας Καραμανλής στις τοποθετήσεις τους έδειξαν καθαρά προς την πλευρά του Μαξίμου ότι απαιτείται άλλη ιδεολογική κατεύθυνση, και συγκεκριμένα… άμεση στροφή προς τα δεξιά.
Μάλιστα ο Μεσσήνιος πολιτικός απάντησε ευθέως στον Κυριάκο Μητσοτάκη, χρησιμοποιώντας πολλές από τις εκφράσεις που είχε χρησιμοποιήσει ο ίδιος στην Κ.Ο. για να στηρίξει τη στρατηγική της διεύρυνσης προς το κέντρο.
«Συνιστά πολιτική πρόταση το “ούτε Δεξιά, ούτε Κέντρο, ούτε Αριστερά, μόνο μπροστά”;
Τί σημαίνει όταν λέμε ότι τα «προβλήματα δεν έχουν χρώμα»; Πώς δεν έχουν;
Για παράδειγμα, ο γάμος των ομόφυλων για την Αριστερά είναι «μια χαρά», για εμάς είναι πρόβλημα!
Πως και γιατί δημιουργήθηκε “η μικρότερη και πιο φοβική” Νέα Δημοκρατία όλων των εποχών, σε αυτές τις εκλογές;
Μήπως ο ιστορικά μικρότερος αριθμός ψήφων δείχνει ότι το δέντρο, πράγματι, ούτε ψηλώνει, ούτε απλώνεται, ακριβώς διότι αποκόπηκε από τις ρίζες του;»
Αλλά και: «Πως γίνεται όταν όλη η Δύση στρέφεται πιο Δεξιά, ορισμένοι να αναζητούν διαρκώς τους ανεμόμυλους ενός φαντασιακού κέντρου;
Πως μπορεί να λειτουργήσει μια κεντρο-δεξιά παράταξη χωρίς τη Δεξιά, και με ένα κέντρο -“φάντασμα”, που ο καθένας το ορίζει όπως θέλει;
Ποιες κοινωνικές συμμαχίες, ποιες παραγωγικές τάξεις, ποιες ομάδες εργαζομένων, θα υπηρετήσουμε τότε; Με βάση και την πρόσφατη εκλογική συμπεριφορά της κοινωνίας, ποιες πολιτικές συμμαχίες θα συνάψει, αν χρειαστεί, η παράταξη, με ποιους, και σε ποια ιδεολογική κατεύθυνση;» δήλωσε ο πρώην Πρωθυπουργός, σε μια τοποθέτηση που κάποιοι την προσδιόρισαν ως το… διακύβευμα της «ομάδας Σαμαρά» για την επόμενη ημέρα.
Μήνυμα για επιστροφή στον ιδεολογικό πυρήνα της παράταξης εξέπεμψε και ο Κώστας Καραμανλής.
Σε πιο χαμηλούς τόνους αλλά και με σαφείς αιχμές έστειλε αυστηρές προειδοποιήσεις προς το Μέγαρο Μαξίμου. «Η αυταρέσκεια και η αλαζονεία, ο δύσκολα συγκαλυπτόμενος ελιτισμός δεν φανερώνουν μόνο ρηχότητα και επιπολαιότητα. Φανερώνουν στην ουσία υπεροψία για την άλλη άποψη, δογματικές αγκυλώσεις, περιφρόνηση για τους πολλούς, τις αγωνίες, τα προβλήματα, τις προσδοκίες τους» σημείωσε, για να στείλει το μήνυμα πως «όταν δαιμονοποιείται η άλλη άποψη, όταν αντιμετωπίζονται ως εχθροί οι ανησυχούντες, τότε η οριστική ρήξη μαζί τους είναι αναπόφευκτη» είπε, μεταξύ άλλων ο πρώην Πρωθυπουργός.
Η αποστροφή δε του λόγου του, με το που ανέβηκε στο βήμα «τι θα πω εγώ άλλο τώρα;» αποτυπώνει τη σύμπνοια των απόψεων των δύο πρώην Προέδρων της Ν.Δ..
Το πώς θα αποτυπωθεί αυτή η σύμπνοια θέσεων την επόμενη ημέρα είναι στο ραντάρ της Πειραιώς και του Μαξίμου.
«Δεν σχολιάζουμε δηλώσεις ή ομιλίες πρώην πρωθυπουργών», ήταν η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης στη σκληρή κριτική που άσκησαν οι κύριοι Σαμαράς και Καραμανλής, στην εκδήλωση, στο Πολεμικό Μουσείο.
Η ενόχληση πάντως στο κυβερνητικό και κομματικό επιτελείο είναι δεδομένη.