ΣΥΡΙΖΑ ΝΕΑ: Επιχειρώντας να «καρφώσει» τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο Στέφανος Κασσελάκης αμφισβήτησε τον πυρήνα της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλ. Τσίπρα την περίοδο 2015-2019, όταν η τότε κυβέρνηση ήταν αναγκασμένη να ακολουθήσει τις επιταγές της τρόικας, μαζεύοντας τελικά το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
«Πιο μνημονιακή απόφαση δεν έχει γίνει από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από αυτό το “μαξιλάρι” του κ. Τσακαλώτου. Ξεκάθαρο αυτό», ανέφερε στο Mega, ακολουθώντας απολύτως τη γραμμή του Παύλου Πολάκη. Στο συνέδριο του Economist, πάντως, στις 26 Οκτωβρίου, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν είχε κάτι κακό να πει για το «μαξιλάρι»: «Να θυμίσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με υπουργό Οικονομικών τον Ευκλείδη Τσακαλώτο είχε αφήσει 37 δισ. στα ταμεία το 2019 και τότε η οικονομία ήταν μικρότερη από σήμερα».
Όπως αναφέρει ο Αντώνης Αντζολέτος από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, αυτή η νέα δήλωση στον συγκεκριμένο τηλεοπτικό σταθμό είναι ακόμη μία βόμβα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Γιάννη Δραγασάκη: «Ο Αλέξης Τσίπρας επανειλημμένα έχει δηλώσει υπερήφανος για το “μαξιλάρι”, θεωρώντας το επίτευγμα του ΣΥΡΙΖΑ». Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ συμβούλεψε τον Στέφανο Κασσελάκη να μην υπονομεύει τον συλλογικό άθλο του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2019 που έγινε υπό την καθοδήγηση του Αλέξη Τσίπρα. Στο μεταξύ, ο κ. Κασσελάκης επιδίωξε να τείνει χείρα φιλίας στην Εφη Αχτσιόγλου, στον Αλέξη Χαρίτση και στον Νάσο Ηλιόπουλο λέγοντας πως «θα ήταν μεγάλη μου τιμή να παραμείνουν και να συνεργαστούμε. Δεν υπάρχει στενός κύκλος, ελάτε να δουλέψουμε, η πόρτα μου είναι ανοιχτή». Για τον Νίκο Φίλη υποστήριξε πως όταν τον συνάντησε στη Βουλή ο πρώην υπουργός Παιδείας τού ζήτησε να μη χρησιμοποιεί τον όρο «πατριωτική Αριστερά».Είναι σαφές πως ούτε η διάσπαση ούτε το διήμερο εκρηκτικό κλίμα στην Κεντρική Επιτροπή έχουν εκτονώσει στο ελάχιστο την πολεμική που έχει αναπτυχθεί στην Κουμουνδούρου. Ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε σχετικά με την απόφαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Πέτης Πέρκα να μην παραδώσουν τη βουλευτική τους έδρα: «Κώδικα δεοντολογίας δεν είχαν συμφωνήσει; Δηλαδή, τι σημαίνει αυτό ειδικά για την Αριστερά των αξιών; Προφανώς, το καταστατικό ισχύει όποτε βολεύει τον καθένα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο πρώην ΥΠΟΙΚ ρωτήθηκε στο Attica TV για τις διαφωνίες του με τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισε πως «από την πρώτη στιγμή φάνηκε ότι ο Κασσελάκης ήθελε άλλο κόμμα. Αυτό κρατάω, δεν κρατάω ούτε ό,τι είπε για την πέμπτη φάλαγγα ούτε ότι εμείς ήμασταν μικροί που κάναμε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ. Το κυρίαρχο είναι ότι έχει ένα μοντέλο διακυβέρνησης του κόμματος που δεν ταιριάζει με την Αριστερά». Επισήμανε ότι ο ίδιος και πολλά άλλα στελέχη δεν μπορούν να είναι σε ένα κόμμα όπου καταργούνται τα ενδιάμεσα όργανα και δεν υπάρχει δυνατότητα διαλόγου.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε άνοιγμα προς τους Εφη Αχτσιόγλου, Χαρίτση και Ηλιόπουλο, λέγοντας πως «θα ήταν μεγάλη μου τιμή να παραμείνουν και να συνεργαστούμε».
Ο Νίκος Παππάς, μιλώντας στον ΑΝΤ1 για τους διαφωνούντες, υπογράμμισε: «Δεν περίμενα από αυτούς ειδικά τέτοιο έλλειμμα δημοκρατικής κουλτούρας. Εγινε μια ιστορική μείζων επιλογή, αδικαιολόγητη, πολύ πίσω από τις ανάγκες της παράταξης και τις προσδοκίες του λαού. Από το πρώτο εικοσιτετράωρο ξεκίνησε μια κατεδαφιστική κριτική».
Το γυαλί φαίνεται να έχει ραγίσει για πολλά στελέχη που στις εσωκομματικές εκλογές του Σεπτεμβρίου δεν στήριξαν τον Στέφανο Κασσελάκη. Ο Νίκος Μπίστης, που συνέβαλε στη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ με την Προοδευτική Συμμαχία, υπέγραψε το σκληρό κείμενο της ομάδας των «6+6», που κατά πολλούς αποτελεί προάγγελο αποχώρησης από την Κουμουνδούρου. Ο Δημήτρης Βίτσας στον ΣΚΑΪ είδε στον λόγο του Στέφανου Κασσελάκη έλλειμμα πολιτικής, που μοιάζει με επτάχρονου παιδιού.
Στο νέο εγχείρημα που ετοιμάζει η «Ομπρέλα» αναφέρθηκε ο Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξη στο Open: «Εάν κανείς κοιτάξει την πορεία του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ, του ΣΥΡΙΖΑ Κασσελάκη το λέω για να συνεννοηθούμε, θα διαπιστώσει ότι αυτή πια η βίαιη μετατόπισή του και η μετάλλαξή του αφήνει ένα κενό στον χώρο της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς. Αρα υπ’ αυτήν την έννοια υπάρχουν οι προϋποθέσεις να γεννηθεί κάτι καινούργιο, που να καλύψει αυτό το κενό».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζοντας τον κύκλο θεσμικών επαφών του, συναντήθηκε στη Βουλή με τον Συνήγορο του Πολίτη, Ανδρέα Ποττάκη.
Η δύσκολη εξίσωση για την ομάδα «6+6»
Ημέρες δύσκολων αποφάσεων είναι οι επόμενες επτά με δέκα για την ομάδα των «6+6», με στελέχη όπως η Εφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος να έχουν αναλάβει ρόλο συντονιστικό και διερευνητικό. Οι επαφές είναι συνεχείς και θα ενταθούν και μέσα στο Σαββατοκύριακο. Η έξοδος από το κόμμα φαίνεται πως είναι η πιο κεντρική και πιο πιθανή επιλογή, ωστόσο τίποτα δεν έχει κλείσει ακόμη. Η πανελλαδική συνδιάσκεψη της επόμενης εβδομάδας θα αποτελέσει το «κλειδί» των εξελίξεων, καθώς οι διαφορετικές ταχύτητες που υπάρχουν κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την απόφαση.
Το κύριο ερώτημα είναι το εξής: Σε περίπτωση «εξόδου» θα συμβαδίσει το συγκεκριμένο «μπλοκ» με την «Ομπρέλα» που έχει ήδη αποσχιστεί από την Κουμουνδούρου; Στελέχη εξηγούσαν στην «Κ» πως δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν δύο διαφορετικές γραμμές που θα ξεπηδήσουν μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ και θα συναγωνιστούν για το ποια εκπροσωπεί καλύτερα την Αριστερά. Ο απόλυτος κατακερματισμός του χώρου θα είναι καταστροφικός. Αυτό βέβαια δεν αναιρεί το γεγονός πως πολλοί από τους υποστηρικτές της Εφης Αχτσιόγλου στις πρόσφατες εκλογές εμφανίζονται επιφυλακτικοί για τη συμπόρευση με την αριστερή πτέρυγα. Τα λεκτικά όρια που ξεπεράστηκαν το τελευταίο διάστημα, αλλά και παλαιότερες διαμάχες φαίνεται ότι προβληματίζουν τους 40άρηδες του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι επιθυμούν να κάνουν μια νέα αρχή και να μη δυναμιτίσουν την προσέγγιση με το προοδευτικό Κέντρο.
Το ερώτημα είναι εάν σε περίπτωση «εξόδου» θα συμπορευθεί με την «Ομπρέλα» που έχει ήδη αποσχιστεί από την Κουμουνδούρου.
Η εναλλακτική της παραμονής στα «πάτρια εδάφη», μετά τη συνεδρίαση του Σαββατοκύριακου, φαντάζει ακόμη πιο δύσκολη. Η επόμενη Κεντρική Επιτροπή είναι στις αρχές Δεκεμβρίου και το συνέδριο στα τέλη Φεβρουαρίου. Για κάποιους μοιάζει αιώνας… Οσα είπε ο Στέφανος Κασσελάκης το Σαββατοκύριακο έχουν τινάξει τα πάντα στον αέρα. Πόσο παραγωγική θα μπορεί να είναι μια συζήτηση μαζί του στο Εκτελεστικό Γραφείο, όπου συμμετέχει η Εφη Αχτσιόγλου; Σήμερα θα γίνει η πρώτη σύγκλησή του μετά την Κ.Ε.
Η πρώην υπουργός Εργασίας δεν θα παραστεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων που δεν μπορεί να αναβάλει και όχι για πολιτικούς λόγους, όπως επισημαίνεται από την πλευρά της. Μάλιστα έχει ενημερώσει σχετικά το κόμμα. Οι «6+6», αν παραμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην Κουμουνδούρου, θα πρέπει να πάρουν τη σκυτάλη της «εσωκομματικής αντιπολίτευσης» από την «Ομπρέλα». Και είναι η πλειοψηφία που δεν θέλει την αντιπαράθεση με τον Παύλο Πολάκη. Στον αντίποδα, δέλεαρ αποτελεί η δημιουργία μιας συμπαγούς ιδεολογικά κοινοβουλευτικής ομάδας και η παρουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Πέτης Πέρκα αποτελεί μια καλή βάση.