Στοιχεία στα οποία γίνεται αναφορά σε “οδηγία από το Μαξίμου” για συνδρομή στην Folli Follie τον Μάιο του 2018, περιλαμβάνονται στην έκθεση της Price Watershouse Coopers που μελετάει ο Εισαγγελέας .
Την ίδια ώρα που τα μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου προσέρχονται ενώπιον της ανακρίτριας που χειρίζεται την υπόθεση για συμπληρωματικές απολογίες για επιμέρους πράξεις χειραγώγησης μετοχών και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηρίοτητα , έρχονται στο φως στοιχεία από την έκθεση του ελεγκτικού οίκου. Στην έκθεση φαίνεται να περιλαμβάνονται, σε ηλεκτρονική αλληλογραφία, αναφορές στον πρώην πρωθυπουργό και την φερόμενη βούληση της τότε κυβέρνησης να στηριχθεί ο Όμιλος Folli Follie που καταγγέλονταν για σοβαρότατα αδικήματα σε βάρος επενδυτών.
Συγκεκριμένα η PwC κάνει χρήση μηνύματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας με ημερομηνία 9 Μαίου 2018 , αποστολέα τον Διευθυντή Ασφάλειας του Ομίλου και παραλήπτη τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο στο οποίο γίνεται αναφορά στο γραφείο του τότε πρωθυπουργού το οποίο κατά τον συντάκτη έχει δώσει οδηγία ώστε να βοηθεί η FFG έναντι των ελέγχων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Η ελεγκτική εταιρία τονίζει στην έκθεση της πως τα στοιχεία που επικαλείται εγείρουν υποψίες για ενδεχόμενη άσκηση πολιτικής επιρροής στην διαχείριση του οικονομικού σκανδάλου ωστόσο τονίζει πως δεν κατέστη δυνατόν να επιβεβαιωθεί, εάν τα γεγονότα που περιγράφονται έλαβαν χώρα ή εάν ήταν ενέργειες που συζητήθηκαν και ο υπάλληλος της εταιρείας αναφέρει πως πραγματοποιήθηκαν.
Η επίμαχη ηλεκτρονική επιστολή, που θα αξιολογηθεί από τον αρμόδιο Εισαγγελέα, αναφέρει μεταξύ άλλων “Κύριε Τζώρτζη, θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα σημερινά αποτελέσματα της κινητοποίησης μας. Η οδηγία από ψηλά είναι να συνδράμουνε τον Όμιλο. Αυτή είναι η θέση του Μαξίμου. Ενημερώθηκε και ο Πρωθυπουργός”.
Κατά τον υπάλληλο του Ομίλου , όπως αναφέρει στο επίμαχο κείμενο , συγκεκριμένος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ενημέρωσε τον τότε πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την “οδηγία από ψηλά” ενώ ενημερώθηκε και ο αντιπρόεδρος της Ελεγκτικής Αρχής του ΧΑΑ.
Να σημειωθεί πως η υπόθεση της FFG ουσιαστικά ξεκίνησε στις 4 Μαίου 2018 οπότε και δημοσιοποιήθηκε το περίφημο report του αμερικανικού επενδυτικού κεφαλαίου Quintessential Capital Management (QCM) στο οποίο αναφέρονταν πως οικονομικά στοιχεία της Folli Follie Group πιθανόν δεν ήταν ακριβή . Στις 7 Μαίου 2018 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε καλέσει την εταιρία κοσμημάτων να αναθέσει σε ανεξάρτητη διεθνή ελεγκτική εταιρία οικονομικό έλεγχο. Στα τέλη του μήνα είχε ανασταλεί η διαπραγμάτευση της μετοχής της Folli Follie.
Σήμερα απολογούνται στην ανακρίτρια της υπόθεσης οι προσωρινά κρατούμενοι για το σκάνδαλο της εταιρίας κοσμημάτων Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος καθώς και Καίτη Κουτσολιούτου , σύζυγος του ιδρυτή του Ομίλου, η οποία είναι ελεύθερη με περιοριστικούς όρους. Η κλήση σε συμπληρωματικές απολογίες για σήμερα, που δεν σχετίζεται με την έκθεση της PwC, αφορά συγκεκριμένες επιπλέον πράξεις που καταλογίζονται στους κατηγορούμενους.
Σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση εκτάκτου διαχειριστικού ελέγχου της PwC, η παρουσίαση συνεχόμενων αυξήσεων τόσο στις πωλήσεις όσο και στα κέρδη δημιούργησε τη εικόνα ενός υγιούς ομίλου εταιρειών με ελκυστικές αποδόσεις για τους επενδυτές (μετόχους και λοιπούς χρηματοδότες). Πέραν του θετικού αντικτύπου που είχαν τα μεγέθη αυτά στη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας, οι μέτοχοι λάμβαναν κατά διαστήματα και χρήματα μέσω διανομής λογιστικών κερδών και κεφαλαίων.
Από το 2001 μέχρι το 2015 καταβλήθηκαν 116 εκατ. στους μετόχους είτε υπό μορφή μερισμάτων ή μέσω επιστροφής κεφαλαίου. Εξ’ αυτού του ποσού υπολογίζεται ότι ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος ως βασικός μέτοχος έλαβε περί τα 44 εκ. και επωφελούμενος επίσης από πωλήσεις σημαντικού αριθμού μετοχών του μέσω ιδιωτικών τοποθετήσεων, σε διάφορες χρονικές περιόδους και με συνολικά έσοδα από τις πωλήσεις αυτές 130 εκατ. περίπου.
Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος και ο Γιώργος (Τζώρτζης) Κουτσολιούτσος αποκόμισαν έσοδα 130,5 εκατ. ευρώ και 3,8 εκατ. αντίστοιχα από πωλήσεων των μετοχών τους μέσω 7 περιπτώσεων ιδιωτική τοποθέτησης από το 2004 μέχρι το 2017. Επιπλέον από το 2001 η εταιρεία έχει εκκρίνει διανομές μερισμάτων και επιστροφές κεφαλαίου συνολικής αξίας 116 εκατ. περίπου από τα οποία υπολογίζεται ότι ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος εισέπραξε 44 εκατ. περίπου και ο Γιώργος Κουτσολιούτσος 2,2 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τους ελεγκτές, εντοπίστηκαν επίσης έγγραφα που δημιουργούν εύλογες υπόνοιες ότι οι Δημήτρης Κουτσολιούτσος και ο Γιώργος Κουτσολιούτσος σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις είχαν εκτελέσει επιπλέον αγοραπωλησίες μετοχών της εταιρείας μέσω τρίτων. Σε όλες τις περιπτώσεις παρατηρήθηκε ότι οι αγορές των μετοχών από τρίτους πραγματοποιήθηκαν σε τιμή πολύ χαμηλότερη από την εκάστοτε χρηματιστηριακή αξία της μετοχής ενώ σε μια από τις παραπάνω περιπτώσεις η αγορά των μετοχών φαίνεται να προήλθε από το προσωπικό χαρτοφυλάκιο του Δημήτρη Κουτσολιούτσου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την πραγματοποίηση σημαντικών κερδών από τη μετέπειτα πώληση των ως άνω μετοχών που χρονικά φαίνεται να πραγματοποιείται μετά από τις ανακοινώσεις των ενδιάμεσων αποτελεσμάτων της εταιρείας, για το πρώτο τρίμηνο και το πρώτο εξάμηνο του 2009.