ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ: Τον τελευταίο καιρό μπορεί να επικρατεί «ηρεμία» στον ουρανό του Αιγαίου, όμως οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Και αυτό γιατί μπορεί η καθημερινότητα πάνω από το Αιγαίο να έχει αλλάξει για τους ιπτάμενους στην Πολεμική Αεροπορία και ειδικά για όσους βρίσκονται στα αεροδρόμια επιφυλακής στις Σμηναρχίες readiness, έπειτα από τον μηδενισμό των τουρκικών παραβιάσεων, όμως το επίπονο, υψηλής έντασης εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα «γεράκια» της HAF συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.
Ενώ και η εξοικονόμηση κονδυλίων από τις πτήσεις αναχαίτισης των μαχητικών δίνει τη δυνατότητα στο Αεροπορικό Επιτελείο να αυξήσει τις ώρες πτήσης τόσο στα μαχητικά όσο και στα εκπαιδευτικά αεροσκάφη με το βλέμμα στα νεοαποκτηθέντα M-346, τα οποία σταδιακά μπαίνουν στον σχεδιασμό.
Όπως αναφέρει ο Κώστας Σαρικάς στο onalert.gr, πέρα όμως από την συνήθη εκπαίδευση των Πολεμικών Μοιρών σε όλα τα σενάρια αεροπορικών επιχειρήσεων τόσο στην καθημερινή δραστηριότητα όσο και στις μικρότερης ή και μεγαλύτερης κλίμακας ασκήσεις που πραγματοποιούνται σε κάθε γωνιά του FIR Αθηνών, τακτικά είναι και τα σενάρια που περιλαμβάνουν συμμετοχή μεγάλων Σχηματισμών COMAO σε ΝΑΤΟϊκά πρότυπα.
Μια τέτοια άσκηση, με χαρακτηριστικά υψηλής δυσκολίας, πραγματοποιήθηκε μέσα στη νύχτα σε ένα μεγάλο τμήμα του Αρχιπελάγους, το οποίο περιελάμβανε τη θαλάσσια περιοχή από τις ανατολικές ακτές της Πελοποννήσου έως τα βορειοδυτικά όρια της Κρήτης, την περιοχή των Κυθήρων αλλά και τα δυτικά της Πελοποννήσου έως τα νησιά του Ιονίου. Συνολικά 34 μαχητικά όλων των τύπων που διαθέτει στο οπλοστάσιο της η HAF απογειώθηκαν ταυτόχρονα μέσα στο σκοτάδι απ’ όλες σχεδόν τις Πολεμικές Μοίρες. Με τα ραντάρ να γεμίζουν ξαφνικά στίγματα, τα αεροσκάφη που συμμετείχαν στην άσκηση κατευθύνονταν σε μικρότερους Σχηματισμούς προς τις δεσμευμένες με NOTAM περιοχές, ενώ συμμετοχή στα σενάρια είχαν και φρεγάτες του Στόλου.
Τα αεροσκάφη που συμμετείχαν στη νυχτερινή άσκηση
Ότι πιο σύγχρονο διαθέτει στη «φαρέτρα» της η Πολεμική Αεροπορία βρέθηκε στον αέρα, με αιχμή του δόρατος τα υπερσύγχρονα Rafale από την 332 Μοίρα «ΓΕΡΑΚΙ», αλλά και τα πολύ ισχυρά F-16 τόσο από την 340 Μοίρα κρούσης «ΑΛΕΠΟΥ» και τις Μοίρες του Αράξου και της Νέας Αγχιάλου. Δίπλα τους τα πάντοτε αξιόπιστα Mirage 2000-5 αλλά και οι «γερόλυκοι» της HAF, τα θρυλικά F-4 Phantom τα οποία είχαν μάλιστα και το πλεονέκτημα να είναι οι αρχηγοί της αποστολής.
Το σενάριο, στο οποίο εξασκείται συχνά η Πολεμική Αεροπορία, προέβλεπε ταυτόχρονη επίθεση των μαχητικών στις Μονάδες Επιφανείας του Στόλου από τέσσερις άξονες. Συνδρομή στην σύνθετη άσκηση υψηλού επιπέδου είχαν τόσο ιπτάμενο ραντάρ ΑΣΕΠΕ «Erieye EMB-145H AEW&C», σε ρόλο ιπτάμενου στρατηγείου συντονισμού, όσο και μη επανδρωμένο UAV Heron σε ρόλο surveillance & reconnaissance.
H συντονισμένη επίθεση έγινε με εικονική χρήση όπλων, όπως πύραυλοι αέρος-εδάφους Maverick και κατευθυνόμενες με laser βόμβες GBU-24. Την ίδια ώρα, τα πλοία επιχειρούσαν να εγκλωβίσουν και να καταρρίψουν εικονικά τα «εχθρικά» μαχητικά με τα δικά τους όπλα αεράμυνας.
Tα τελευταία χρόνια εντατική είναι η εκπαίδευση της Πολεμικής Αεροπορίας σε σενάρια κρούσης απέναντι σε Μονάδες Επιφανείας, ειδικά από τότε που κορυφώθηκε η ελληνοτουρκική κρίση το «θερμό» καλοκαίρι του 2020, με επίκεντρο το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας σχεδιάζει και εκτελεί συχνά ασκήσεις με συμμετοχή μεγάλων COMAO, τόσο για εξοικείωση των ιπτάμενων σε σενάρια με συμμετοχή μεγάλου αριθμού αεροσκαφών όσο και για λόγους προβολής ισχύος και αεροπορικής υπεροχής.