ΣΥΡΙΖΑ ΝΕΑ: Το Έκτακτο Συνέδριο του Φεβρουαρίου και η κάλπη των ευρωεκλογών τον προσεχή Ιούνιο, είναι τα δύο μείζονα στοιχήματα του Στέφανου Κασσελάκη, τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους που μόλις ξεκίνησε.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Σαφώς, το κρίσιμο ορόσημο είναι οι ευρωεκλογές του Ιουνίου, στο οποίο ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, θα μετρηθεί στην πράξη, θέλοντας και μη.
Ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης, έχει τοποθετήσει ψηλά τον εκλογικό πήχη για τις ευρωεκλογές, λέγοντας ότι ο στόχος είναι η νίκη (επί της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη). Στόχος που πάντως δεν δείχνει ρεαλιστικός δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή, τρεις μήνες μετά την εκλογή του στην ηγεσία και περίπου ένα μήνα μετά την τη δεύτερη διάσπαση, οι δημοσκοπήσεις -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων – δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ τρίτο, ενίοτε απειλούμενο από το ΚΚΕ, με το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση.
Από την άλλη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι τυχόν ήττα, δε θα είναι καθοριστική για την δική του τύχη στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι ευρωεκλογές θα είναι ένας κρίσιμος σταθμός, αλλά όχι η κομβική αναμέτρηση με τον Μητσοτάκη. Όπως έχει πει αρκετές φορές στέλνοντας μήνυμα σε όσους τον περιμένουν στη γωνία, οι εθνικές εκλογές θα είναι ο καθοριστικός κριτής. Με αυτό το πνεύμα άλλωστε έχει απαντήσει κατά καιρούς σε ερωτήσεις για το αν θα θεωρήσει ότι τίθεται θέμα ηγεσίας σε περίπτωση που χάσει το στοίχημα των ευρωεκλογών – διαμηνύει ότι η ήττα θα είναι πρωτίστως κοινωνική ήττα, ο ίδιος θα συνεχίσει την προσπάθεια (άρα δεν σκοπεύει να φύγει), και «δεν θα έχει τύψεις για ό,τι συμβεί».
Σαφώς τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, καθώς παρά τις προσπάθειες για μια νέα προσωποπαγή κατάσταση, εξακολουθεί να υπάρχει ένα κόμμα από πίσω, με αρκετά στελέχη που στηρίζουν κριτικά ή διαμηνύουν ότι δεν έχουν δώσει λευκή επιταγή, να τελούν εν αναμονή των επιδόσεων για να καθορίσουν τη στάση τους στη συνέχεια.
Τα σενάρια αμφισβήτησης καραδοκούν
Με όρους κοινής λογικής και ανεξαρτήτως του πήχη που έχει τεθεί, εν πολλοίς και για λόγους πολιτικού πρεστίζ εφόσον πρόκειται για την αξιωματική αντιπολίτευση, για τα περισσότερα στελέχη το ζήτημα το οποίο θα κρίνει τη συνέχεια είναι πόσο πάνω ή πόσο κάτω από το 18% των εκλογών του Ιουνίου του 2023 θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο του 2024. Αν οι ευρωεκλογές γράψουν ένα αποτέλεσμα κοντά στα σημερινά χαμηλά δημοσκοπικά δεδομένα, που σημαίνει ότι η πορεία για τις βουλευτικές εκλογές αναγκαστικά ξεκινά από χαμηλή βάση, τα πράγματα θα δυσκολέψουν για τον Στέφανο Κασσελάκη.
Κι εδώ υπεισέρχεται ο κομβικός σταθμός του Συνεδρίου, στα τέλη Φεβρουαρίου (23 – 25.2.2024). Σε πρώτο πλάνο πιθανότατα θα υπάρχει μια επιφανειακή επιβεβαίωση της κυριαρχίας του Στέφανου Κασσελάκη – αυτός είναι ο στόχος του ίδιου και της ηγετικής του ομάδας.
Από εκεί και πέρα θα καταγραφούν οι νέοι συσχετισμοί. Ομαδάρχες και τασάρχες εξακολουθούν να υπάρχουν, έστω και αν οι αντιθέσεις πλέον είναι μικρότερες, και θα επιδιώξουν να μετρηθούν στο Συνέδριο, με το δίδυμο Παππά – Σπίρτζη να θεωρείται το πιο ισχυρό αυτή τη στιγμή στο οργανωτικό επίπεδο, ενώ και η ηγετική ομάδα πέριξ του Κασσελάκη θα επιδιώξει να ενισχυθεί.
Σε κάθε περίπτωση, η καταγραφή των δυνάμεων είναι καταλυτικής σημασίας για την ηγεσία, όσους διαπραγματεύονται μαζί της, όσους έχουν επιφυλάξεις και σκεπτικισμό και όσους είναι ουσιαστικά απέναντι. Όλες αυτές οι πλευρές θα επανατοποθετηθούν την επομένη των ευρωεκλογών, και αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται ότι θα ξετυλιχθούν σχεδιασμοί αμφισβήτησης της ηγεσίας. Κι εκεί, η ισχύς που θα έχει λάβει καθένας στο πρόσφατο συνέδριο θα παίξει ρόλο.