ΝΕΑ 31/3/2022:-LIVE η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού Α21 ΟΠΕΚΑ, Επίδομα ακρίβειας και συντάξεις ΙΚΑ(ika.gr), ΝΑΤ (nat.gr), ΟΑΕΕ(oaee.gr), ΑΜΕΑ
Ειδήσεις: Ο ΟΠΕΚΑ ανακοίνωσε ότι σήμερα, Τετάρτη, άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 – Επίδομα Παιδιού – προκειμένου να υποβάλλουν αίτηση όσοι δικαιούχοι δεν την υπέβαλαν ως την 11η Μαρτίου 2022, οπότε και έκλεισε η πλατφόρμα.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Οι δικαιούχοι του Επιδόματος θα μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ idika.gr ή μέσω του διαδικτυακού τόπου opeka.gr, με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο TAXISnet.
Για το κλείσιμο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, καθώς και για την χορήγηση της επιπλέον έκτακτης ενίσχυσης σε δικαιούχους θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση.
Το δικαιούμενο ποσό θα υπολογιστεί βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που θα δηλωθούν στο Α21 του 2022 και του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος που οι δικαιούχοι είχαν το φορολογικό έτος 2021. Μέχρι την υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος τρέχοντος έτους, θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του δικαιούμενου ποσού τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2020.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής της αίτησης Α21 επιτρέπει μέσω εκτεταμένων ηλεκτρονικών διασταυρώσεων με διαθέσιμες βάσεις δεδομένων άλλων φορέων και υπηρεσιών, τον έλεγχο της ακρίβειας και της ορθότητας των δηλούμενων στοιχείων και πληροφοριών κατά το στάδιο υποβολής της αίτησης.
Για να χορηγηθεί το επίδομα η αίτηση πρέπει να υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Επισημαίνεται ότι αίτηση που έχει αποθηκευθεί προσωρινά θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.
LIVE η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού Α21 ΟΠΕΚΑ, Επίδομα ακρίβειας και συντάξεις ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, ΑΜΕΑ – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του επιδόματος ακριβείας
Το πως και πότε θα δοθεί το επίδομα ακρίβειας “αποκαλύπτει” τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή αργά το βράδυ της Τρίτης (29.03.2022).
Η τροπολογία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Περιγράφει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης (επίδομα ακρίβειας) στους χαμηλοσυνταξιούχους, τους δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος, τους ανασφάλιστους υπερήλικες, τους δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και τους δικαιούχους επιδόματος παιδιού, πριν από το Πάσχα.
Το επίδομα ακρίβειας, ύψους 200 ευρώ θα δοθεί έως τις 21 Απριλίου.
Δικαιούχοι είναι όσοι τον Μάρτιο πήραν:
-οριστική ή προσωρινή σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου,
-προσυνταξιοδοτική παροχή,
-αναπηρικά επιδόματα
-σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4387/2016 (ανάπηροι πολέμου, καλλιτέχνες, κλπ).
Υπάρχουν και κάποιοι που μπορεί να πάρουν 400 ευρώ ως επίδομα ακρίβειας. Σύμφωνα με την τροπολογία το ύψος της ενίσχυσης ανά δικαιούχο είναι 200 ευρώ, ανεξάρτητα του αριθμού εξαρτώμενων μελών. Σε περίπτωση που και οι δύο σύζυγοι είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης, τότε το επίδομα θα δοθεί και στους δυο, άρα θα πάρουν 400 ευρώ. Η ενίσχυση θα είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν συμψηφίζεται με τυχόν χρέη του συνταξιούχου.
Η τροπολογία προβλέπει, επίσης, ότι θα δοθεί αναλογικά δώρο Πάσχα σε εργαζομένους σε εστίαση, πολιτισμό ή άλλους που τέθηκαν σε αναστολή τον Ιανουάριο.
Όπως έχει ήδη γνωστοποιηθεί, το συνολικό ύψος της παρέμβασης εκτιμάται σε 324 εκατ. ευρώ και αφορά σε 1,7 εκατομμύρια δικαιούχους. Με τα μέτρα ενίσχυσης ωφελούνται περίπου 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά, με περισσότερα από 3,2 εκατομμύρια μέλη, προκειμένου αυτά να καλύψουν μέρος των αυξημένων τιμών αγαθών και ενέργειας
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναφέρει σε ανακοίνωσή του τα εξής:
«Α. Όσον αφορά στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση 200 ευρώ, που θα δοθεί σε 677.000 περίπου χαμηλοσυνταξιούχους έως τις 21 Απριλίου 2022, (με το κόστος του μέτρου να υπολογίζεται στα 135 εκατ. ευρώ), προβλέπεται ότι:
ΝΕΑ 31/3/2022:-Δυνητικοί δικαιούχοι του βοηθήματος είναι όσοι κατά τον Μάρτιο 2022 έλαβαν:
α) οριστική ή προσωρινή σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου,
β) προσυνταξιοδοτική παροχή,
γ) αναπηρικά επιδόματα, (όσα καταβάλλονται από τον e-ΕΦΚΑ),
δ) καταλαμβάνονται επίσης και οι συνταξιούχοι εκείνοι που λαμβάνουν σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4387/2016 (ανάπηροι πολέμου, καλλιτέχνες, κλπ).
Προκειμένου να προσδιοριστούν οι τελικοί δικαιούχοι, θα εξεταστεί ότι συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
– το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα για το φορολογικό έτος 2020 δεν υπερβαίνει τις 7.200 ευρώ,
– το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημά τους (το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου/μέρους συμφώνου συμβίωσης) δεν υπερβαίνει τις 14.400 ευρώ,
– η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, η οποία προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ έτους 2021 (φορολογικού έτους 2020), δεν υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ,
– είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και έχουν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2020.
Το ύψος της ενίσχυσης ανά δικαιούχο είναι, όπως προαναφέρθηκε, 200 ευρώ, ανεξάρτητα του αριθμού εξαρτώμενων μελών αυτού. Σε περίπτωση που και οι δύο σύζυγοι είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης, τότε η ενίσχυση καταβάλλεται και στους δύο δικαιούχους.
Η ενίσχυση θα είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν συμψηφίζεται με τυχόν χρέη του συνταξιούχου.
Προκειμένου να προσδιοριστούν οι τελικοί δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ο e-ΕΦΚΑ και το ΓΛΚ θα αποστείλουν στην ΑΑΔΕ αρχείο με τους ΑΦΜ και ΑΜΚΑ του συνόλου των δυνητικών δικαιούχων, ώστε να πραγματοποιηθούν διασταυρώσεις με τα στοιχεία που τηρεί η ΑΑΔΕ και να βεβαιωθεί ότι πληρούνται σωρευτικά όλες οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί. Η ΑΑΔΕ θα παράξει το αρχείο με τους τελικούς δικαιούχους, το οποίο θα αποσταλεί στον e-ΕΦΚΑ και το ΓΛΚ που θα προβούν στην καταβολή.
Β. Όσον αφορά στη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης προς τους 167.000 περίπου δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, προβλέπεται ότι για τον Απρίλιο οι προνοιακές παροχές σε χρήμα προσαυξάνονται κατά 200 ευρώ. Η προσαύξηση καταβάλλεται άπαξ το αργότερο έως τις 21 Απριλίου. Θα προηγηθεί δηλαδή της τακτικής καταβολής της μηνιαίας προνοιακής παροχής που θα λάβει χώρα στις 30 Απριλίου. Το κόστος του μέτρου υπολογίζεται στα 33,4 εκατ. ευρώ.
Προβλέπεται επίσης ότι η μηνιαία σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων και το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερήλικων χορηγούνται προσαυξημένα κατά 200 ευρώ στους 35.000 περίπου δικαιούχους. Και σε αυτήν την περίπτωση η προσαύξηση καταβάλλεται άπαξ έως τις 21 Απριλίου. Το κόστος του μέτρου εκτιμάται στα 7 εκατ. ευρώ.
Διευκρινίζεται ότι, αν ένας χαμηλοσυνταξιούχος του ΕΦΚΑ είναι ταυτόχρονα δικαιούχος αναπηρικού ή άλλου επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, θα λάβει μόνο την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.
Γ. Με στόχο τη στήριξη των ωφελουμένων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, δηλαδή των νοικοκυριών που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, τον Απρίλιο θα χορηγηθεί διπλή δόση στους περίπου 240.000 δικαιούχους του. Η επιπλέον δόση θα καταβληθεί άπαξ και θα προηγηθεί της τακτικής που θα καταβληθεί στις 30 Απριλίου. Το κόστος του μέτρου εκτιμάται στα 50,9 εκατ. ευρώ.
Δ. Προβλέπεται επίσης η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση για τον Απρίλιο των οικογενειών που λαμβάνουν επίδομα παιδιού, η οποία αντιστοιχεί σε μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού. Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί. Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 625.000, με περισσότερα από 1 εκατομμύριο παιδιά και το κόστος του μέτρου εκτιμάται σε 97,5 εκατ. ευρώ.
Ε. Τέλος, με το άρθρο 3 της τροπολογίας, ρυθμίζεται η καταβολή της αναλογίας του επιδόματος εορτών Πάσχα 2022 στους εργαζόμενους, των οποίων η σύμβαση εργασίας τέθηκε σε αναστολή κατά τον Ιανουάριο 2022, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού».
LIVE η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού Α21 ΟΠΕΚΑ, Επίδομα ακρίβειας και συντάξεις ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, ΑΜΕΑ – Αύξηση στις συντάξεις
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας είναι σε εξέλιξη μια τεράστια προσπάθεια και αντιμετωπίζεται δραστικά το πρόβλημα εκκρεμών συντάξεων. Τέλος, έχει δρομολογηθεί μια συνολική αναμόρφωση του ΕΦΚA με στόχο να γίνει πιο αποτελεσματικός και πιο φιλικός στους πολίτες.
Α) Αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των συνταξιούχων
1) Αυξήσεις στις κύριες συντάξεις
Μόνιμες αυξήσεις σε συνταξιούχους με 30 χρόνια ασφάλισης και άνω με τον ν. 4670/2020 (Νόμου Βρούτση). Πάνω από 225.000 συνταξιούχοι είδαν μόνιμες αυξήσεις λόγω της αναπροσαρμογής των ποσοστών αναπλήρωσης.
Οι αυξήσεις κυμαίνονται από 0,56% έως 7,21% (αναλόγως των χρόνων ασφάλισης) στο ανταποδοτικό τμήμα της σύνταξης.
2) Αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις
Ακυρώθηκε νομοθετικά η περικοπή όσων είχαν άθροισμα μηνιαίας κύριας και επικουρικής άνω των 1.300 ευρώ. Συνολική αύξηση εισοδήματος για 235.000 συνταξιούχους που ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ ετησίως.
Η μεσοσταθμική μηνιαία σύνταξη των νέων συνταξιούχων επικουρικής γήρατος αυξήθηκε από 196 ευρώ (τέλος 2018) σε 222 ευρώ στο τέλος του 2021.
https://www.youtube.com/watch?v=w_B0JMAlEOc
3) Πρόσθετες αυξήσεις σε επιμέρους ομάδες συνταξιούχων
Αυξήσεις στους συνταξιούχους που εργάζονται, καθώς το «πέναλτι παράλληλης εργασίας» μειώθηκε από 60% σε 30%.
Αύξηση των συντάξεων που καταβάλλονται στα ορφανά τέκνα, καθώς πλέον δικαιούνται σύνταξη και από τους δύο γονείς σε ποσοστό 50%.
Σημαντική μείωση της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς» για 550.000 συνταξιούχους με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης. Πρόκειται για παλαιούς συνταξιούχους (που είχαν συνταξιοδοτηθεί προ του Νόμου Κατρούγκαλου) και οι οποίοι δεν είδαν μεν αυξήσεις στις συντάξεις τους από τον επανυπολογισμό του Νόμου Βρούτση, είδαν όμως χάρη σε αυτόν τον Νόμο, μείωση («ροκάνισμα») της προσωπικής τους διαφοράς με αυξήσεις που δόθηκαν για το ‘20, το ‘21 και το ‘22. Έτσι από το 2023 που θα ξεπαγώσουν οι συντάξεις – οι αυξήσεις θα δοθούν βάσει ενός μαθηματικού τύπου που προβλέπεται στη Νομοθεσία- οι συνταξιούχοι αυτοί θα βρεθούν σε καλύτερη θέση για την αύξηση των συντάξεών τους.
4) Αύξηση του εισοδήματος μέσω της ευνοϊκότερης φορολόγησης
Μειώθηκε σε 9% από 22% ο φορολογικός συντελεστής για ετήσια εισοδήματα από συντάξεις και μισθούς έως 10.000 ευρώ και κατά 1% για εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ.
Το όφελος είναι:
– 177 ευρώ ετησίως για συνταξιούχο με μηνιαία σύνταξη από 833 ευρώ και άνω (αφαιρουμένων των εισφορών υγείας).
– ως 177 ευρώ ετησίως για συνταξιούχο με μηνιαία σύνταξη από 720 έως 833 ευρώ (αφαιρουμένων των εισφορών υγείας).
Β) Αντιμετώπιση προβλήματος εκκρεμών συντάξεων
Τον Ιούλιο του 2019 η Κυβέρνηση παρέλαβε από την προηγούμενη πάνω από 1.050.000 συνταξιοδοτικές και ασφαλιστικές εκκρεμότητες.
Με στοχευμένες παρεμβάσεις (προκαταβολή εθνικής σύνταξης, ψηφιακή παρακολούθηση εκκρεμών συντάξεων, δομή ταχείας απονομής συντάξεων, προμήθεια 3.000 νέων ηλεκτρονικών υπολογιστών, πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι κ.ά.) και πολύ δουλειά πετύχαμε συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα:
Το 2021 υπήρξε χρονιά ρεκόρ για τον ΕΦΚΑ στην έκδοση νέων συντάξεων, φτάνοντας τις 225.000, ενώ το 2020 είχαν εκδοθεί 161.000 και το 2019 μόλις 123.000. Ειδικά σε σχέση με το 2019 υπήρξε αύξηση της έκδοσης νέων συντάξεων κατά 83%!
2019 123.000
2020 161.000
2021 225.000
Οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις έχουν μειωθεί κατά 50.000 τους τελευταίους 12 μήνες. Έχουν περιοριστεί στις 83.000 από 133.000 που ήταν έναν χρόνο πριν. Ο στόχος είναι η εκκαθάριση του συνόλου των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων μέχρι τέλος Ιουνίου.
Γ) Βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών
Ο ΕΦΚΑ έχει μόνος του το 48% των παραπόνων των πολιτών στον Συνήγορο του Πολίτη για ολόκληρο το δημόσιο τομέα.
Επομένως η βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών από τον ΕΦΚΑ είναι επιτακτική και άμεση προτεραιότητα. Γι’ αυτό και αναπτύχθηκαν συγκεκριμένες δράσεις, αν και χρειάζεται να γίνει ακόμα τεράστια προσπάθεια. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων:
Δημιουργήθηκε ο νέος ενιαίος αριθμός εξυπηρέτησης 1555. Λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, δωρεάν για όποιον καλεί. Στους 7 πρώτους μήνες λειτουργίας του έχει διεκπεραιώσει πάνω από 1.150.000 κλήσεις πολιτών, με 8 στους 10 να δηλώνουν ικανοποιημένοι από τον τρόπο λειτουργίας του.
Αναπτύχθηκαν περισσότερες από 30 νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και κάθε μήνα υλοποιούνται πάνω από 1,2 εκατομμύρια ηλεκτρονικές συναλλαγές, καταργώντας αντίστοιχες επισκέψεις στα υποκαταστήματα. Σε συνδυασμό με τα ηλεκτρονικά ραντεβού καταργήθηκε η ταλαιπωρία από τις ουρές στα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ.
Προωθήθηκε ο θεσμός των πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών, (ήδη έχουν πιστοποιηθεί 458)οι οποίοι ξεκίνησαν ήδη να εκδίδουν συντάξεις και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρόνο.
Δ) Η μεταρρύθμιση του ΕΦΚΑ
Με το νόμο 4892/2022 προωθήσαμε μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων λειτουργίας, διοίκησης και οργάνωσης του ΕΦΚΑ.
Με τη μεταρρύθμιση αυτή, μεταξύ των άλλων:
-Κάνουμε αποτελεσματικότερη τη Διοίκηση του Οργανισμού. Με νέο Οργανόγραμμα και τη δυνατότητα τοποθέτησης στελεχών από τον ευρύτερο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα σε θέσεις Διευθυντών και Γενικών Διευθυντών.
-Επιβραβεύουμε τους καλούς υπαλλήλους με τη θέσπιση bonus παραγωγικότητας.
-Ενισχύουμε την διαφάνεια και τον έλεγχο στη λειτουργία του ΕΦΚΑ. Πλέον οι καταγγελίες των πολιτών θα εξετάζονται ταχύτερα και θα γίνεται γρήγορη απόδοση των πειθαρχικών ευθυνών.