Η Ρωσία «δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία εκτός κι αν προκληθούμε», δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Βλαντίμιρ Τσιζόφ, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στη βρετανική εφημερίδα The Guardian.
«Δεν θα εισβάλουμε στην Ουκρανία, εκτός κι αν προκληθούμε να το κάνουμε», είπε ο Ρώσος πρέσβης, που εκπροσωπεί τη Ρωσία στις Βρυξέλλες από το 2005.
«Εάν οι Ουκρανοί εξαπολύσουν μια επίθεση εναντίον της Ρωσίας, δεν θα πρέπει να εκπλαγείτε εάν αντεπιτεθούμε. Ή εάν αρχίσουν να σκοτώνουν κατάφωρα Ρώσους πολίτες οπουδήποτε, στο Ντονμπάς ή αλλού», συμπλήρωσε, αναφερόμενος σε αυτήν την περιοχή στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι φιλορώσοι αυτονομιστές μάχονται τις ουκρανικές δυνάμεις εδώ και 8 χρόνια.
Ο Τσιζόφ προειδοποίησε ότι μια ουκρανική «πρόκληση» θα μπορούσε να ωθήσει το Κρεμλίνο να αντιδράσει.
«Αυτό που εννοώ ως «πρόκληση» είναι ότι μπορούν να οργανώσουν ένα επεισόδιο εναντίον των αυτοανακηρυχθεισών δημοκρατιών του Ντονμπάς, να τις προκαλέσουν, κατόπιν να τις πλήξουν με όλες τις δυνάμεις τους, προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο μια αντίδραση της Ρωσίας, ώστε να αποφύγουν μια ανθρωπιστική καταστροφή στα σύνορά τους», σημείωσε.
Γαλλία: «Όλα τα στοιχεία δείχνουν επίθεση»
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λεντριάν εξέφρασε σήμερα την εκτίμηση ότι «όλα τα στοιχεία» συντρέχουν για μια «σφοδρή» στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Υφίστανται όλα τα στοιχεία προκειμένου να διεξαχθεί μια σφοδρή επίθεση εκ μέρους των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία; Ναι, αυτό είναι αλήθεια, είναι πιθανό, είναι πιθανό (να γίνει) γρήγορα», δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας στο τηλεοπτικό δίκτυο France 5.
«Αυτό ελλοχεύει», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει ενδείξεις μιας επικείμενης επέμβασης της Ρωσίας.
«Άραγε, ο πρόεδρος Πούτιν πήρε τις αποφάσεις του σχετικά με μια επιχείρηση ή όχι; Κατά τη γνώμη μου, τίποτα δεν το υποδεικνύει αυτό σήμερα», σημείωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.
Η Ρωσία έκρινε πιθανή σήμερα μια διπλωματική διευθέτηση της κρίσης μεταξύ Μόσχας και Δύσης με επίκεντρο την Ουκρανία και ανακοίνωσε το τέλος ορισμένων στρατιωτικών γυμνασίων, τη στιγμή που ο φόβος μιας επικείμενης εισβολής φθάνει στο αποκορύφωμά του.
«Υπάρχει μια απαράδεκτη στρατιωτική κατάσταση με μια κλιμάκωση που εντείνεται», επισήμανε, εντούτοις, ο Ζαν Ιβ Λεντριάν.
«Είναι επείγον για όλους μας να σταματήσει η κλιμάκωση».
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο «Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει να εμποδίσει την Ουκρανία να έχει την κυριαρχία της, την ακεραιότητά της…».
«Εάν κατά σύμπτωση, η κυριαρχία, ένα μέρος της κυριαρχίας ή της ακεραιότητας της Ουκρανίας αμφισβητηθούν από μια σημαντική επέμβαση εκ μέρους της Ρωσίας, τότε θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες, μαζικές κυρώσεις», τόνισε.
Η Γαλλία δεν έχει προς το παρόν καλέσει τους χίλιους υπηκόους της που βρίσκονται στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν τη χώρα. Όμως, οι οικογένειες του προσωπικού της πρεσβείας που θέλουν να «επιστρέψουν» μπορούν να το κάνουν, είπε ο Ζαν Ιβ Λεντριάν.
«Με τον παραμικρό κίνδυνο θα λάβουμε άμεσες αποφάσεις», συμπλήρωσε ο ίδιος. Το Παρίσι συστήνει μονάχα, προς το παρόν, στους Γάλλους να μην επισκέπτονται την Ουκρανία.
Η Ουάσινγκτον εξετάζει να προσφέρει στο Κίεβο έως και 1 δισεκ. σε εγγυήσεις κρατικών δανείων
Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να προσφέρουν εγγυήσεις κρατικών δανείων στην Ουκρανία ύψους έως και 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, ανέφερε σήμερα ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου στα μέλη του Κογκρέσου, σύμφωνα με πηγή με γνώση της ενημέρωσης.
Η ουκρανική οικονομία, υπό ενδημική διαφθορά και μια από τις φτωχότερες στην Ευρώπη, υποφέρει από την όξυνση των εντάσεων από μια πιθανή ρωσική εισβολή.
Μιλώντας τηλεφωνικά με πολλούς ανώτερους αξιωματούχους του Κογκρέσου, ο σύμβουλος ασφαλείας του Τζο Μπάιντεν, ο Τζέικ Σάλιβαν, τόνισε ότι η Ουάσινγκτον θα προσφέρει να εγγυηθεί δάνεια στην Ουκρανία, έως και ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, τόνισε μια πηγή που συμμετείχε στην τηλεφωνική επικοινωνία στο Γαλλικό Πρακτορείο και στο Reuters.
Ο Σάλιβαν επανέλαβε χθες Κυριακή ότι οι Ρώσοι ενδέχεται να επιτεθούν στην Ουκρανία ήδη “αυτήν την εβδομάδα”.
Εκτός από την οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια, οι ΗΠΑ παρείχαν ήδη 650 εκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια για την ασφάλεια στο Κίεβο πέρυσι.
Η Γερμανία δεσμεύτηκε επίσης να συνεχίσει «με αποφασιστικότητα» την οικονομική βοήθειά της προς την Ουκρανία.
Την ίδια ώρα, οι χώρες μέλη της G7 αυξάνουν τις απειλές για οικονομικές κυρώσεις «με τεράστιες συνέπειες» σε βάρος της Ρωσίας.