ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ: Με μία σιβυλλική ανάρτηση για το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή με την τεχνητή νοημοσύνη, ο ιδιοκτήτης του Χ, Έλον Μασκ, «άναψε» φωτιές δημοσιεύοντας ένα απόσπασμα από την θρυλική ταινία «Terminator» με τον Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
«Δεν είμαι χαζή. Δεν μπορούν να κάνουν έτσι τα πράγματα ακόμα», είπε στην ταινία του 1984 η Σάρα Κόνορς, σε ότι αφορά τις δυνατότητες των ρομπότ και της τεχνητής νοημοσύνης, όταν ενημερώθηκε ότι ένα ανθρωπόμορφο μηχάνημα την καταδιώκει για να την σκοτώσει.
«Όχι τώρα αλλά σε 40 χρόνια», της απάντησε ο Kάιλ Ρίιζ.
Κατά τύχη, αυτή τη στιγμή μπήκαμε στο έτος 2024, δηλαδή «40 χρόνια μετά».
Είναι σαφές ότι ο Έλον Μασκ προειδοποιεί, πως αυτά που αφηγείται η ταινία του Τζον Κάμερον, είναι ήδη πραγματικότητα.
Αυτό σημαίνει πως και η τεχνητή νοημοσύνη «Σκάινετ» που κατέστρεψε την Ανθρωπότητα (στην ταινία), ξεκινώντας έναν πυρηνικό πόλεμο, μπορεί κι αυτή να είναι μία πραγματικότητα (δηλαδή ανάλογων δυνατοτήτων).
Ο Έλον Μασκ, δεν κάνει ποτέ τυχαίες αναρτήσεις και πάντα θέλει να δημιουργήσει αφυπνιστικό «θόρυβο».
Yikes pic.twitter.com/YnmiCV163M
— Elon Musk (@elonmusk) January 9, 2024
Σύμφωνα με το σενάριο της ταινίας που έκανε διάσημο τον Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ στο μέλλον θα δημιουργηθεί μία τεχνητή νοημοσύνη, το «Σκάινετ» το οποίο θα ελέγξει όλους του υπολογιστές του πλανήτη και θεωρώντας την Ανθρωπότητα ως ένα είδος «ιού» που πρέπει να εξαλειφθεί ξεκίνησε έναν πυρηνικό πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας.
Αυτό είναι ένα σενάριο το οποίο φοβούνται πολλοί επιστήμονες που αντιδρούν σε αυτή την απότομη και εθελούσια ισχυροποίηση της τεχνητής νοημοσύνης.
Ακόμα και ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού ολέθρου εξαιτίας της ΑΙ.
H Ύπατη Εκπρόσωπος του ΟΗΕ για θέματα πυρηνικού αφοπλισμού Izumi Nakamitsu, προχώρησε το περασμένο καλοκαίρι σε μία πολύ ανησυχητική δήλωση με την οποία είπε ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) στα πυρηνικά όπλα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμια καταστροφή!
«Η τεχνητή νοημοσύνη σε λειτουργίες που σχετίζονται με όπλα, όπως η προ-ανάθεση για την εκτόξευση όπλων, που είναι αποφάσεις για τη χρήση βίας, ειδικά για συστήματα πυρηνικών όπλων, είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη ιδέα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυνητικά καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες».
Οι δηλώσεις της Nakamitsu έγιναν κατά τη διάρκεια μίας συνεδρίασης των Ηνωμένων Εθνών για το Διάλογο Καινοτομιών Έρευνας Αφοπλισμού 2023.
Η ίδια προειδοποίησε να μην ακολουθούμε τυφλά την τεχνολογία:
«Οι άνθρωποι θα πρέπει να παραμείνουν αυτοί που καθορίζουν πότε και πώς να χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση και όχι το αντίστροφο».
Το ζήτημα της τεχνητής νοημοσύνης είναι πολύ σοβαρό καθώς όχι μόνο θα αλλάξει τη ζωή των ανθρώπων, αφού τους αντικαθιστά ακόμα και τις εργασίες τους, αλλά δυνητικά θα μπορεί να απειλήσει την ίδια τους την ύπαρξη.
Για όποιον πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορεί να βρίσκεται υπό έλεγχο λόγω κάποιου… προγραμματισμού σφάλλει.
Και αυτό γιατί η τεχνητή νοημοσύνη όπως και οι άνθρωποι θα έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει τον προγραμματισμό της δηλαδή, όπως ακριβώς κάνουν και τα ανθρώπινα όντα όταν καταφέρουν να γίνουν κάτι άλλο πέρα από αυτό που τους επιτάσσουν τα γονίδια τους.
Υπάρχουν σχετικές προειδοποιήσεις από επιτυχημένα έργα φανταστικής λογοτεχνίας όπως το περίφημο «Dune» το οποίο περιγράφει ένα μέλλον στο οποίο η τεχνητή νοημοσύνη είχε αναλάβει τον έλεγχο της Ανθρωπότητας και την είχε καταστήσει σκλάβο.
Μάλιστα, όπως τονίζεται στην καταπληκτική αυτή η σειρά βιβλίων, όταν κάποτε οι άνθρωποι απελευθερώθηκαν μέσω επανάστασης, απαγορεύτηκε επί ποινή θανάτου η δημιουργία τεχνητής νοημοσύνης ξανά, ακόμα και υπολογιστών που μπορούσα να παράξουν αυτόνομα έργο.