Δευτέρα, 23 Ιουνίου, 2025
Tilegrafimanews- Χρηστικά και επίκαιρα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews- Χρηστικά και επίκαιρα
Αρχική HOT NEWS

Pfizer: Αρνείται να αποκαλύψει την φόρμουλα των $36 δισ. για το εμβόλιο κατά του Covid

Newsroom από Newsroom
15/11/2021 13:15
Ενημερώθηκε: 15/11/2021 13:15:23
σε HOT NEWS, ΔΙΕΘΝΗ
A A
51
SHARES
109
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Pfizer: Αρνείται να αποκαλύψει την φόρμουλα των $36 δισ. για το εμβόλιο κατά του Covid

Ειδήσεις: Δύο από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες στον πόλεμο κατά της πανδημίας ήρθαν σε αντιπαράθεση τον Ιούλιο σε μία κεκλεισμένων των θυρών τηλεδιάσκεψη για το πώς θα φτάσουν γρηγορότερα τα εμβόλια στους φτωχότερους ανθρώπους του πλανήτη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, άσκησε δριμεία κριτική στην «σοκαριστική ανισορροπία» αναφορικά με τις προμήθειες των εμβολίων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται πηγές που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη, ο επικεφαλής του ΠΟΥ είπε πως είναι απαράδεκτο οι φαρμακευτικές που επιδιώκουν υψηλότερες τιμές για τα προϊόντα τους να προμηθεύουν κατά κύριο λόγο τις πλούσιες χώρες -και τώρα να προωθούν τις αναμνηστικές δόσεις και πάλι για λίγες πλούσιες χώρες.

«Ειλικρινά, δεν βλέπω τη δέσμευση που περίμενα από εσάς», είπε ο Τέντρος στους εκπροσώπους των φαρμακευτικών.

Από την πλευρά του, ο Άλμπερτ Μπουρλά, διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, της οποίας το εμβόλιο έχει χορηγηθεί σε πάνω από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους, απάντησε ότι ο Τέντρος μιλάει «συναισθηματικά».

«Όχι δεν μιλάω συναισθηματικά. Είναι απολύτως αναγκαίο να παράσχουμε περισσότερα εμβόλια στους φτωχούς» επανέλαβε ο επικεφαλής του ΠΟΥ. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το 6% των κατοίκων της Αφρικής ήταν πλήρως εμβολιασμένοι στις αρχές Νοεμβρίου.

Στο επίκεντρο της κόντρας είναι το ποιος θα έχει τον έλεγχο για τις μυστικές φόρμουλες των εμβολίων, που αξίζουν πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Pfizer μαζί με τη γερμανική BioNΤech παρήγαγαν ένα από τα πιο αποτελεσματικά εμβόλια στον κόσμο, το οποίο και αναμένεται να αποφέρει έσοδα 36 δισ. δολαρίων φέτος. Τα δεδομένα για τη διανομή των εμβολίων καταδεικνύουν ότι η Pfizer είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής εμβολίων κατά της Covid-19 στις πλούσιες χώρες.

Στις αρχές Νοεμβρίου ανακοίνωσε ότι και το χάπι της για τον κορωνοϊό είναι αποτελεσματικό, αφού μειώνει κατά 89% τις νοσηλείες και τους θανάτους.

Τους τελευταίους μήνες έχει αρχίσει να αυξάνει τη διανομή εμβολίων και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Έως τις 7 Νοεμβρίου είχε παραδώσει περισσότερες από 658 εκατ. δόσεις σε χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Έως το τέλος του έτους αναμένεται να φτάσει στο 1,1 δισ. δόσεις. Είναι πρόθυμη να επιταχύνει κι άλλο τις παραδόσεις προς φτωχές χώρες, αλλά υπάρχει κάτι που δεν διαπραγματεύεται: η μυστική φόρμουλα του εμβολίου.

Ινδία, Νότια Αφρική και άλλες χώρες έχουν προτείνει την κατάργηση της πατέντας στα εμβόλια και τις θεραπείες της Covid-19. Ωστόσο η Pfizer είναι κατηγορηματικά αντίθετη, με τον Μπουρλά να χαρακτηρίζει τα δικαιώματα πατέντας «το αίμα» της έρευνας στον ιδιωτικό τομέα.

«Η πρόταση για κατάργηση της πατέντας στηρίζεται στην εσφαλμένη ιδέα ότι η πρόσβαση στα εμβόλια περιορίζεται από τα σημερινά επίπεδα παραγωγής τους» επισημαίνει η Pfizer σε γραπτή απάντησή της στο Bloomberg. «Η φαρμακοβιομηχανία είναι στον σωστό δρόμο για να παράγει αρκετά εμβόλια για ολόκληρο τον πληθυσμό του κόσμου έως τα μέσα του επόμενου έτους» συμπληρώνει.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν στις ΗΠΑ είχε δηλώσει στις αρχές Μαΐου ότι θα στηρίξει την πρόταση για κατάργηση της πατέντας. Ωστόσο πολλές χώρες ήταν αντίθετες, θεωρώντας ότι οι εταιρείες που επένδυσαν (χωρίς να γνωρίζουν από πριν τα αποτελέσματα) σε έρευνα και ανάπτυξη φαρμάκων και εμβολίων δικαιούνται να έχουν τον έλεγχο της πατέντας τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, η Pfizer είχε αιφνιδιαστεί από τη στάση της αμερικανικής κυβέρνησης. Έναν μήνα αργότερα κατέληξε σε συμφωνία να πουλήσει 500 εκατ. δόσεις σε τιμές κόστους στις ΗΠΑ, προκειμένου η ισχυρότερη χώρα του πλανήτη να τις διανείμει σε φτωχές χώρες. Έκτοτε οι δόσεις στο συγκεκριμένο πρόγραμμα διπλασιάστηκαν στο 1 δισεκατομμύριο και η πρόταση για την κατάργηση της πατέντας δεν προχώρησε.

Τι θα κάνουν οι άλλες φαρμακευτικές

Η Pfizer δεν σκοπεύει να αλλάξει στάση. Η Moderna ωστόσο ίσως ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο. Είναι σε διαπραγματεύσεις με την μη κερδοσκοπικό οργανισμό Medicines Patent Poοl, που θέλει να καταστήσει φάρμακα και τεχνολογίες προσβάσιμα σε σε όλους.

Η Moderna, η οποία έχει λιγότερο από τα μισά έσοδα της Pfizer από το εμβόλιο, αναμένεται να έχει κέρδη ύψους 12,2 δισ. δολ. προ φόρων φέτος. Η Johnson & Johnson δεσμεύτηκε να πουλήσει τα εμβόλιά της χωρίς κέρδος κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η AstraZeneca μεταπήδησε σε ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο στις 12 Νοεμβρίου, λέγοντας ότι η πανδημία περνούσε σε μια «ενδημική» φάση – μια φάση στην οποία η ασθένεια εντοπίζεται μόνο σε συγκεκριμένους ανθρώπους ή σε ορισμένες περιοχές.

Η Pfizer δεν έχει συνεργαστεί με το Medicines Patent Pool για το εμβόλιο της, αλλά συζητά με την ομάδα για διεύρυνση της πρόσβασης στο χάπι της για την Covid. Όπως και με τα εμβόλια, θα υπάρξει μάχη για το ποιος θα είναι πρώτος στη σειρά.

 

Ετικέτες: BioNTech/PfizerPfizerΕΙΔΗΣΕΙΣΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑεμβόλιο της PfizerΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
Προηγούμενο Άρθρο

Βροχές και άνεμοι έως 7 μποφόρ σήμερα – Πού υπάρχει πιθανότητα καταιγίδων

Επόμενο Άρθρο

ΕΦΕΤ: Ανακαλείται μείγμα μπαχαρικών για ψησταριά

ΣχετικάΆρθρα

ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ

Νίκος Σαλακάς (Alpha Bank): Στρατηγικές κινήσεις για την Alpha του μέλλοντος

23/06/2025 | 16:00
HOT NEWS

750 ευρώ σε 170.000 πολίτες και 6 νέα Voucher έως τον Σεπτέμβριο – Όλα τα ενεργά προγράμματα της ΔΥΠΑ

23/06/2025 | 15:02
ΔΙΕΘΝΗ

Μπορεί το Ιράν να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ; Ποια η σημασία τους – Εξηγεί ο Φίλης

23/06/2025 | 15:00
The aircraft carrier USS Dwight D. Eisenhower and other warships crosses the Strait of Hormuz into the Persian Gulf on Sunday, Nov. 26, 2023, as part of a wider American deployment in the Middle East amid the Israel-Hamas war. The Eisenhower was accompanied by the guided-missile cruiser USS Philippine Sea, the guided-missile destroyers USS Gravely and the USS Stethem and the French frigate Languedoc. (Information Technician Second Class Ruskin Naval/U.S. Navy via AP)
Featured

Bloomberg: Τι σημαίνει το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ, πώς επηρεάζει το εμπόριο – Πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις

23/06/2025 | 15:00
Featured

Έκτακτη Εξέλιξη – Το Ιράν ανακοίνωσε χτύπημα στο Ισραήλ: Πυραυλικές επιθέσεις και νέοι βομβαρδισμοί στο Φορντό

23/06/2025 | 13:03
HOT NEWS

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ: Αναδρομικά έως 1.262 ευρώ για 4 κατηγορίες – Πότε πληρώνονται οι συντάξεις Ιουλίου 2025

23/06/2025 | 13:02
Featured

ΦΩΤΙΑ ΧΙΟΣ ΤΩΡΑ: 2 ενεργά μέτωπα, 17 οικισμοί εκκενώθηκαν, 3 σπίτια καίγονται – Το νησί φλέγεται, σε συναγερμό ο κρατικός μηχανισμός

23/06/2025 | 12:14
Featured

«Η τιμωρία συνεχίζεται»: Το Ιράν απειλεί, οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν – Κρίση που μπορεί να ανοίξει την πύλη του παγκόσμιου πολέμου

23/06/2025 | 12:12
Load More
Επόμενο Άρθρο

ΕΦΕΤ: Ανακαλείται μείγμα μπαχαρικών για ψησταριά


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Ραγδαίες εξελίξεις: Από το διάγγελμα Τραμπ, στον εφιάλτη του Τρίτου Παγκόσμιου – Ρωσία, Κίνα και Β. Κορέα στο πλευρό του Ιράν

    1292 shares
    Share 517 Tweet 323
  • ΗΠΑ: Ο Τραμπ διερωτήθηκε «γιατί να μην υπάρξει αλλαγή καθεστώτος» στο Ιράν»

    698 shares
    Share 279 Tweet 175
  • Φωτιά στη Χίο: Σε τρία μέτωπα οι φλόγες – Συνεχείς εντολές εκκένωσης από το 112

    592 shares
    Share 237 Tweet 148
  • Έκτακτη Εξέλιξη – Το Ιράν ανακοίνωσε χτύπημα στο Ισραήλ: Πυραυλικές επιθέσεις και νέοι βομβαρδισμοί στο Φορντό

    529 shares
    Share 212 Tweet 132
  • Tο Ιράν αποφάσισε να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ – Τι σημαίνει αυτό για το διεθνές εμπόριο

    486 shares
    Share 194 Tweet 122
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ: 7.524 ευρώ αναδρομικά για 4 κατηγορίες συνταξιούχων – Πίνακας πληρωμών και οι παγίδες που φέρνει ο Αύγουστος

    444 shares
    Share 178 Tweet 111
  • Αγωνία για την απάντηση του Ιράν – Με κομμένη την ανάσα ο πλανήτης

    419 shares
    Share 168 Tweet 105
Tilegrafimanews- Χρηστικά και επίκαιρα

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ Τσίπρας καιρός
  • About Us
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • useronline
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι και προϋποθέσεις για την ανάρτηση σχολίων
  • Όροι χρήσης
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch