Την προηγούμενη εβδομάδα οι αγορές τιμολόγησαν τις προετοιμασίες των Ισραηλινών για τη χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, με φόντο τη στάση αναμονής για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς, αλλά και την αποχώρηση πάνω από 1.500.000 Παλαιστινίων αμάχων εκτός της Λωρίδας της Γάζας.
ΤΟΥ ΛΟΥΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
Πιθανότερο ενδεχόμενο για τη συνέχεια είναι η σχεδόν ακούσια εμπλοκή του Λιβάνου, καθώς οι Ισραηλινοί έχουν προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσουν και τις επιθέσεις της Χεσμπολάχ από τα νότια σύνορα της συγκεκριμένης χώρας ή βόρεια σύνορα του Ισραήλ.
Το Σαββατοκύριακο έγιναν επιχειρήσεις και στο έδαφος της Συρίας, ενώ η διάσκεψη στην Αίγυπτο έληξε χωρίς συμπέρασμα και κοινό ανακοινωθέν. Μόνο ευχές για να μην βρεθούμε μπροστά σε μια ανθρώπινη τραγωδία τεραστίων διαστάσεων και να μην ανοίξει ο Ασκός του Αιόλου, μεταδίδοντας τη… φωτιά στα κράτη της Δύσης. Το μέτωπο του Λιβάνου είναι το πλέον σοβαρό για τις αγορές, καθώς μπορεί να μεταβληθεί σε σύγκρουση του Ισραήλ με το Ιράν, το οποίο βρίσκεται πίσω από τη Χεσμπολάχ.
Με βάση το… ταμείο της προηγούμενης εβδομάδας, μάλλον θα λέγαμε ότι μέχρι στιγμής, οι αντιδράσεις των επενδυτών είναι σχετικά ήπιες. Η προηγούμενη εβδομάδα έκλεισε με άνοδο στην τιμή του πετρελαίου κατά 1%, η οποία όμως προστέθηκε στην άνοδο της προπερασμένης εβδομάδας, η οποία ήταν κοντά στο 5%.
Το φυσικό αέριο αρχίζει και… φορτώνει, καθώς η τιμή κινείται στα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν προ της 7ης Οκτωβρίου είχε βρεθεί στα 35 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας ώθησε την τιμή του χρυσού, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα ενισχύθηκε εκ νέου κατά 2,7% και τώρα κινείται κοντά στα 2.000 δολάρια ανά ουγκιά, έναντι 1.890 δολαρίων πριν.
Στα χρηματιστήρια, η κατάσταση κινήθηκε σε ανάλογους ρυθμούς και είναι χαρακτηριστικό ότι ο Dow Jones έχασε όλα τα κέρδη, λόγω της έκρηξης των αποδόσεων των ομολόγων σε υψηλό 16 ετών, ως συνέπεια της κρίσης στη Μέση Ανατολή.
Οι δείκτες στις Ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές κινήθηκαν σε χαμηλό 7 μηνών, με απώλειες που ξεπέρασαν το 3% την περασμένη εβδομάδα ή σχεδόν 8% σε δύο εβδομάδες.
Η κατάσταση μυρίζει… μπαρούτι γιατί πολύ απλά η Μέση Ανατολή έχει μετατραπεί σε μια… πυριτιδαποθήκη. Η καθυστέρηση στην εκδήλωση της γενικευμένης χερσαίας επιχείρησης του Ισραήλ σχετίζεται με την προσδοκία απελευθέρωσης των ομήρων που κρατά η Χαμάς, αλλά και την εγκατάλειψη των εδαφών της Γάζας από τον άμαχο πληθυσμό της Παλαιστίνης. Όταν αναφερόμαστε σε ομήρους, εννοούμε αυτούς που δεν έχει εκτελέσει η Χαμάς (κανείς δεν ξέρει με ακρίβεια πόσοι είναι), ενώ η ίδια η οργάνωση προσπαθεί να καθυστερήσει το… ματς για να οργανωθεί καλύτερα, κάτω από τα δαιδαλώδη λαγούμια. Από την άλλη πλευρά, το Ισραήλ θέλει να εξαντλήσει κάθε πιθανότητα να υπάρξουν χιλιάδες νεκροί άμαχοι, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση, θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα με την εικόνα του σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Η Ευρώπη λαμβάνει τα μέτρα της για να αντιμετωπίσει πιθανές επιθέσεις από φανατικούς μουσουλμάνους, ενώ οι Γερμανοί έχουν ήδη αρχίσει τις απελάσεις και λαμβάνουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν τη λαθρομετανάστευση.
Ολόκληρη η Ευρώπη κινητοποιείται πάνω στο θέμα αυτό και είναι σίγουρο ότι θα παρθούν αποφάσεις κυρίως σε σχέση με την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το θέμα αφορά άμεσα την Ελλάδα και εκτιμάται ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις.