Το Ιράν φαίνεται ότι έβγαλε την… υποχρέωση σε σχέση με το χτύπημα των Ισραηλινών στο προξενείο-γιάφκα της Δαμασκού πριν από μερικές ημέρες, εξαπολύοντας πυραύλους Κρουζ και drones κατά του ισραηλινού εδάφους, τα οποία σχεδόν όλα αναχαιτίστηκαν από την αεράμυνα με τη βοήθεια Αμερικανών Βρετανών και Γάλλων.
Σε… ζωντανή σύνδεση τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, ολόκληρος ο πλανήτης είδε την καταστροφή σχεδόν του συνόλου των πυραύλων και των drones, ενώ κάποια από αυτά προκάλεσαν κάποιες ζημιές σε στρατιωτική βάση πληροφοριών των Ισραηλινών. Οι Ιρανοί, μπορεί να… μπλοφάρουν λέγοντας ότι η ταυτόχρονη επίθεση από Ιράν, Συρία, Υεμένη και Λίβανο ήταν μια τυπική “απάντηση” προς τον Νετανιάχου και δεν θα έχει συνέχεια, αλλά η κλιμάκωση της κρίσης θα εξαρτηθεί από την αντίδραση του Ισραήλ. Χθες, το πολεμικό συμβούλιο της χώρας αποφάσισε ότι πρέπει να… απαντήσει στους Ιρανούς, οι οποίοι προειδοποιούν ότι σε μια τέτοια περίπτωση, θα γίνει ο χαμός στην… κακή γειτονιά της Μέσης Ανατολής.
Του Λουκά Γεωργιάδη
Το Ισραήλ θα κληθεί να σταθμίσει πόσοι είναι οι εχθροί του, αλλά πολύ περισσότερο πόσες είναι οι μουσουλμανικές χώρες της περιοχής όπου δεν… χωνεύονται μεταξύ τους! Για παράδειγμα, το Αζερμπαϊτζάν όχι μόνο δεν έχει καλές σχέσεις με το Ιράν, αλλά θα ήθελε μέσα στην… αναμπουμπούλα να απελευθερώσει περιοχές στα βόρεια της χώρας, όπου κατοικούνται από Αζέρους. Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κατάρ δεν είναι… κορόιδα να διακινδυνεύσουν τη χλιδή τους για να εμπλακούν σε μια περιπέτεια που θα τους ζημιώσει ολικά. Ούτε το Ιράκ και η Ιορδανία έχουν σκοπό να… μπλέξουν.
Όσο μεγάλο είναι το μπλέξιμο για το Ισραήλ προκειμένου να προχωρήσει σε επιθετικές ενέργειες, άλλο τόσο περίπλοκα είναι και για το Ιράν, το οποίο με τους “Φρουρούς της Επανάστασης” και τη Χεσμπολάχ, μπορεί να ποντάρει σε χώρες όπως η Συρία, η Υεμένη και ο Λίβανος. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι το Ιράν είναι ένας από τους μεγαλύτερους “παίκτες” στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ το Ισραήλ αποτελεί σημαντικότατο κρίκο στην ενεργειακή αγορά της Νοτιοανατολικής Μεσογείου μεταξύ Ευρώπης-Ασίας-Αφρικής. Αν προσθέσουμε στην εξίσωση τον αποκλεισμό των Στενών του Σουέζ, λόγω των σαμποτάζ από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα, τότε τα χειρότερα είναι μπροστά μας, αν γίνει το… μοιραίο λάθος!
Το πράγμα γίνεται ακόμη πιο περίπλοκο, καθώς οι Ρώσοι στέλνουν πλήρως εξοπλισμένη φρεγάτα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ενώ μέσα σε ένα γενικευμένο πολεμικό σκηνικό στη Μέση Ανατολή, θα προκύψουν αλυσιδωτά προβλήματα και σε σχέση με τη στήριξη της Ουκρανίας από τη Δύση. Μέσα σε όλα αυτά, η λάθος κίνηση μπορεί να ανοίξει το “Κουτί της Πανδώρας” και οι διαστάσεις μιας πολεμικής κρίσης στην περιοχή θα είναι ευρύτερες και εντυπωσιακά δραματικές για όλους μας…
Οι ΗΠΑ βάζουν «φρένο» στον Νετανιάχου
ΗΠΑ, Μεγάλή Βρετανία και Γαλλία στήριξαν την αντιαεροπορική άμυνα των Ισραηλινών συμβάλλοντας στην κατάρριψη των πυραύλων Κρουζ και των drones που.,. ταξίδεψαν από το Ιράν και έπεσαν στο έδαφος του Ισραήλ, αλλά δεν δέχονται να αποτελέσουν τους πρωταγωνιστές επιθετικών ενεργειών.
Η στήριξη στο Ισραήλ σε καθαρά αμυντικό επίπεδο, δεν μπορεί να έχει την ανάλογη συνέχεια, αν ο Νετανιάχου δώσει εντολή επίθεσης. Οι Ιρανοί έχουν προειδοποιήσει τον Μπάιντεν ότι θα απαντήσουν και στις ΗΠΑ, αν εμπλακούν σε επιθετικές ενέργειες μαζί με το Ισραήλ. Ο Μπάιντεν γνωρίζει πολύ καλά ότι λίγους μήνες πριν τις εκλογές, δεν μπορεί να ανοίξει ένα νέο πολεμικό μέτωπο, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις για τις ΗΠΑ, προκαλώντας νέο κόστος και απρόβλεπτες συνέπειες. Για τον λόγο αυτό, έχει στείλει αυστηρό μήνυμα στον Νετανιάχου να μην προβεί σε κάποια επιθετική κίνηση, γιατί τότε, θα είναι μόνος του και δεν θα έχει τη στήριξη από ΗΠΑ και Ευρώπη. Όμως και αυτό αν συμβεί, πάλι θα περιπλέξει τα πράγματα, καθώς μια αντεπίθεση κατά του Ισραήλ, δεν μπορεί να αφήσει… αδιάφορους τους Αμερικανούς και την Ευρώπη.
Επιπλέον, πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψιν ότι ο Νετανιάχου άλλαξε προσανατολισμό στο μέτωπο των στρατιωτικών επιχειρήσεων και απομακρύνει μονάδες από την περιοχή της Ράφα, όπου προετοιμαζόταν νέα εισβολή, αλλά εδώ και καιρό τον έχει προειδοποιήσει η Δύση, να μην προχωρήσει μια τέτοια κίνηση. Συνεπώς, αυτή τη στιγμή, το μοτίβο έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και δεδομένα. Εφόσον δεν υπάρξει νέα επίθεση από τους Ιρανούς και ταυτόχρονα οι Ισραηλινοί… υπακούσουν στα μηνύματα των Αμερικανών και της Ευρώπης, σταματάει κάπου εδώ ο αναβρασμός. Αν όμως, οι Ισραηλινοί επιτεθούν κατά του Ιράν, τότε θα είναι δύσκολο να συνεχίσει να τους υποστηρίζει η Δύση. Αν εμπλακεί η Δύση, τότε η επέκταση του πολέμου και του σαμποτάζ θα μεταφερθεί από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, λίγες εβδομάδες πριν τις Ευρωεκλογές και λίγους μήνες πριν τις αμερικανικές εκλογές. Και μια τέτοια εξέλιξη σίγουρα προμηνύει άσχημες εξελίξεις…
Το πολεμικό κλίμα ευνοεί τις σημερινές κυβερνήσεις
Η κατάσταση συναγερμού στη Μέση Ανατολή, ακόμη και αν οι αντιμαχόμενες πλευρές βάλουν… μυαλό και καθίσουν στα… αυγά τους, θα συνεχίσει να σέρνεται για μήνες, οπότε, η ανασφάλεια θα εξακολουθήσει να κυριαρχεί, όχι μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
Με όρους πολιτικής ανάλυσης, τέτοιες καταστάσεις οδηγούν σε συσπείρωση των ψηφοφόρων γύρω από τις εκλεγμένες κυβερνήσεις. Συνεπώς, η ένταση σε διπλωματικό επίπεδο, αλλά όχι η ένταση σε πολεμικό επίπεδο, θα μεταφέρει τον φόβο και την αβεβαιότητα στο εκλογικό σώμα, το οποίο θα είναι πιο… μαζεμένο σε σχέση με τη ριζοσπαστικοποίηση των επιλογών του στις Ευρωεκλογές. Από την άλλη πλευρά, εφόσον οι Αμερικανοί καταφέρουν να επιβάλλουν τους όρους τους στον Νετανιάχου και αυτός τους αποδεχθεί πλήρως, τότε, ο Μπάιντεν θα έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα πολιτικής εδραίωσης του, ενόψει των εκλογών του προσεχούς Νοεμβρίου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα ύδατα και οι επόμενες κινήσεις του Ισραήλ, θα λειτουργήσουν ως ντόμινο εξελίξεων σε γεωπολιτικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Ιδίως, αν το Τελ Αβίβ αποφασίσει ότι πρέπει να σπάσει τον τσαμπουκά και σε όλους όσους υποστηρίζουν τη Χαμάς…
Ιδού το ανεξέλεγκτο ντόμινο στις αγορές, αν γίνει γενικευμένη σύρραξη Ισραήλ-Ιράν
Σήμερα οι αγορές θα ανοίξουν με σοβαρές πιέσεις, καθώς θα πρέπει να… τιμολογηθεί η ζημιά που έγινε με την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ.
Η επιστροφή της αβεβαιότητας και της… υπερ-ευαισθησίας των αγορών στις γεωπολιτικές εξελίξεις, είναι δεδομένη. Η μεγάλη πίεση νωρίς σήμερα το πρωί στις ασιατικές αγορές δείχνει ότι η σημερινή μέρα θα είναι πάρα πολύ δύσκολη. Το πετρέλαιο ενισχύεται ακόμη περισσότερο, αλλά σε περίπτωση σύρραξης, μπορεί να φτάσουμε για… πλάκα ακόμη και τα 150 δολάρια το βαρέλι. Προφανώς, ανάλογες θα είναι οι επιπτώσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ τα εμπορεύματα θα αρχίσουν και πάλι να παίρνουν την… ανηφόρα. Όσο για τον χρυσό, η τιμή των 2.350 δολαρίων ανά ουγκιά, σύντομα μπορεί να αποτελέσει ένα… αστείο επίπεδο και εφόσον γίνει του… Ιράν το κάγκελο, τότε ο δρόμος προς τα 3.000 δολάρια είναι ανοικτός. Από την άλλη πλευρά, το ευρώ κινείται σε χαμηλό 5 μηνών έναντι του δολαρίου, τα επιτόκια των ομολόγων θα αυξηθούν και η αξία των μετοχών θα υποχωρήσει.
Μια νέα σημαντική άνοδος του πετρελαίου θα αποτελέσει “βόμβα” στα θεμέλια της αντιπληθωριστικής πολιτικής και θα τινάξει στον αέρα τους σχεδιασμούς των κεντρικών τραπεζών σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη για πτώση των επιτοκίων από τον προσεχή Ιούνιο. Εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο το ντόμινο θα χτυπήσει τα ομόλογα, όπου χώρες σαν τις ΗΠΑ, όπου τα επιτόκια είναι ήδη πολύ υψηλά, ενώ ταυτόχρονα, έχουν μεγάλο πρόβλημα, λόγω του υψηλού δημοσίου χρέους. Αυτός είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν θέλει να δει το ήδη ακριβό κόστος χρήματος για τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, να γίνεται ακόμη υψηλότερο και εν τέλει δυσβάστακτο. Το ίδιο φυσικά απεύχονται και οι Ευρωπαίοι, όπου είναι γνωστά τα προβλήματα των υψηλών ελλειμμάτων σε όλες τις χώρες, αλλά και του τεράστιου χρέους σε μεγάλες οικονομίες, όπως είναι αυτή της Ιταλίας.
Όλα τα παραπάνω, θα έχουν προφανείς δυσμενείς συνέπειες στις μετοχικές αξίες και θα αρχίσουν να επηρεάζουν και πιο έντονα τη ζήτηση στη αγορά των ακινήτων. Αν οι γεωπολιτικές εντάσεις αποτελούν έναν τρόπο ενίσχυσης της δύναμης των ηγετών που ασκούν την εξουσία, από την άλλη, μπορεί να αποτελέσουν και την… τάφρο όπου μπορεί να πέσουν μέσα, λόγω της δυσαρέσκειας που θα προκαλούσε ένα νέος κύκλος αύξησης των τιμών των προϊόντων. Εν ολίγοις το καλό σενάριο τη μη επίθεσης του Ισραήλ, θα βοηθούσε ώστε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη μεταφορά ποσοτήτων πετρελαίου από τα Στενά του Ορμούζ, τα οποία ελέγχονται από το Ιράν και οι αγορές θα ηρεμούσαν σε σημαντικό βαθμό.
Το… κακό σενάριο μιας ανεξέλεγκτης ανταλλαγής βαλλιστικών πυραύλων που θα… ταξιδεύουν από το Ιράν και μέσα Ιράκ θα φτάνουν στο Ισραήλ, καθώς και το αντίστροφο, δυστυχώς, θα είναι ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί σε όλα τα επίπεδα. Ο κόσμος έχει κουραστεί από την πανδημία, τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, την ακρίβεια και την αβεβαιότητα. Αν η Μέση Ανατολή μετατραπεί σε κόλαση λόγω επιθετικών ενεργειών του Ισραήλ και αντίστοιχων του Ιράν, τότε δεν ξέρουμε μπορούμε καν να υπολογίσουμε το ντόμινο των συνεπειών σε όλα τα επίπεδα. Συνήθως, αυτό το κόστος το νιώθουμε στην τσέπη μας…