ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΚΑΥΣΙΜΩΝ: Τεράστιο πρόστιμο επιβλήθηκε σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην Αττική, το οποίο, όπως διαπιστώθηκε κατά τη διενεργεία ελέγχου, διακινούσε νοθευμένη βενζίνη.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Σύμφωνα με τη γνωμάτευση του Γενικού Χημείου του Κράτος, το δείγμα 95άρας αμόλυβδης βενζίνης βρέθηκε νοθευμένο σε ποσοστό 100% με μείγμα ελαφρών λαδιών πετρελαίου. Το πρόστιμο που επιβλήθηκε στο πρατήριο ανήλθε σε 150.000 ευρώ.
Η ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής:
«Με την υπ’ αρ. 369087/27-03-2023 απόφαση του Προϊστάμενου της Διεύθυνσης Ανάπτυξης των Π.Ε Πειραιά & Νήσων επιβλήθηκε πρόστιμο εκατόν πενήντα χιλιάδων ευρώ (150.000,00€) στην εταιρεία «…» με έδρα επί της Κηφισού «…», για τους παρακάτω λόγους:
Το δείγμα αμόλυβδης βενζίνης 95 RON που λήφθηκε από ελεγκτές της Υπηρεσίας από το ανωτέρω πρατήριο υγρών καυσίμων βρέθηκε, σύμφωνα με τη γνωμάτευση του Γ.Χ.Κ., ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ – ΝΟΘΕΥΜΕΝΟ σε ποσοστό 100% με μείγμα ελαφρών λαδιών πετρελαίου που περιέχουν αρωματικές ενώσεις (κυρίως τολουόλιο) διότι:
α) απουσιάζει πλήρως ο ιχνηθέτης κινιζαρίνη αντί του προβλεπόμενου 3,0mg/l και
β) περιέχει αρωματικές ενώσεις σε ποσοστό περίπου 39,8% v/v αντί του μέγιστου επιτρεπόμενου 35% v/v, παράβαση για την οποία έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 20 παρ.5 του ν. 4177/13 σε συνδυασμό με το άρθρο 1 παρ. 8.1 πίνακας 8.1β της Υ.Α. Δ19/Φ11/οικ. 13098/1156/2010».
Όπως αναφέρει στην ΕΡΤ ο πρόεδρος των Πρατηριούχων Αττικής, Νίκος Παπαγεωργίου, ένα σημάδι διακίνησης νοθευμένης βενζίνης από ένα πρατήριο είναι η περιέργως χαμηλή τιμή.
«Υπάρχουν διάφορα sites από τα υπουργεία που ενημερώνουν τον κόσμο για τις τρέχουσες τιμές. Μπορεί να τις τσεκάρει ο καταναλωτής πατώντας ένα πλήκτρο στον υπολογιστή του, μέχρι περνώντας από κάποια πρατήρια και να συγκρίνει τις τιμές.
Ο καταναλωτής μπαίνει στη σελίδα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, όπου καθημερινά ενημερώνει για τις τρέχουσες διυλιστηριακές τιμές. Υπάρχει μία τιμή που αναφέρει για τη βενζίνη αμόλυβδη, προσθέτεις το 24% ΦΠΑ και έχεις την τιμή που πωλούν τα διυλιστήρια σε όλες τις εταιρίες εμπορίας χονδρικής πώλησης στην Ελλάδα.
Εκεί υπάρχει ένα εύλογο κέρδος της εταιρίας, που απασχολεί κάποιους υπαλλήλους και έχει ένα διαχειριστικό κόστος, το μεταφορικό -δλδ. το βυτίο και ο οδηγός που μεταφέρει το καύσιμο- και το πρατήριο υγρών καυσίμων, το οποίο πρέπει να έχει κι αυτό ένα εύλογο κέρδος.
Ο καταναλωτής πρέπει να είναι προσεκτικός, να γνωρίζει το πρατήριο. Το ίδιο μπορεί να γίνει παντού, σε οποιοδήποτε κατάστημα. Πρέπει να εμπιστεύεται τις οικογενειακές επιχειρήσεις, τις επιχειρήσεις που γνωρίζει, που χρόνια προμηθεύεται από εκεί καύσιμα».