ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ-Η ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, με αποχωρήσεις, αποδοκιμασίες, αλλά και επευφημίες από τους παρευρισκόμενους.
Ο Νετανιάχου χρησιμοποίησε την πλατφόρμα του ΟΗΕ για να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στην Τεχεράνη, προειδοποιώντας το Ιράν για πιθανές επιθέσεις κατά του Ισραήλ.
Ο Νετανιάχου ξεκίνησε την ομιλία του δηλώνοντας ότι αρχικά δεν είχε σκοπό να εμφανιστεί στη φετινή Γενική Συνέλευση, αλλά η απόφασή του άλλαξε αφού, όπως ανέφερε, άκουσε «ψέματα και συκοφαντίες» εις βάρος του Ισραήλ από προηγούμενους ομιλητές. Χωρίς να μασάει τα λόγια του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έστειλε ένα σαφές μήνυμα στο Ιράν: «Αν μας χτυπήσετε, θα απαντήσουμε». Η προειδοποίησή του αυτή αντανακλά την αυξημένη ένταση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, η οποία έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια.
Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου παρουσίασε το Ιράν ως κύριο εχθρό της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή, κατηγορώντας το για χρηματοδότηση τρομοκρατικών ομάδων όπως η Χεζμπολάχ και η Χαμάς, και για τις φιλοδοξίες του σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα. Υποστήριξε ότι η Τεχεράνη συνεχίζει να αναπτύσσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, παρά τις διεθνείς συμφωνίες, και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να δράσει άμεσα για να αποτρέψει την προοπτική ενός πυρηνικού Ιράν.
Η αντίδραση στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης ήταν μικτή. Εκπρόσωποι από ορισμένες χώρες αποχώρησαν, άλλοι τον αποδοκίμασαν και μερικοί τον χειροκρότησαν. Αυτό αντικατοπτρίζει τη διχαστική φύση της παγκόσμιας κοινότητας απέναντι στο Ισραήλ και τον ρόλο του στη Μέση Ανατολή. Ορισμένα κράτη, ειδικά εκείνα που τάσσονται υπέρ της Παλαιστίνης, βλέπουν το Ισραήλ ως κατακτητική δύναμη και κατηγορούν τη χώρα για παραβιάσεις των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων. Αντίθετα, άλλα κράτη, κυρίως δυτικές δυνάμεις, αναγνωρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ στην άμυνα και υποστηρίζουν την αυστηρή στάση του έναντι του Ιράν.
Επιπλέον, ο Νετανιάχου αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην περιοχή, υπογραμμίζοντας τις ιστορικές συμφωνίες που έχει συνάψει το Ισραήλ με αραβικές χώρες τα τελευταία χρόνια. Αναφέρθηκε στις Συμφωνίες του Αβραάμ ως απόδειξη ότι η ειρήνη στη Μέση Ανατολή είναι εφικτή, αν οι χώρες είναι πρόθυμες να συνεργαστούν.
Παρά τις προσπάθειες του Ισραήλ να οικοδομήσει διπλωματικές σχέσεις με τα γειτονικά αραβικά κράτη, η ένταση με το Ιράν παραμένει υψηλή. Ο Νετανιάχου τόνισε ότι το Ιράν προσπαθεί να περικυκλώσει το Ισραήλ μέσω των συμμάχων του, δημιουργώντας ένα «δαχτυλίδι φωτιάς» γύρω από τη χώρα. Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, τον Λίβανο και την Γάζα έχουν στόχο να περιορίσουν αυτήν την απειλή, ενώ ο Νετανιάχου δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να προστατεύει τα συμφέροντα του Ισραήλ με κάθε μέσο.
Η τοποθέτηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής αποτελεί υπενθύμιση των γεωπολιτικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η περιοχή. Ο Νετανιάχου, παρά τις αντιδράσεις που προκαλεί διεθνώς, παραμένει πιστός στη σκληρή γραμμή του κατά του Ιράν και στις προσπάθειες για ενίσχυση της ασφάλειας του Ισραήλ.
Η ομιλία του στον ΟΗΕ αντανακλά τον αυξανόμενο φόβο για έναν ενδεχόμενο ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή, αν οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράν συνεχίσουν να επιδεινώνονται. Παράλληλα, αποτελεί και μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να παραμείνει αδρανές, αν αντιμετωπίσει περαιτέρω απειλές από την Τεχεράνη.
As Israeli PM Benjamin Netanyahu came to address the 79th session of the UN General Assembly, many delegations walked out in protest. pic.twitter.com/xZ2R99ND7P
— Al Jazeera English (@AJEnglish) September 27, 2024