Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη, που έχει προκαλέσει ανησυχία τις τελευταίες ημέρες
Την Κυριακή (2/2), η μεγαλύτερη δόνηση ήταν της τάξης των 4,7 βαθμών και σημειώθηκε στις 19:45, ενώ τέσσερα λεπτά νωρίτερα (στις 19:41) είχε σημειωθεί άλλη μία δόνηση 4,5 Ρίχτερ.
Από κει και μετά, υπήρχε μια πιο ήπια -σχετικά- σεισμική ακολουθία, με σεισμούς μικρότερους σε μέγεθος, η οποία και συνεχίζεται.
Η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού οδήγησε σε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, το απόγευμα της Κυριακής.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Δημήτρης Χούπης, ο Θανάσης Γκανάς του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κώστας Συνολάκης. Μέσω τηλεδιάσκεψης από τη Σαντορίνη συμμετείχαν ο Ευθύμης Λέκκας και ο Κώστας Παπαζάχος.
Σε αυτήν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε από τους σεισμολόγους για τις εξελίξεις στην περιοχή και μετά το πέρας της ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, προχώρησε σε δηλώσεις.
ADVERTISEMENT
«Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό. Ενημερώθηκε, όπως και όλοι οι υπόλοιποι παριστάμενοι από την επιστημονική μας ομάδα. Ενημέρωση φυσικά θα παρέχεται συνεχώς. Εξετάζονται όλα τα στοιχεία της σεισμικής δραστηριότητας. Τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί μέχρι τώρα καταλαβαίνετε ότι είναι προληπτικά. Σε κάθε περίπτωση, ενημέρωση θα υπάρχει συνεχώς και προς όλους, καθότι, όπως βλέπετε, συνεδριάζει συνεχώς η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου», είπε αρχικά ο κ. Κικίλιας.
Και συμπλήρωσε: «Παρακαλώ πάρα πολύ, όπως πάντα, τους συμπολίτες μας, να ακούνε τα μέτρα των ειδικών και να συμμορφώνονται με αυτά, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε την παρούσα κατάσταση. Τα μέτρα είναι προληπτικά. Εγρήγορση υπάρχει, και οργάνωση όπως βλέπετε, και στο πεδίο. Οι ειδικοί έχουν τοποθετηθεί και δημοσίως, όπως βλέπετε. Επειδή υπάρχει Επιτροπή με επιστήμονες που χειρίζονται το συγκεκριμένο θέμα, θα ήθελα να κάνω μια θερμή παράκληση προς όλους, στα πλαίσια της έγκυρης και σωστής ενημέρωσης: Να δώσουμε βήμα σε αυτούς τους ανθρώπους που πραγματικά γνωρίζουν τα γεγονότα».
Σαντορίνη: Ομάδα της ΕΜΑΚ με διασωστικό σκύλο, χειριστές drones και εναέριοι διασώστες στο νησί
Τα προληπτικά μέτρα για τη Σαντορίνη
Νωρίτερα την Κυριακή, σε σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης αποφασίστηκε η εφαρμογή νέων προληπτικών μέτρων σε Σαντορίνη, Ανάφη, Ίο και Αμοργό.
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά αύριο, Δευτέρα 3/2, σε Σαντορίνη, Ίο, Αμοργό και Ανάφη, ενώ οι πολίτες θα πρέπει:
Να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.
Να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
Να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
Να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
Να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
Να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.
Σε γενική επιφυλακή η Πυροσβεστική
Επίσης, λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, το Πυροσβεστικό Σώμα έχει προχωρήσει σε προληπτικές ενέργειες.
Συγκεκριμένα:
1. Έχει τεθεί σε γενική επιφυλακή η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Νοτίου Αιγαίου. Ο Περιφερειακός Διοικητής έχει μεταβεί ως επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων στη νήσο Θήρα.
2. Χθες μετέβησαν αεροπορικώς στη νήσο Θήρα με έκτακτη πτήση (ATR) μια (1) ομάδα της 1ης Ε.Μ.Α.Κ. με διασωστικό σκύλο και δύο (2) ομάδες της 1ης Ε.ΜΟ.Δ.Ε.
3. Σήμερα έφτασε στη νήσο Θήρα με ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος, ομάδα χειριστών drones με τον εξοπλισμό τους, καθώς και εναέριοι διασώστες