ΣΕΙΣΜΟΙ ΣΗΜΕΡΑ!! 10 ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΕΩΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΩΡΑ! ΣΕΙΣΜΟΣ LIVE– ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ!!
ΣΕΙΣΜΟΙ ΕΛΛΑΔΑ: Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών από την στιγμή του σεισμού των 5,1 R στο που σημειώθηκε χθες στις 08:26 το πρωί με επίκεντρο 6 χλμ. ανατολικά του Προκοπίου Εύβοιας, ακολούθησαν πάνω από 10 ασθενέστεροι μετασεισμοί έως το μεσημέρι, με κυριότερο 7 λεπτά μετά τον πρώτο σεισμό, μία σεισμική δόνηση εντάσεως 3,8 R. Οι υπόλοιποι μετασεισμοί κυμαίνονται μεταξύ 2-2,9 R.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, σε αυξημένη ετοιμότητα έχουν τεθεί οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Ευβοίας καθώς και η 7η Ε.Μ.Α.Κ., με εντολή αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Γεώργιου Πουρναρά.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε κτήρια, υπάρχουν όμως αναφορές για μικρές κατολισθήσεις από το Προκόπι προς το Πήλι, ενώ ζημιές έχουν σημειωθεί σε τζαμαρίες επιχειρήσεων και σε ράφια σούπερ μάρκετ. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έλεγχοι στα χωριά γύρω από το Μαντούδι και το Μετόχι χωρίς, όμως, να έχουν εντοπιστεί ζημιές.
Λέκκας: «Είναι νωρίς να πούμε αν ήταν ο κύριος»
Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, στάθηκε στο ιστορικό σεισμικότητας που χαρακτηρίζει την ευρύτερη περιοχή, αλλά και το ρήγμα στο υπέδαφος, τονίζοντας, όμως, ότι «παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου, χωρίς να ανησυχούμε ιδιαίτερα», μιλώντας στο Newsbomb.gr.
«Η συγκεκριμένη τοποθεσία έχει ιστορικό σεισμικότητας, το οποίο χαρακτηρίζεται από μικρές και πολλές δονήσεις, που διαρκούν αρκετές μέρες. Η οροφή είναι εκεί, 5,3 – 5,4 Ρίχτερ. Με βάση τα ιστορικά δεδομένα, δεν μπορεί η περιοχή να “δώσει” παραπάνω, απλώς έχουμε πολλούς σεισμούς και πιθανότατα αυτό να διαρκέσει κάποιες μέρες», υπογράμμισε αρχικά ο κ. Λέκκας.
«Δε μπορούμε να πούμε ακόμη αν αυτός ο σεισμός ήταν ο κύριος, είναι πάρα πολύ νωρίς. Δε μπορούμε να έχουμε εκτίμηση, αλλά σε κάθε περίπτωση –έστω και αν επαναληφθεί αντίστοιχη δραστηριότητα– ήταν μικρός και χωρίς ιδιαίτερες επιπτώσεις», συμπλήρωσε εν συνεχεία.
«Οι επιστήμονες γνωρίζουν το ρήγμα, αλλά δεν έχει συγκεκριμένη ονομασία»
«Μέχρι στιγμής, έχουν εκδηλωθεί γύρω στις δεκαπέντε δονήσεις, το μέγεθος των οποίων ήταν από 2 έως 3,4 της κλίμακας Ρίχτερ. Βρισκόμαστε σε αναμονή. Δεν ανησυχούμε ιδιαίτερα, παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου.
Υπάρχουν κάποιες ζημιές σε παλιά σπίτια και έχουμε περίπου δέκα κατολισθήσεις σε τμήματα του οδικού δικτύου, τα οποία είχαν μεγάλη τρωτότητα από έντονες βροχοπτώσεις, αλλά και χιονοπτώσεις. Οι επιστήμονες γνωρίζουν το ρήγμα, είναι καταγεγραμμένο. Το μελετούν, αλλά δεν έχει συγκεκριμένη ονομασία», προσέθεσε ο Ευθύμιος Λέκκας.
Οδηγίες προς τους κατοίκους της περιοχής
«Οι κάτοικοι πρέπει να μη βρίσκονται κοντά σε παλιά σπίτια και να προσέχουν τις επικλινείς εκτάσεις (λόφοι κ.ά.) σε οδικά δίκτυα εξαιτίας του φόβου πιθανών κατολισθήσεων», ολοκλήρωσε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας και καθηγητής Διαχείρισης Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας
ΣΕΙΣΜΟΙ Google live: Η εφαρμογή που σας επιτρέπει να έχετε έγκαιρη προειδοποίηση
Η Google σκεπτόμενη ότι μια έγκαιρη προειδοποίηση μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να προετοιμαστούν για τον σεισμό χρησιμοποίησε την πλατφόρμα Android (που βρίσκεται εγκατεστημένη στην πλειοψηφία των smartphone) για να παρέχει στους ανθρώπους έγκαιρες και χρήσιμες πληροφορίες.
Android Earthquake Alerts System
Το συγκεκριμένο σύστημα της Google, με την ονομασία «Σεισμός τώρα», ξεκίνησε να λειτουργεί πιλοτικά στην επίσης ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή της Καλιφόρνια, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η λειτουργία της εφαρμογής ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2020 και σκοπό έχει εντός δευτερολέπτων να δίνει άμεση ενημέρωση ασφαλείας στους κατοίκους μιας περιοχής.
Ακόμα και ελάχιστα δευτερόλεπτα πριν μία σεισμική δόνηση γίνει αντιληπτή μπορούν να δώσουν τον χρόνο στον πολίτη να βρει ασφαλές μέρος προστασίας.
Πώς λειτουργεί η εφαρμογή
Όπως αναφέρει η ίδια η αμερικανική εταιρεία, η συσκευή κινητής τηλεφωνίας «ανιχνεύει» δόνηση με χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε σεισμό. Εκείνη τη στιγμή αποστέλλει το σήμα στον ειδικό server της εταιρείας ενώ «συνδέεται» με τη σχετική γεωγραφική τοποθεσία του σήματος.
Ο server συνδυάζει όλα τα σήματα από πολλά διαφορετικά smartphones στην ευρύτερη περιοχή για να διαπιστώσει ένα όντως συμβαίνει σεισμός.
Πώς μπορείτε να ενεργοποιήσετε την εφαρμογή
Η εφαρμογή της Google «Σεισμός τώρα», δεν είναι αυτόματα ενεργοποιημένοι στις συσκευές μας. Για να ενεργοποιηθεί πρέπει να ακολουθήσουμε τα παρακάτω βήματα:
- Ανοίγουμε τις Ρυθμίσεις της συσκευής
- Επιλέγουμε Ασφάλεια και Έκτακτη Ανάγκη – Ειδοποιήσεις Σεισμού. Αν δεν βρείτε την επιλογή Ασφάλεια και Έκτακτη Ανάγκη, επιλέγουμε Τοποθεσία για προχωρημένους – Ειδοποιήσεις σεισμού
- Ενεργοποιούμε τις ειδοποιήσεις σεισμού
Προφανώς για να λαμβάνουμε τις σχετικές ειδοποιήσεις θα πρέπει να έχουμε ενεργοποιημένο το Wi-Fi ή τα δεδομένα της συσκευής μας.
Που έγινε σεισμός πριν από λίγη ώρα – Σεισμογράφοι ΤΩΡΑ
Οι επιστήμονες που παρακολουθούν την σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών. Οι σεισμολόγοι ανησυχούν και συνεχώς βρίσκονται σε συνεχής μελέτες.
Δείτε εδώ live τι καταγράφει για τον σεισμό η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ (USGS).
Αυτοσυγκράτηση συνιστά στον κόσμο ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σεισμολόγος Γιώργος Δρακάτος, αναφορικά με τις προβλέψεις για επικείμενο μεγάλο σεισμό ακόμα και 7 Ρίχτερ που έχουν προβλέψει συνάδελφοί του.
Κάντε κλικ εδώ τι καταγράφουν οι σεισμογράφοι του Ευρωμεσογειακού για τους μεγάλους σεισμούς σε όλο τον κόσμο.
Δείτε εδώ τι καταγράφει το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης της Κύπρου.
Κάθε σεισμός LIVE από την αντίστοιχη υπηρεσία που καταγράφει κατά τόπους σε real time τη σεισμική δραστηριότητα. Δείτε εδώ τους πιο φονικούς σεισμούς που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα.
Σεισμική δραστηριότητα σε πραγματικό χρόνο
Πατήστε εδώ να παρακολουθήσετε την σεισμικότητα σε πραγματικό χρόνο
Πατώντας πάνω στο χάρτη μπορείτε να δείτε τους σεισμούς, όπως αυτοί συμβαίνουν σε πραγματικό χρόνο και να ενημερώνεστε για την σεισμικότητα της περιοχής σας.
Πάνω στο χάρτη, βλέπετε σε διάφορα σημεία κάποια σύμβολα. Τα μεγάλα αστέρια δείχνουν τις περιοχές στις οποίες ο σεισμός είχε μέγεθος πάνω από 6,5 Ρίχτερ και τα μικρότερα αστέρια τονίζουν την περιοχή όπου ο σεισμός είχε μέγεθος από 5,8 μέχρι 6,5 Ρίχτερ.
Οι μεγάλοι κύκλοι δείχνουν τις περιοχές που σημειώθηκε σεισμός από 4,6 μέχρι 5,8 Ρίχτερ, οι μικρότεροι κύκλοι τις περιοχές που η σεισμική δραστηριότητα κυμαίνεται από 3,6 μέχρι 4,6 Ρίχτερ, ενώ οι πολύ μικροί κύκλοι δείχνουν τους σεισμούς κάτω των 3,6 Ρίχτερ.
Δεξιά από το χάρτη αναγράφεται η ημερομηνία, η ώρα αλλά και το μέγεθος του σεισμού.
Τα χρώματα που έχουν τα σύμβολα ορίζουν τον χρόνο της σεισμική δραστηριότητας.
Με ροζ είναι οι περιοχές που η σεισμική δραστηριότητα συνέβη τις τελευταίες 6 ώρες, με κόκκινο πριν από 12 ώρες, με πορτοκαλί πριν από 24 ώρες, με πράσινο πριν από δύο ημέρες, με λευκό πριν 10 ημέρες και με γκρι ότι η σεισμική δραστηριότητα παρατηρήθηκε πριν από 20 ημέρες.
Στο κάτω μέρος του χάρτη έχετε άλλες πέντε επιλογές. Μπορείτε να δείτε πως διαμορφώθηκε ο σεισμολογικός χάρτης το τελευταίο 24ωρο, τις τελευταίες δύο ημέρες, τις τελευταίες δέκα ημέρες, τις τελευταίες είκοσι ημέρες, ενώ επίσης σας δίνει την δυνατότητα να δείτε τον χάρτη με τους σημαντικότερους σεισμούς του 2010 στην χώρα μας.
Επισκόπηση σταθμών -ΣΕΙΣΜΟΣ
Επίσης δημιουργήθηκε ένας σύνδεσμος παρακολούθησης της σεισμικότητας του Ελληνικού χώρου στην ιστοσελίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Επιστρέφοντας στην αρχική σελίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, έχετε την επιλογή της επισκόπησης σταθμών. Εδώ μπορείτε να δείτε τους σεισμούς όπως καταγράφονται σε όλους τους σεισμολογικούς σταθμούς της χώρας μας. Σεισμολογικούς σταθμούς που λειτουργεί, το πανεπιστήμιο Αθηνών, το πανεπιστήμιο Πατρών, το πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Πατώντας εδώ μπορείτε να δείτε την καταγραφή του σεισμογράφου της περιοχής σας
Δείτε εδώ όλους τους σεισμούς και μετασεισμούς που καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες.
ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΩΡΑ: ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΕΔΩ