ΣΕΙΣΜΟΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ: Διευκρινίσεις για τους συνεχείς σεισμούς στην Κεφαλονιά έδωσε με ανάρτησή του ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, κάνοντας λόγο για μια «πολύ έντονη μικροσεισμική δράση βόρεια της Άσσου».
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Στην ανάρτησή του ο κ. Τσελέντης παρουσιάζει το ρήγμα που επηρεάζεται από τις δονήσεις αυτές εξηγώντας ότι «δεν έχει σχέση με το μεγάλο ρήγμα που περνά παράλληλα προς την Παλική (που μας έδωσε το μεγάλο σεισμό του Λιξουρίου)».
Όπως συνεχίζει «το ρήγμα αυτό συνεχίζει ΒΑ περνώντας από της Δυτικές ακτές της Λευκάδας (κόκκινο στο χάρτη)».
Κατά τον Άκη Τσελέντη «το φαινόμενο θα συνεχιστεί αρκετές ημέρες, λόγω του μικρού εστιακού βάθους οι σεισμοί αυτοί θα γίνονται αρκετά αισθητοί. Το παρακολουθούμε μήπως υπάρξει μετατόπιση της μικροσεισμικής δράσης προς τη μεγάλη ρηξιγενή ζώνη που προανέφερα.
Η ανάρτηση Τσελέντη
Το τελευταία 24ωρο παρατηρούμε μια πολύ έντονη μικροσεισμική δράση Βόρεια της Άσσου με κατεύθυνση ΒΔ-ΝΑ (πράσινο στο χάρτη). Δεν έχει σχέση με το μεγάλο ρήγμα που περνά παράλληλα προς την Παλική (που μας έδωσε το μεγάλο σεισμό του Λιξουρίου). Το ρήγμα αυτό συνεχίζει ΒΑ περνώντας από της Δυτικές ακτές της Λευκάδας (κόκκινο στο χάρτη). Το φαινόμενο θα συνεχιστεί αρκετές ημέρες, λόγω του μικρού εστιακού βάθους οι σεισμοί αυτοί θα γίνονται αρκετά αισθητοί. Το παρακολουθούμε μήπως υπάρξει μετατόπιση της μικροσεισμικής δράσης προς τη μεγάλη ρηξιγενή ζώνη που προανέφερα.
Οι τελευταίοι σεισμοί στην Κεφαλονιά
Τις τελευταίες ώρες πριν τα ξημερώματα της Δευτέρας οι σεισμογράφοι κατέγραψαν αρκετούς μικρούς σεισμούς με μεγαλύτερο αυτόν τον μεγέθους 3,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 3:21 τα ξημερώματα.
Τελευταία ώρα, 4 σεισμοί: 2.6, 2.7, 1.8, 2.1#σεισμος #seismos pic.twitter.com/M0ENbO3WtW
— EQGR (@eqgr) March 4, 2024
«Η σεισμική δραστηριότητα στην Κεφαλονιά ξεκίνησε στις 27 Φεβρουαρίου αλλά εντάθηκε σήμερα» τόνισε ο σεισμολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος στην ΕΡΤ.
Σήμερα έφτασε τα 3,5 Ρίχτερ που είναι και ο μεγαλύτερος σεισμός μέχρι σήμερα, είπε ο κ. Παπαδόπουλος και συνέχισε: «Παρακολουθούμε την εξελισσόμενη σεισμική δραστηριότητα. Υπάρχουν δύο δυνατότητες σε τέτοιες περιπτώσεις που εξετάζουμε».
«Μία να είναι αυτό που ονομάζουμε ”σμηνοσειρά”, δηλαδή σχετικώς μικρά μεγέθη που είναι περίπου ίδια μεταξύ τους 3,5, 3,4, 3,3 Ρίχτερ, όπως είναι η τρέχουσα περίπτωση και η δεύτερη, η πιο επικίνδυνη, να είναι προσεισμοί. Δεν είμαι υπέρ της δεύτερης άποψης» πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται ότι μετά τις διαδοχικές δονήσεις, σε επικοινωνία του protothema.gr με τον καθηγητή και πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα, ο τελευταίος δήλωσε: «Φυσιολογική η σεισμική ακολουθία. Δεν ανησυχούμε».
Οι Μεγαλύτεροι Σεισμοί στην Ελλάδα αποκαλύπτει το tilegrafimanews.gr
Η Ελλάδα, όντας σε μια σεισμογενή ζώνη, έχει βιώσει πλήθος καταστροφικών σεισμών κατά την διάρκεια της ιστορίας της. Ακολουθεί μια λίστα με τους ισχυρότερους:
1. Ρόδος, 1856 (Μέγεθος: 8,2)
Ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα, με μέγεθος 8,2 Ρίχτερ, έπληξε τη Ρόδο στις 12 Οκτωβρίου του 1856. Ο σεισμός προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στο νησί, αφήνοντας πίσω του 618 θύματα.
2. Χίος, 1881 (Μέγεθος: 7,4)
Στις 3 Απριλίου του 1881, η Χίος χτυπήθηκε από σεισμό 7,4 Ρίχτερ. Ο σεισμός ισοπέδωσε πολλά χωριά και προκάλεσε τσουνάμι που έπληξε τα παράλια του νησιού. Ο τραγικός απολογισμός άγγιξε τους 4.000 νεκρούς.
3. Κρήτη, 1303 (Μέγεθος: 7,5)
Στις 8 Αυγούστου του 1303, ένας ισχυρός σεισμός 7,5 Ρίχτερ έπληξε την Κρήτη. Ο σεισμός προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές στο νησί, με τον αριθμό των θυμάτων να παραμένει ασαφής, αγγίζοντας πιθανώς τις 10.000.
4. Κεφαλλονιά, 1953 (Μέγεθος: 7,2)
Στις 12 Αυγούστου του 1953, η Κεφαλλονιά βίωσε σεισμό 7,2 Ρίχτερ. Ο σεισμός ισοπέδωσε το Αργοστόλι και πολλά χωριά του νησιού, αφήνοντας πίσω του 476 νεκρούς και χιλιάδες άστεγους.
5. Αλκυονίδες, 1999 (Μέγεθος: 6,8)
Στις 7 Σεπτεμβρίου του 1999, δύο ισχυροί σεισμοί, 6,8 και 6,7 Ρίχτερ, έπληξαν τις Αλκυονίδες. Οι σεισμοί προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές στην Αθήνα και σε περιοχές της Πελοποννήσου, με 143 νεκρούς και πάνω από 700 τραυματίες.
Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους μεγαλύτερους σεισμούς που έχουν πλήξει την Ελλάδα. Η σεισμική δραστηριότητα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της γεωλογίας της χώρας, και η λήψη μέτρων αντισεισμικής προστασίας είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των πολιτών.