ΣΕΙΣΜΟΣ ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ-Ταρακουνήθηκαν από ισχυρό σεισμό οι κάτοικοι της Κύθνου, οποίος έγινε αισθητός και στην Αττική. Το χτύπημα του Εγκέλαδου ήταν 4,3 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ.
Ο σεισμός σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν τις 12 το μεσημέρι (11.52) στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Κύθνου.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτου, το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται στα 17 χλμ βόρεια βορειοανατολικά της Κύθνου και το εστιακό του βάθος στα 14 χλμ.
Σεισμοί Live στην Ελλάδα: Τι Πρέπει να Γνωρίζετε
Η Ελλάδα είναι μια χώρα με υψηλή σεισμικότητα, με συχνές δονήσεις σε διάφορες περιοχές. Η ύπαρξη αξιόπιστων πηγών πληροφόρησης για σεισμούς σε πραγματικό χρόνο είναι ζωτικής σημασίας για την ενημέρωση και την ασφάλεια των πολιτών.
Πού Μπορείτε να Ενημερωθείτε:
- Γεωδυναμικό Ινστιτούτο: Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αθηναϊκού Πανεπιστημίου αποτελεί την κύρια πηγή για σεισμολογικά δεδομένα στην Ελλάδα. Διαθέτει ιστοσελίδα (https://vyron.meteovyronas.gr/earthquake.html) με ζωντανή ενημέρωση για σεισμούς, καθώς και αρχείο παλαιότερων σεισμών.
- Εθνικό Σύστημα Προειδοποίησης Σεισμών: Το Εθνικό Σύστημα Προειδοποίησης Σεισμών (ΕθνΣΠΣ) λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στόχος του είναι η έγκαιρη προειδοποίηση για επικείμενους σεισμούς, με σκοπό την προστασία ζωών και περιουσιών. Μπορείτε να ενημερωθείτε για την πρόοδο του συστήματος και τις δυνατότητές του στην ιστοσελίδα (https://www.gein.noa.gr/HTML/WEB-EDU/earthquakes.htm).
- Εφαρμογές για Smartphones: Υπάρχουν διάφορες εφαρμογές για smartphones που ενημερώνουν για σεισμούς σε πραγματικό χρόνο. Μερικές δημοφιλείς επιλογές στην Ελλάδα είναι το “QuakeAlert”, το “My Earthquake Alert” και το “Earthquake Network”.
- Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης: Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όπως τηλεοπτικά κανάλια, ραδιοφωνικοί σταθμοί και ιστοσελίδες ειδήσεων, καλύπτουν επίσης σεισμικά γεγονότα και ενημερώνουν το κοινό.
Τι να Κάνετε σε Περίπτωση Σεισμού:
- Διατηρήστε την ψυχραιμία σας: Ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος σε μια έκτακτη κατάσταση.
- Προστατευτείτε: Καλυφθείτε κάτω από ένα στιβαρό αντικείμενο, όπως ένα τραπέζι ή ένα γραφείο, και μείνετε μακριά από παράθυρα, τζάμια και άλλα εύθραυστα αντικείμενα.
- Ακολουθήστε τις οδηγίες: Ακούστε προσεκτικά τις οδηγίες των αρμοδίων αρχών και ακολουθήστε τα σχέδια εκκένωσης, εάν υπάρχουν.
- Μην χρησιμοποιείτε το ασανσέρ: Σε περίπτωση σεισμού, αποφύγετε τη χρήση ασανσέρ και προτιμήστε τις σκάλες.
- Βοηθήστε τους γύρω σας: Εάν μπορείτε, βοηθήστε τυχόν τραυματίες ή άτομα που χρειάζονται βοήθεια.
- Μείνετε ενημερωμένοι: Παρακολουθήστε τα ΜΜΕ για ενημερώσεις σχετικά με την έκταση του σεισμού και τις οδηγίες των Αρχών.
Συμπέρασμα:
Η ενημέρωση για σεισμούς σε πραγματικό χρόνο είναι απαραίτητη για την ασφάλεια των πολιτών. Αξιοποιήστε τις αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης, μάθετε πώς να προστατευτείτε σε περίπτωση σεισμού και ενημερωθείτε για τα σχέδια εκκένωσης στην περιοχή σας.