ΕΛ.ΣΤΑΤ: Παρά τις αυξήσεις-φωτιά στα τρόφιμα, στα οποία οι τιμές αυξήθηκαν περαιτέρω τον Ιανουάριο κατά 8,3%, με το ελαιόλαδο να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο καταγράφοντας αύξηση κατά 67,4%, ο πληθωρισμός με τη βοήθεια και των χαμηλών τιμών της ενέργειας υποχώρησε τον Ιανουάριο στο 3,1% από 3,5% στον Δεκέμβριο.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Σύμφωνα με το Τάσο Δασόπουλο και την ιστοσελίδα eleftherostypos.gr, με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛ.ΣΤΑΤ, στη συγκράτηση του πληθωρισμού τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Δεκέμβριο η βασική αιτία ήταν οι χαμηλές τιμές της ενέργειας.
Συγκεκριμένα, η τιμή του φυσικού αερίου καταγράφει σε ετήσια βάση μείωση κατά 80,2%, γεγονός που οδήγησε και την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος να έχει μια οριακή μείωση της τάξης του 0,4%. Οι τιμές στα υγρά καύσιμα και τα λιπαντικά καταγράφουν μείωση κατά 3,5%, παρότι το πετρέλαιο θέρμανσης καταγράφει μια οριακή αύξηση τιμής κατά 1,3% και τα στερεά καύσιμα (καυσόξυλα πέλετ) καταγράφουν αύξηση κατά 8,6%.
Βασικά είδη
Ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα παραμένει στα τρόφιμα, τα οποία συνεχίζουν να πιέζουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς με αύξηση 8,3%, πολλαπλάσια του μέσου πληθωρισμού. Το «χρυσό» στις ανατιμήσεις των τροφίμων παίρνει το ελαιόλαδο, το οποίο παρότι είναι ένα από τα βασικά εξαγωγικά αγαθά της Ελλάδας καταγράφει τον Ιανουάριο αύξηση της τάξης του 67,4%. Αμέσως μετά στον κατάλογο των ανατιμήσεων έρχονται τα εποχικά είδη.
Τα φρέσκα λαχανικά καταγράφουν αύξηση στις τιμές τους κατά 14,4% και τα φρούτα 14,2%, τα μεταλλικά νερά, τα αναψυκτικά και οι χυμοί καταγράφουν αύξηση 11,7%, τα ψάρια 77%, τα κρέατα, οι σοκολάτες, τα γλυκά και η ζάχαρη και τα σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα ποτά είχαν αύξηση τιμών 6%, τα λοιπά τρόφιμα είχαν αύξηση τιμής κατά 5,8%, ο καφές, το κακάο και το τσάι είχαν αύξηση των τιμών τους κατά 5,0%, ενώ μόνο οι τιμές στο ψωμί και τα δημητριακά είχαν αυξήσεις μικρότερες από το μέσο πληθωρισμό στο 2%.
Μεγάλες αυξήσεις καταγράφοντας στα φαρμακευτικά είδη (12,7%), τα ασφάλιστρα υγείας (14%), τη μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο, (11,7%), το πακέτο των διακοπών (9,3%), τα εισιτήρια σε θέατρα και κινηματογράφους (7,9%), τα εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, κυλικεία (6,9%) και τα δίδακτρα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.