ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ: Στους όρους της παρέπεμψαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών – Για λύσεις σύμφωνα με τα «εθνικά συμφέροντα» και τα «αμοιβαία δικαιώματα» έκανε λόγο ο κ. Φιντάν, για «αποφυγή μονομερών ενεργειών» έκανε λόγο ο κ. Γεραπετρίτης – Συνεκμετάλλευση, ζητήματα προστασίας «πολιτιστικής κληρονομιάς», τζαμιά σε Βόρειο Ελλάδα-Δωδεκάνησα έθεσε η τουρκική πλευρά – Εντατικός διάλογος στις 18/9, 16/10, και αρχές Δεκεμβρίου
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
ΓΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟ και έναρξη μίας «νέας αλλά και θετικής εποχής στις διμερείς ελληνο-τουρκικές σχέσεις» ομίλησαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, οι οποίοι συνηντήθησαν χθες, επισήμως, στην Άγκυρα. Μόνον που αυτή η «θετική» προοπτική στηρίζεται αποκλειστικώς σε υποχωρήσεις της Ελλάδος, χωρίς οι Τούρκοι να έχουν αλλάξει την διεκδικητική ατζέντα τους ούτε κατά κεραίαν.
Οι δηλώσεις των δύο υπουργών παραπέμπουν στην Συμφωνία της Μαδρίτης του 1997, η οποία προέβλεπε αμοιβαία δέσμευση για την ειρήνη, την ασφάλεια και την συνεχή ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας.
Στο πλαίσιο αυτό προεβλέπετο «δέσμευσις αποφυγής μονομερών ενεργειών», κάτι που επανελήφθη και χθες, μάλιστα, από τον κ. Γεραπετρίτη. Ο κ. Φιντάν ταυτοχρόνως ομίλησε για «σεβασμό στα αμοιβαία δικαιώματα και συμφέροντα.» Στην Μαδρίτη είχε συμφωνηθεί «σεβασμός στα θεμιτά, ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα της κάθε χώρας στο Αιγαίο, τα οποία έχουν μεγάλη σημασία για την ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία τους.»
Από την αποκωδικοποίηση πάντως των δηλώσεων των δύο υπουργών δημιουργούνται ερωτήματα. Επί παραδείγματι, η αναφορά στην αποφυγή «μονομερών ενεργειών» περιλαμβάνει άραγε την προοπτική επεκτάσεως των χωρικών υδάτων της Ελλάδος (που σε αντίθεση με την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μπορεί να γίνει μονομερώς) ακόμη και σε περιοχές της ανατολικής Μεσογείου νοτίως της Κρήτης για τις οποίες κανονικά δεν τίθεται ζήτημα συμφωνίας με την Τουρκία. Πρέπει να επισημανθεί όμως ότι από την εποχή της Μαδρίτης μέχρι σήμερα πολλά έχουν αλλάξει.
Η Άγκυρα έχει ήδη δημιουργήσει στην περιοχή τετελεσμένο, διά του Τουρκο-Λιβυκού Μνημονίου. Το Μνημόνιο αυτό χαρακτηρίζεται μεν παράνομο από την Ελλάδα, δεν προκύπτει όμως από τις δηλώσεις που έγιναν, ότι ο κ. Γεραπετρίτης το έθεσε στον ομόλογό του. Απ’ εναντίας από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών ετέθη το ζήτημα της μη αναμείξεως της μίας χώρας στα εσωτερικά ζητήματα της άλλης, κάτι που είναι σημαντικό εφ’ όσον η Τουρκία κατανοήσει ότι σε αυτά περιλαμβάνονται και τα ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητος.
Εν τω μεταξύ, αποκαλύπτεται ότι έχει συμφωνηθεί ένα εντατικό πρόγραμμα επαφών, χωρίς να έχουν δοθεί απαντήσεις σε μία πλειάδα ζητημάτων που ετέθησαν από τον Τούρκο υπουργό. Έτσι στις 18 Σεπτεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνελεύσεως του ΟΗΕ. Ακολούθως προγραμματίζεται ο πολιτικός διάλογος, ο οποίος θα εκκινήσει με ευθύνη της υφυπουργού Εξωτερικών κ. Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, στις 16 Οκτωβρίου. Θα ακολουθήσει, τον Δεκέμβριο, η διοργάνωσις μετά επτά χρόνια, του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος – Τουρκίας, με την συμμετοχή των εκατέρωθεν αρμόδιων σε τομείς διμερούς συνεργασίας υπουργών.
Περαιτέρω, ο Χακάν Φιντάν εδήλωσε ότι η Τουρκία «περιμένει αποτελεσματική συνεργασία από την γείτονά της στον αγώνα της κατά τρομοκρατικών οργανώσεων.» Και γνωρίζουμε πολύ καλά πως όταν η Τουρκία ομιλεί για «τρομοκράτες» εννοεί τους Κούρδους. Εμείς τι θα κάνουμε; Θα αρχίσουμε να τους διώκουμε κατά τις επιθυμίες της Αγκύρας; Δεν σταμάτησε όμως εκεί ο Τούρκος υπουργός. Ανεφέρθη στο μεταναστευτικό υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να αποτελέσει πεδίο ανταγωνισμού, αλλά συνεργασίας. Και τούτο, την στιγμή κατά την οποία η Τουρκία δημιουργεί το πρόβλημα εξωθώντας εκατοντάδες μεταναστών κάθε ημέρα να έρχονται στην Ελλάδα.
Ακόμη ο Χακάν Φιντάν ανεφέρθη στην μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης χαρακτηρίζοντας τα μέλη της «ομογενείς». Και ναί μεν ο κ. Γεραπετρίτης εχαρακτήρισε τα μέλη της «Έλληνες πολίτες», αλλά η θέσις της Τουρκίας προεβλήθη χωρίς να δοθεί ευθέως απάντησις.
Και μπορεί να είναι οξύμωρο να ομιλεί η Τουρκία για πολιτισμό, αλλά ο Χακάν Φιντάν ετόνισε ότι η χώρα του αποδίδει μεγάλη σημασία στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Εννοεί βεβαίως τα τζαμιά και κάποια οθωμανικά μνημεία τα οποία υπάρχουν στην Βόρειο Ελλάδα, τα Δωδεκάνησα, ακόμη και την Αττική. Όλα αυτά προστετεύονται ήδη επαρκώς από το ελληνικό Κράτος. Απ’ εναντίας, η Τουρκία βεβηλώνει συστηματικώς τα χριστιανικά μνημεία στην Κωνσταντινούπολη και την Μικρά Ασία, ενώ αποκρύπτει την προέλευση των αρχαιοελληνικών μνημείων που υπάρχουν στην επικράτειά της, υποστηρίζοντας ότι είναι «ρωμαικά».
Όλο αυτό το πλέγμα ζητημάτων και προβλημάτων δεν προδιαθέτει για θετικά βήματα προσεγγίσεως, εκτός εάν η Ελλάς υποχωρήσει σε βασικά ζητήματα πολιτικής. Προτίθεται πράγματι η Κυβέρνησις να προβεί σε υποχωρήσεις;
Από την άλλη πλευρά πάντως διάθεσις προσεγγίσεως δεν υπάρχει. Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του επισήμου τουρκικού πρακτορείου Anadolu, το οποίο μάλιστα ανηρτήθη στην αγγλική: «Η Τουρκία, ένα μέλος του ΝΑΤΟ για περισσότερα από 70 χρόνια, έχει επανειλημμένως διαμαρτυρηθεί για την προκλητική στάση και την ρητορική της Ελλάδος στην περιοχή, κατά τα τελευταία χρόνια. Στην οποία περιλαμβάνεται ο εξοπλισμός νησιών που είναι αποστρατιωτικοποιημένα επί τη βάσει παλαιών συνθηκών, κοντά στις τουρκικές ακτές. Η Τουρκία τονίζει ότι αυτές οι κινήσεις υπονομεύουν τις προσπάθειες τις οποίες κάνει με πνεύμα καλής θελήσεως προς την κατεύθυνση της ειρήνης».
estianews.gr