ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: Ανησυχητικά σημάδια πρώιμης διασποράς φαίνεται να παρουσιάζουν οι εποχικές ιώσεις και η COVID-19 στην Ελλάδα.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Από τη μία καταγράφηκε σχεδόν διπλασιασμός των λοιμώξεων του αναπνευστικού ανάμεσα στους κατοίκους της Θεσσαλίας -όπως αναφέρθηκε κατά την χθεσινή (20.9.2023) ενημέρωση από το Συντονιστικό του Υπουργείου Υγείας στη Λάρισα- κι από την άλλη στη χθεσινή εφημερία, γέμισαν ξανά με ράντζα οι διάδρομοι του Νοσοκομείου «Αττικόν».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, στη χθεσινή εφημερία του Νοσοκομείου «Αττικόν» προσήλθαν 800 ασθενείς στα επείγοντα και πραγματοποιήθηκαν 200 εισαγωγές.
«Εισάγονται για νοσηλεία ασθενείς με λοιμώξεις, παθολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα κι επειδή γεμίζουν οι αντίστοιχες κλινικές νοσηλεύονται στη διασπορά σε κλινικές άλλων παθήσεων με μεγάλο κίνδυνο ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα και σχετικές φωτογραφίες με τα ράντζα που κατέκλυσαν ξανά τους διαδρόμους.
Νοσοκομείο Αττικόν: Αύξηση των ιώσεων και μειωμένες παθολογικές κλίνες
Η κατάσταση στο «Αττικόν», σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ θύμιζε έντονα παλιότερες εφημερίες, καθώς αναπτύχθηκαν… 110 ράντζα!
«Πλημμύρισε με ράντζα στα οποία νοσηλεύονται πνευμονολογικά και παθολογικά περιστατικά. Όλοι οι διάδρομοι των κλινικών ακόμη και των επεμβατικών ειδικοτήτων γέμισαν ράντζα φορεία με παθολογικά περιστατικά», ανέφερε ο ίδιος.
Παράλληλα, ο Μιχάλης Γιαννάκος, υποστηρίζει πως οι παθολογικές και πνευμονολογικές κλίνες δεν επαρκούν και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον επερχόμενο χειμώνα:
«Οι λιγοστές κλίνες για παθολογικά και πνευμονολογικά περιστατικά που λειτουργούν και δεν καλύπτουν τις ανάγκες. Στη χώρα μας λειτουργούν 3,5 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους και ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 5,3 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους. Εμείς στα μνημόνια κλείναμε νοσοκομεία και κλινικές αντί να αναπτύσσουμε περισσότερες. Έκλεισαν νοσοκομεία π.χ. Δυτικής Αττικής, πνευμονολογικές κλινικές π.χ. Σωτηρία. Εάν λειτουργούσε τώρα το νοσοκομείο Δυτικής Αττικής Λοιμωδών η κατάσταση στο Αττικό θα ήταν πολύ καλύτερη. Τα νοσοκομεία της περιφέρειας λόγω έλλειψης γιατρών, νοσηλευτών και άλλων ειδικοτήτων κατάντησαν κέντρα διακομιδών. Δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ούτε απλά περιστατικά και τα διακομίζουν», σημειώνει ο ίδιος.
Αύξηση της COVID-19 στις πλημμυρισμένες περιοχές του Θεσσαλικού κάμπου
Τις 101 άγγιξαν οι λοιμώξεις του αναπνευστικού εντός ενός 24ωρου στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας. Επιπλέον εντοπίστηκαν 45 κρούσματα γαστρεντερίτιδας και δύο νέα πιθανά κρούσματα λεπτοσπείρωσης και ένα κρούσμα σαλμονέλας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα και τον Διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Φώτη Σερέτη, από 19/09 έως 20/09 (08:00 με 08:00), ανάμεσα από 1.236 προσελεύσεις στα ΤΕΠ των υγειονομικών δομών της Περιφέρειας Θεσσαλίας, εντοπίστηκαν 101 λοίμωξης του αναπνευστικού. Παράλληλα, εντοπίσθηκε και ένα κρούσμα σαλμονέλας.
Όσον αφορά στο που οφείλεται, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η αύξηση (σχεδόν διπλασιασμός) των περιστατικών αναπνευστικών λοιμώξεων, αυτή φαίνεται να προέρχεται από την αύξηση της διασποράς του ιού SARS-CoV-2, στη Θεσσαλία, αλλά και σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, όπως ανέφερε ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ.
Γιάννα Σουλάκη / iatropedia.gr