ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Συναγερμός στο Πεντάγωνο από τις πληροφορίες για αμφίβια απόβαση των ΗΠΑ στην Υεμένη μετά τους βομβαρδισμούς Χούθι και για απόσχιση των Σέρβων της Βοσνίας μετά από δηλώσεις του Προέδρου τους Ντόντικ – Ολοκληρωτικό πόλεμο μέχρι τέλους αναγγέλλει ο Νετανυάχου ενώ ο Πούτιν βομβάρδισε και πάλι το Κίεβο! – Στην τελική φάση εισέρχεται η αναμέτρησις στην Ουκρανία
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
ΕΙΝΑΙ η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μόνον ημέρες που ο υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Δένδιας αναφέρεται στην ανάγκη για αντιμετώπιση νέων προκλήσεων, κάποιες από τις οποίες έχουν διαμορφωθεί από την χρήση νέων τεχνολογιών. Αναφέρει στην ημερησία διαταγή του για το Νέο Έτος: «Η έλευση της Νέας Χρονιάς δεν θα αφορά την τυπική ανανέωση του ημερολογίου. Θα αφορά τη διεύρυνση και την ανανέωση της προσέγγισής μας στην εθνική ασφάλεια. Είμαστε υποχρεωμένοι να εξελιχθούμε. Να αλλάξουμε. Να προσαρμοστούμε στα σύγχρονα δεδομένα. Να προωθήσουμε την επαύξηση των δυνατοτήτων μας. Να διευρύνουμε τον ορίζοντά μας. Για την αποτροπή κάθε δυνητικής επιβουλής. Κάθε πρόκλησης. Κάθε απειλής. Αυτών που αναφύονται στον ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής μας. Και αυτών που αναφύονται από τη χρήση νέων τεχνολογιών».
Δεν μας αρέσει, αλλά είναι αλήθεια. Η Τουρκία έχει εξελιχθεί, ενώ εμείς μείναμε στάσιμοι. Πέρα από την ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροχημάτων (drones) διαθέτει πλέον βιομηχανία ικανή να υποστηρίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις της κατά 80% τουλάχιστον. Μην αναφερθούμε στις αντίστοιχες δικές μας δυνατότητες που περιορίζονται σε ποσοστό μονοψήφιο! Και να σκεφθεί κανείς ότι το 1986 που η ΕΑΒ προχωρούσε σε δύο προγράμματα μη επανδρωμένων, η λέξις drone ήταν στην Τουρκία άγνωστη. Σήμερα όμως, πέρα από τα μη επανδρωμένα, η Τουρκία αναπτύσσει νέας γενιάς «κβαντικά ραντάρ» στο εργαστήριο που από κοινού έχουν ιδρύσει η εταιρεία ASELSAN με το πανεπιστήμιο ETU. Και τούτο είναι ένα μόνο δείγμα των αναπτυξιακών προοπτικών στα τουρκικά εξοπλιστικά προγράμματα, τα οποία ουδόλως ανακόπτονται, όσες «διακηρύξεις» και αν υπογράψει ο Ερντογάν στην Αθήνα.
Δεν είναι άλλως τε τυχαίο ότι Πρωτοχρονιά ο κ. Δένδιας έκανε με τους ακρίτες της Λήμνου, εξαίροντας την στρατηγική σημασία του νησιού. Ετόνισε μιλώντας στους αξιωματικούς και οπλίτες που υπηρετούν εκεί ότι: «Η στρατηγική θέση του νησιού και η σημασία του για την άμυνα της πατρίδας μας και για τα ευρύτερα δικαιώματα της χώρας μας στο Αιγαίο Πέλαγος, είναι νομίζω γνωστή σε όλους.
Δεν διαλανθάνει, ιδίως της δικής σας προσοχής, ότι με τις ναυμαχίες σε αυτή την περιοχή, ιδίως με τη Ναυμαχία της 5ης Ιανουαρίου, λίγες μέρες μετά από σήμερα, διασφαλίστηκε η ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια του Βαλκανικού Πολέμου. Αλλά, πέραν αυτού, η στρατηγική σημασία της Λήμνου είναι γνωστή. Για αυτό και η παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας εδώ είναι σημαντική και θα παραμένει σημαντική».
Όμως οι απειλές δεν προέρχονται μόνον από τις τεχνολογικές δυνατότητες και την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας. Οι απειλές είναι πρωταρχικώς γεωστρατηγικές. Με θρυαλλίδα την Ουκρανία, οι ισορροπίες έχουν ανατραπεί, και στις πολεμικές εστίες η κλιμάκωσις είναι συνεχής. Και στην Ουκρανία όπου οι εμπόλεμοι ελπίζουν να περάσουν στην τελική φάση του πολέμου εντείνοντας τις επιθέσεις τους και στην Μέση Ανατολή, όπου είναι πλέον ορατή η προοπτική βομβαρδισμού των Χούθι και αμερικανοβρεταννικής αμφίβιας επιχειρήσεως στην Υεμένη. Οι Ρώσσοι βομβαρδίζουν και πάλι το Κίεβο, έστω και αν επικαλούνται τις ουκρανικές επιθέσεις στο Μελγκορόντ που είχαν προηγηθεί.
Την ίδια στιγμή ο Μπενιαμίν Νετανυάχου «διαβεβαιώνει» ότι ο πόλεμος στην Γάζα θα συνεχισθεί τουλάχιστον για όλο το 2024 και οι Χούθι με έναν ιδιότυπο θαλάσσιο ανταρτοπόλεμο απειλούν το διεθνές εμπόριο κλείνοντας την Ερυθρά Θάλασσα. Οι αψιμαχίες είναι καθημερινές, ενώ οι δυνάμεις Αμερικανών συγκροτούνται έτοιμες για εισβολή στην Υεμένη. Κάτι που δεν θα είναι καθόλου εύκολο, καθώς η χώρα αυτή ευρίσκεται σε διαρκή πόλεμο τις τελευταίες δεκαετίες και οι σκληροτράχηλοι κάτοικοί της δεν είναι εύκολος αντίπαλος, ούτε για μία υπερδύναμη.
Υπάρχει όμως μία εστία που υποβόσκει στην άμεση περιοχή μας. Στα Βαλκάνια. Η Συνθήκη του Νταίητον δεν έλυσε τα προβλήματα που διέλυσαν την πρώην Γιουγκοσλαβία. Απλώς τα συνεκάλυψε ή μάλλον τα συμπίεσε. Και τώρα πλησιάζουν πάλι το σημείο εκρήξεως. Ενώ εξελίσσονται στο Βελιγράδι προσπάθειες για ανατροπή της κυβερνήσεως με μια «πορτοκαλί επανάσταση», η Σερβική Δημοκρατία, η ομόσπονδη οντότης των Σέρβων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, είναι έτοιμη να αποσχισθεί και να ενωθεί με τον εθνικό κορμό. Και τούτο δεν θα είναι εύκολο ούτε θα περάσει χωρίς αντιδράσεις. «Δεν είμαι παράλογος» δηλώνει ο πρόεδρος των Σερβοβοσνίων Μίλοραντ Ντόντικ και συνεχίζει: «Γνωρίζω ότι η αντίδρασις της Αμερικής θα είναι με χρήση βίας, αλλά δεν έχω κανένα λόγο να τρομοκρατούμαι, σε βαθμό που να θυσιάσω τα σερβικά εθνικά συμφέροντα».
Αλλά εάν οι Σέρβοι αποσχισθούν, είναι νομοτελειακώς βέβαιον ότι θα ακολουθήσουν και οι Κροάτες της Ερζεγοβίνης, οι οποίοι θα θελήσουν να ενωθούν με την Κροατία, ενώ το ντόμινο θα πλήξει εν συνεχεία και το Κοσσυφοπέδιο με άμεση συνέπεια την εμπλοκή και της Αλβανίας. Εν ολίγοις, η φωτιά στα Βαλκάνια μπορεί να γίνει σε λίγες μόλις εβδομάδες ανεξέλεγκτη. Και όσο και αν η Ελλάς προβάλλεται ως νησίς σταθερότητος, δεν μπορεί να μείνει ούτε αμέτοχη ούτε ανεπηρέαστη!