Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τη συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων που απήχθησαν πριν από 15 μήνες, αλλά και αιχμαλώτων Παλαιστινίων, κάτι που έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας του… Τραμπ, ο οποίος είχε προειδοποιήσει ότι αν δεν βρεθεί λύση μέχρι τη Δευτέρα, τότε το πρώτο πράγμα που θα έκανε θα ήταν η πλήρης… οικοπεδοποίηση της Λωρίδας της Γάζας!
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Η εφαρμογή της συμφωνίας ξεκινάει την Κυριακή, λίγες ώρες πριν την ορκωμοσία Τραμπ το μεσημέρι της Δευτέρας 20 Ιανουαρίου και θα δοκιμαστεί στην πράξη, οπότε καλό είναι να κρατάμε αποστάσεις, μέχρι να εκπληρωθούν αμοιβαία οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί. Αν μη τι άλλο, πρόκειται για μια πολύ καλή είδηση, η οποία είχε θετικό αντίκτυπο στα χρηματιστήρια και γενικά στις αγορές, μαζί με κάποιες άλλες οικονομικές και επιχειρηματικές εξελίξεις στις ΗΠΑ.
Επιπλέον, φαίνεται ότι ο… μπαμπούλας Τραμπ, λίγο πριν αναλάβει επίσημα τη θέση του, έχει στείλει τελεσίγραφα εκεί που πρέπει, ώστε, να επιλυθούν το συντομότερο δυνατό οι όποιες… εκκρεμότητες υπάρχουν. Εφόσον η συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς επιβεβαιωθεί πλήρως στην πράξη, τότε, το επόμενο βήμα για τον Τραμπ θα είναι η αντιμετώπιση του Ιράν, που ανήκει στον “άξονα του κακού”. Πιθανές… βίαιες πρωτοβουλίες της νέας αμερικανικής κυβέρνησης απέναντι στο θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης, θα έχουν συνέπειες, τις οποίες αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να προβλέψουμε.
Μέχρι να γίνει κάποιο… μπαμ στο Ιράν, ο Τραμπ θα “τρέξει” το θέμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για το τέλος του πολέμου, τρία χρόνια μετά την έναρξη της εισβολής του Πούτιν στη χώρα. Τα πράγματα εκεί δεν είναι και τόσο εύκολα, ενώ οι Ρώσοι θέλουν ρητή δέσμευση ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Σε κάθε περίπτωση, αυτοί που κάθονται σε… αναμμένα κάρβουνα είναι οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι προσπαθούν να οργανωθούν έναντι του απρόβλεπτου Τραμπ, ο οποίος, όλα τα… σφάζει και όλα τα… μαχαιρώνει!
Οι Ευρωπαίοι βρίσκονται με την… πλάτη στον τοίχο, καθώς μπορεί να βρεθούν διπλά εκτεθειμένοι έναντι του Τραμπ. Από τη μία, μπορεί να ζητηθεί η συμφωνία τους σε μια συνθηκολόγηση με απώλεια εδαφών για την Ουκρανία, κάτι που ισοδυναμεί με ήττα. Από την άλλη, υπάρχει και το ενδεχόμενο μιας βαριάς οικονομικής ήττας, καθώς ο Τραμπ φαίνεται να έχει αποφασίσει την κλιμακωτή επιβολή δασμών στα ευρωπαϊκά προϊόντα. Ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται ότι επιδιώκει να πιέσει την Ευρώπη για να επιτύχει τόσο την αύξηση της συμμετοχής της στις αμυντικές δαπάνες του ΝΑΤΟ, όσο και την προώθηση ετεροβαρών εμπορικών συμφωνιών. Βέβαια, για αρκετό χρονικό διάστημα, η κατάσταση στην Ευρώπη θα είναι στον… αέρα, μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση στη Γερμανία, ενώ στη Γαλλία οι εξελίξεις κινούνται επί ξυρού ακμής.
Το κλείσιμο της πληγής στη Λωρίδα της Γάζας είναι ένα θετικό βήμα για τις γεωπολιτικές εξελίξεις, ανακουφίζοντας τις αγορές. Εκεί τα πράγματα δείχνουν ότι βαίνουν προς εκτόνωση. Ωστόσο, αν ο Τραμπ ανοίξει πολεμικό μέτωπο με το Ιράν, εντείνει τις πιέσεις προς την Ευρώπη να υποχωρήσει στο ζήτημα της Ουκρανίας και σε επόμενο χρόνο κηρύξει οικονομικό πόλεμο στην Κίνα και την Ευρώπη, τότε μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα ύδατα. Γενικά, η κατάσταση είναι… no bet!