ΠΟΛΩΝΙΑ ΝΕΑ: Η εκδοχή του δυστυχήματος, δηλαδή το να προήλθε το χθεσινό πλήγμα στην Πολωνία από την ουκρανική αεράμυνα, είναι πλέον η επικρατέστερη σχετικά με την έκρηξη που έθεσε ολόκληρο τον πλανήτη σε συναγερμό, αναζωπυρώνοντας τον κίνδυνο για μια γενικευμένη σύρραξη.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Προς αυτή την κατεύθυνση έδειξε, άλλωστε και ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα, ο οποίος δήλωσε το μεσημέρι της Τετάρτης ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για εσκεμμένη επίθεση κατά της χώρας και πως ο πύραυλος – μάλλον από σύστημα S-300 – πιθανόν προήλθε από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα.
«Η Πολωνία συνεχίζει να αναλύει το ενδεχόμενο επίκλησης του άρθρου 4 της συνθήκης του ΝΑΤΟ, αλλά φαίνεται ότι ενδεχομένως να μην είναι αναγκαία η χρησιμοποίηση της πρόβλεψης αυτής», τονισε από πλευρά του, ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.
Η ενημέρωση Μπάιντεν
Είχε προηγηθεί η είδηση που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο συμμαχικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες ο Τζο Μπάιντεν ενημέρωσε ΝΑΤΟ και G7 ότι πρόκειται για αντιαεροπορικούς πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από την Ουκρανία (προφανώς για να καταρρίψουν ρωσικούς).
Την εκδοχή αυτή, άλλωστε, είχαν επισημάνει από τα ξημερώματα Αμερικανοί αξιωματούχοι, ενώ και ο ίδιος ο Μπάιντεν, μετά την έκτακτη συνεδρίαση ηγετών της G20, είχε αναφέρει ότι ήταν «απίθανο» το ενδεχόμενο ο πύραυλος να εκτοξεύθηκε από τη Ρωσία, βάσει της τροχιάς που ακολούθησε.
Άπαντες, πάντως, παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού, ενώ από τις 11 το πρωί (ώρα Ελλάδος) πραγματοποιείται έκτακτη συνεδρίαση των πρεσβευτών των μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες υπό τον Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος στη συνέχεια θα προβεί σε δηλώσεις.
Μηνύματα για αυτοσυγκράτηση έστειλαν σημαντικές δυνάμεις, όπως η Γαλλία και η Κίνα. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε το μεσημέρι της Τετάρτης ότι «αυτή τη στιγμή δεν είμαστε ακόμη σε θέση να αποδώσουμε κάπου την ευθύνη για την έκρηξη στην Πολωνία».
Ομοίως, και η ουκρανική πλευρά πλέον είναι επιφυλακτική, με τον Γιούρι Σακ, σύμβουλο του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να μην αποκλείει στο CNN το ενδεχόμενο να επρόκειτο για πύραυλο που εκτόξευσε η ουκρανική αεράμυνα, λέγοντας ότι «σε αυτό το στάδιο πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί», σε αντίθεση με τη σκληρή δήλωση Ζελένσκι το βράδυ της Τρίτης.
«Η Δύση πλησιάζει σε Παγκόσμιο Πόλεμο»
Από την πλευρά της, η Μόσχα απέρριψε εξαρχής τις κατηγορίες ότι η ίδια βρίσκεται πίσω από το πυραυλικό πλήγμα, κατηγορώντας τη Δύση ότι επιχειρεί να στήσει έναν πόλεμο Ρωσίας – ΝΑΤΟ.
Ο πρώην πρόεδρος της Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι το πυραυλικό πλήγμα στο πολωνικό έδαφος δείχνει πως η Δύση πλησιάζει περισσότερο σε άλλον ένα Παγκόσμιο Πόλεμο. «Το περιστατικό με το καταγγελλόμενο από την Ουκρανία ‘πυραυλικό πλήγμα’ σε πολωνικό αγρόκτημα αποδεικνύει μόνο ένα πράγμα: διεξάγοντας υβριδικό πόλεμο κατά της Ρωσίας, η Δύση πλησιάζει εγγύτερα σε παγκόσμιο πόλεμο», αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter.
«Υπάρχει μια απόπειρα να προκληθεί άμεση στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, η οποία θα έχει επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο», έγραψε, από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Μόσχας στον ΟΗΕ, Ντμίτρι Πολιάνσκι, στον λογαριασμό του στο Telegram.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει μάλιστα ότι δεν έβαλε καν με πυραύλους οπουδήποτε κοντά στα σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας, επιμένοντας ότι πρόκειται για προβοκάτσια. Πρόσθεσε ότι οι εικόνες που δημοσιεύτηκαν από τα θραύσματα του πυραύλου αποδεικνύουν ότι πρόκειται για βλήμα του ουκρανικού αντιαεροπορικού συστήματος S-300.
Αντιθέτως, την Τετάρτη ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ ενημέρωσε τον Πολωνό ομόλογό του ότι οι ρωσικοί πύραυλοι την Τρίτη μεταξύ άλλων στόχευαν και σε εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής κοντά στα σύνορα με την Πολωνία.
Με την ευκαιρία το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα την Τετάρτη ισχυρίστηκε και ότι οι καταστροφές σε κατοικημένες περιοχές του Κιέβου ήταν και αυτές άμεσο αποτέλεσμα της πτώσης αντιαεροπορικών πυραύλων ουκρανικών και ξένων συστημάτων αεράμυνας.
Με πιο ψύχραιμη ματιά, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε τόνισε ότι η τραγωδία στην Πολωνία δεν θα είχε συμβεί εάν η Ρωσία δεν βομβάρδιζε την Ουκρανία.
One thing is clear: this would not have happened without Russia’s horrific missile attacks against Ukraine. We continue to support Ukraine in its defence against the Russian aggression. (2/2)
— Mark Rutte (@MinPres) November 16, 2022
Ενδελεχής έρευνα
Την απόλυτη ανάγκη για μια ενδελεχή έρευνα για τα αίτια και της συνθήκες της τραγωδίας στην Πολωνία τόνισαν οι πρωθυπουργοί της Μεγάλης Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, και του Καναδά, Τζάστιν Τριντό.
Παράλληλα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ζήτησε να προκύψει μια «προσεκτική διευκρίνιση» του περιστατικού, χωρίς να αναφέρει κάτι σχετικό με την προέλευση του πυραύλου, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt.
Πάντως σε αντίθεση με όλους τους άλλους διεθνείς ηγέτες, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αποφύγει προς το παρόν να τοποθετηθεί για το περιστατικό. Το Κρεμλίνο δήλωσε απλώς το μεσημέρι της Τετάρτης ότι κάποιες χώρες έχουν προβεί σε «αβάσιμες δηλώσεις», κατά τον εκπρόσωπο Ντμίτρι Πεσκόφ, τονίζοντας ωστόσο ότι, σε σύγκριση με άλλους, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέδειξαν αυτοσυγκράτηση.