“Πολύ δύσκολοι καιροί σε αχαρτογράφητα νερά” αλλά και ψήγματα αισιοδοξίας για την επόμενη της πανδημίας ημέρα από τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών για τις συνέπειες στην οικονομία και τις επιχειρήσεις από την πανδημία.
Φ.ΚΑΡΑΒΙΑΣ – EUROBANK
Η σοβαρότερη οικονομική κρίση από το 1929 είναι αυτή που ζούμε, είπε ο Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank.
Μίλησε για τον κίνδυνο δημιουργίας μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων, η οποία πρέπει πάσει θυσία να αποτραπεί. “Διατρέχουμε τον κίνδυνο η κρίση του κορονοιού να εξελιχθεί σε μια δημοσιονομική κρίση και μια κρίση χρέους ειδικά για τις χώρες του Νότου της Ευρώπης, με οικονομικές αλλά και πολιτικές επιπτώσεις, δηλαδή στην δημοκρατία”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Eurobank.
Στα θετικά, όπως ανέφερε ο κ. Καραβίας, είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει κάποια ποσά από τις αγορές, όπως επίσης να συμμετάσχει στα εργαλεία ρευστότητας, προσθέτοντας ότι κατά την προσπάθεια ανάκαμψης πρέπει να διατηρήσουμε το έλλειμμά μας στο μέσο επίπεδο της ευρωζώνης και να μην ξεχωρίσουμε αρνητικά. Σε σχέση με το τραπεζικό σύστημα ο κ. Καραβίας, υποστήριξε ότι «είναι καλύτερα προετοιμασμένο σε σχέση με το 2008 όταν ξέσπασε η οικονομική ύφεση. Επισήμανε ακόμα ως θετικό για την επόμενη ημέρα το γεγονός ότι η Ελλάδα κερδίζει διεθνώς τις εντυπώσεις στο υγειονομικό πεδίο, κάτι που θα αποτυπωθεί και στη συνολικότερη εικόνα της χώρας.
ΕΥ. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ
Η επόμενη μέρα της κρίσης ίσως μας επιφυλάσσει κάποιες ευχάριστες εκπλήξεις, είναι τόσο πολύ το χρήμα που τυπώνεται παγκοσμίως που όταν περάσουμε τον πάτο της κρίσης θα αρχίσει να φαίνεται στην οικονομία και θα ωφελήσει το κράτος και τις επιχειρήσεις, τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MYTILINEOS Ε. Μυτιληναίος.
Σχολιάζοντας την κρίση που έχει προκύψει εξαιτίας του κορονοϊού ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι έχουμε μπει σε αχαρτογράφητα νερά.
Όμως, όσοι δραστηριοποιούνται στον κύκλο των commodities γνωρίζουν ότι υπάρχει πάτος. Η οικονομία βαδίζει ταχύτατα προς αυτόν, ωστόσο σίγουρα θα υπάρξει άνοδος. Για να ζήσεις την άνοδο θα πρέπει να έχεις επιβιώσει, ανέφερε.
Δεν θυμάμαι στη γενιά μου να έχουμε ξαναζήσει κάτι τέτοιο. Η καθήλωση της ζήτησης σε ποσοστά ανήκουστα σε τόσο μικρό διάστημα δεν έχει προηγούμενο, ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος, προσθέτοντας ότι χωρίς ωραιοποίηση, το οικονομικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την καθίζηση της ζήτησης και την καθήλωση των παραγωγικών μονάδων είναι πρωτοφανές.
Μπορεί το 2ο τρίμηνο να δούμε μια καθίζηση του ΑΕΠ που ξεπερνά το 20%, ποσοστό που δεν υπάρχει ακόμη και σε καιρό πολέμου, τόνισε ο κ. Μυτιληναίος. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε την υγειονομική κρίση “απείρως καλύτερα και γι᾽ αυτό έχουμε και τα αποτελέσματα που έχουμε”. Ωστόσο τόνισε ότι γρήγορα η υγειονομική κρίση εξελίσσεται σε δημοσιονομική. Οι χώρες προέταξαν την υγειονομική στήριξη παρά την οικονομική, τόνισε ο κ. Μυτιληναίος, σημειώνοντας ότι σιγά σιγά φαίνεται το τέλος της κρίσης.
Για την ενεργειακή αγορά ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι λειτουργεί άψογα εν μέσω της κρίσης. “Η επάρκεια είναι πλήρης σε ηλεκτρικό ρεύμα, σε φυσικό αέριο και σε πετρέλαιο. Ωστόσο πρόσθεσε ότι στη βιομηχανία τα πράγματα είναι χειρότερα καθώς βλέπουμε επιχειρήσεις να κινδυνεύουν με αφανισμό για τελείως εξωγενείς παράγοντες.
Επίσης τόνισε ότι οι επιχειρήσεις αυτήν την περίοδο επανεξετάζουν τα κοστολόγια, την οργάνωσή τους και την εταιρική διακυβέρνηση.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΕΤΕ
Την βεβαιότητα ότι ο ελληνικός τουρισμός θα επιστρέψει πιο δυνατός στις διεθνείς αγορές μετά την κρίση της πανδημίας, εξέφρασε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος, ευελπιστώντας ότι υπάρχουν αγορές μέσω των οποίων ο ελληνικός τουρισμός μπορεί να καλύψει μέρος των απωλειών που θα υποστεί από τους βασικούς του πέντε κύριους πελάτες του, δηλαδή Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, ΗΠΑ. Εκτίμησε ότι θα απαιτηθούν κεφάλαια τουλάχιστον 1-1,5 δισ ευρώ προκειμένου να επανεκκινήσει ο τουρισμός.
Σκιαγραφώντας το μέγεθος των απωλειών για την ελληνική οικονομία από το πάγωμα της τουριστικής δραστηριότητας, ο κ. Ρέτσος εξήγησε πως από τα 195 δισ. που ήταν το ΑΕΠ το 2019, τα 25 δισ. ήταν η άμεση συνεισφορά του Τουρισμού, ποσοστό 13%. Με τους πολλαπλασιαστές του ΚΕΠΕ και του ΙΟΒΕ (2,2 έως 2,65), η συνεισφορά του Τουρισμού φτάνει το 30% συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας.
Μεγάλες περιοχές της χώρας εξαρτώνται από τον τουρισμό, είπε ο κ. Ρέτσος. Το 97% του ΑΕΠ στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έρχεται από τον Τουρισμό, το 71% στα νησιά του Ιονίου και το 50% στο ΑΕΠ της Κρήτης.
Την ίδια ώρα, απασχολούνται 700 χιλιάδες εργαζόμενοι στον Τουρισμό κατά το τρίτο τρίμηνο. “Έχουμε μπροστά μας ένα τεράστιο ζήτημα.
Ο Γ.ΠΡΟΚΟΠΑΚΗΣ
Ο σύμβουλος επιχειρήσεων Γ. Προκοπάκης, επισήμανε ότι το δημοσιονομικό “μαξιλάρι” ότι πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού και ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να το αξιοποιήσει παρά μόνο σε ένα ποσοστό και εφόσον αυτό συμβεί, θα πρέπει να υποκατασταθούν άμεσα τα κεφάλαια που θα αφαιρεθούν μέσω εξόδου στις αγορές.
Ο καθηγητής Κ.Κωστής
Σε κατάσταση αποπαγκοσμιοποίησης έχει μπει η διεθνής οικονομία, είπε από την πλευρά του ο καθηγητής Ιστορίας του ΕΚΠΑ Κ. Κωστής, τονίζοντας ότι πρέπει να ανασχεδιασθεί εκ του μηδενός η οικονομική πολιτική. «Οι διεθνείς συνδέσεις έχουν αρχίσει να αποσυναρμολογούνται». «Τελειώνοντας η κρίση τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά για τον τρόπο που συνδέονται οι χώρες μεταξύ τους, από ότι πριν αυτή ξεκινήσει»
Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
«Η πανδημία ως έκτακτη κατάσταση επηρεάζει την κοινωνική ζωή, τη σωματική κίνηση, το δημόσιο χώρο. Είναι μία πρωτοφανής κρίση γιατί αποτελεί κρίση ζήτησης, καθώς οι άνθρωποι δεν αγοράζουν φοβούνται, αλλά και κρίση παράγωγής γιατί δεν μπορούν να δουλέψουν οι επιχειρήσεις» εξήγησε ο πρώην Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, εκτιμώντας ότι «δεν θα είμαστε στην ίδια αφετηρία όταν μπήκαμε στην κρίση, ούτε όταν θα βγούμε». Ο ίδιος τόνισε πως «Είμαστε σε μια εποχή που η πολιτική έχει πάρει το πάνω χέρι από την οικονομία. Όλοι προσβλέπουν στο εθνικό κράτος και δευτερευόντως στην ΕΕ για να καλυφθούν τα προβλήματα της αγοράς», ενώ δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την πρόβλεψη του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα, η οποία μπορεί να αγγίξει και το 35%, με το Μεξικό να ακολουθεί. Αναφερόμενος στο ρόλο της ΕΕ, «γίνεται μεγάλη προσπάθεια η ΕΕ να συγκροτήσει μια μεγάλη οικονομική δύναμη πυρός, εντούτοις η πολιτική αντιμετώπιση» της πανδημίας περνά μέσα από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», κατέληξε.