Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε κατά 0,50%, όπως αναμενόταν, το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο 3%, κάτι που καθιστά πιο ακριβό το χρήμα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
ΤΟΥ ΛΟΥΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
Η κίνηση αυτή είχε προεξοφληθεί από τους επενδυτές και για τον λόγο αυτό οι ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές έκλεισαν με σημαντικά κέρδη, έχοντας στραμμένο το βλέμμα στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, με βάση και τα τελευταία στοιχεία της Eurostat. Τώρα, το ενδιαφέρον εστιάζεται στις τιμές των τροφίμων, οι οποίες δείχνουν όμως να παρουσιάζουν επιβράδυνση ως προς τον ρυθμό ανόδου, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η κάθετη πτώση του ενεργειακού κόστους έχει φέρει και μειώσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η 7η χώρα από τους 27 της Ένωσης, με το χαμηλότερο τιμάριθμο τροφίμων.
Το κόστος του χρήματος αποτελεί πρόβλημα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ενώ στα εσωτερικά και με βάση τα στοιχεία της Τραπέζης Ελλάδος για τον Δεκέμβριο, μεγάλωσε η “ψαλίδα” μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων. Αν μη τι άλλο, οι καταθέσεις “τσίμπησαν” και έχουν ξεκολλήσει από τα σχεδόν μηδενικά επίπεδα της τελευταίας επταετίας, αλλά το πρόβλημα είναι τα “αλμυρά” επιτόκια των νέων δανείων.
Τα… κέφια της Wall Street
Το καλό κλίμα στις αγορές εξακολουθεί να συντηρείται και το σημαντικότερο είναι ότι παραμένει το ενδιαφέρον για τις τεχνολογικές αγορές στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Ο τεχνολογικός δείκτης NASDAQ έκλεισε με νέα κέρδη κατά 3%, ενώ χθες η Μeta, μητρική του Facebook, κατέγραψε νέα άνοδο κατά 23%, μετά την προχθεσινή κατά 18%, συμπληρώνοντας ένα διήμερο σερί κερδών 41%!!! Γιατί είναι σημαντική η άνοδος του τεχνολογικού τομέα; Γιατί δείχνει ότι έχουν αμβλυνθεί οι αρνητικές προσδοκίες για την αυξητική πορεία του πληθωρισμού, ο οποίος δείχνει ότι έχει τεθεί σε τροχιά αποκλιμάκωσης.
Παραδοσιακά, στις περιόδους ανόδου του πληθωρισμού ενισχύονται περισσότερο οι αμυντικές μετοχές, ενώ όταν αίρονται σε κάποιο βαθμό οι αμφιβολίες, τότε τη σκυτάλη παίρνουν οι τεχνολογικές μετοχές. Ωστόσο, πολλά έχουμε διαβάσει και ακούσει από κορυφαίους επενδυτικούς οίκους, οι οποίοι θεωρούν ότι οι αγορές θα γυρίσουν έντονα καθοδικά, λόγω επικείμενων αρνητικών ανακοινώσεων για τα εταιρικά μεγέθη του 2022. Επειδή πολλές μπλόφες παίζονται και πολλά ανατρέπονται, περιμένουμε τον Φεβρουάριο, για να δούμε την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μεγάλες εταιρείες σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Εκεί θα κριθούν πολλά για την περαιτέρω πορεία των χρηματιστηρίων.
Νέο υψηλό στο Χ.Α.
Το Χρηματιστήριο Αθηνών αξιοποίησε το θετικό κλίμα των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών και πέτυχε νέο υψηλότερο κλείσιμο των τελευταίων 98 μηνών.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,24% στις 1.029,68 μονάδες, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να μονοπωλεί ο “25άρης”. Eurobank και Πειραιώς σημείωσαν κέρδη που ξεπέρασαν το 2%, ενώ άνοδο άνω του 1% σημείωσαν οι μετοχές των Εθνικής, ΔΕΗ, Μytilineos, και Jumbo. Σε θετικό έδαφος έκλεισαν οι Lamda Developoment, ΕΥΔΑΠ, Aegean, ΟΠΑΠ, Autohellas, Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil.
Σύμφωνα με έμπειρους χρηματιστηριακούς παράγοντες, υπάρχουν ομαλές εναλλαγές στα μπες-βγες των θεσμικών χαρτοφυλακίων, ενώ οι 1.030 μονάδες είναι ένα ισχυρό σημείο αντίστασης, το οποίο ενεργοποιεί περισσότερες ρευστοποιήσεις. Οι γνώστες του χώρου βλέπουν ότι μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια, εσωτερικού και εξωτερικού, “χτίζουν” εδώ και πολύ καιρό θέσεις, ποντάροντας στην επανεκλογή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και στην ανάκτηση της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας. Επιπλέον, είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν και πολλές αβάντες προς την κυβέρνηση όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθεί το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές και δεν θα δούμε μεγάλες ανατροπές με αιχμή τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.
Τοp story στην Attica Bank
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Attica Bank, μετά την αποχώρηση του fund της Ellington, που ανοίγει τον δρόμο για δυναμική είσοδο της ισχυρής τριανδρίας Μπάκου-Καϋμενάκη-Εξάρχου.
Το αμερικανικό fund έκανε πίσω και το ποσοστό 8,08% μεταβιβάστηκε στο ΤΜΕΔΕ, το οποίο πλέον, θα έχει ποσοστό 20,11% και μάλιστα χωρίς να υπάρξει ζημία για την τράπεζα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Έτσι, το ΤΜΕΔΕ μαζί με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μπουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η οποία θα γίνει προσεχώς (πριν ή μετά τις εκλογές;). Η έξοδος του αμερικανικού fund ξεκαθαρίζει τον ορίζοντα και ανοίγει τον δρόμο για την είσοδο της Thrinvest των εφοπλιστών Μπάκου-Καϋμενάκη και Εξάρχου. Άρα έκλεισε η τριπλέτα που θα βάλει το “κασέρι” στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Τα 300 εκατ. ευρώ θα τα βάλει το ΤΧΣ, 100 εκατ. ευρώ η Thrinvest και άλλα 60 εκατ. το ΤΜΕΔΕ.
Ποια είναι η επόμενη μέρα μετά τις χθεσινές εξελίξεις; Η Thrinvest θα ζητήσει τη διενέργεια του νομικού ελέγχου, η οποία πρέπει να τελειώσει εντός του χρονοδιαγράμματος, που έχει θέσει η διοίκηση. Το επόμενο βήμα θα είναι η κατάθεση αναθεωρημένου επιχειρηματικού σχεδίου από το δίδυμο Βρεττού-Μακέδου, το οποίο συνεχίζει τη θητεία του έως την 1η Σεπτεμβρίου. Μεγάλη πληγή για την τράπεζα αποτελεί η διαχείριση των “κόκκινων” δανείων, τα οποία αποτελούν και τη μεγάλη πληγή. Σίγουρα, η εύκολη λύση είναι η πώληση πακέτου μη εξυπηρετούμενων δανείων και θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες.
Με τη διοίκηση Βρεττού-Μακέδου και με την τριανδρία Μπάκου-Καϋμενάκη-Εξάρχου, δίνεται μία ακόμη ευκαιρία (πιθανότατα η τελευταία), ώστε να τρέξει το σχέδιο που θέλει την Attica, να κερδίζει τον… τίτλο της πέμπτης συστημικής τράπεζας. Αυτός είναι ο στόχος και δεν υπάρχει εναλλακτική. Ευχή όλων είναι να τα καταφέρει η διοίκηση, ώστε η τράπεζα να γυρίσει οριστικά σελίδα και να αφήσει πίσω την τεράστια ταλαιπωρία που περνάει από το 2015, με όσα συνέβησαν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ…