Σε σημείο καμπής βρίσκονται τα γεωπολιτικά λόγω της έντασης στις σχέσεις Ισραήλ-Ιράν, ενώ την ίδια στιγμή, τα μηνύματα από τις αγορές είναι πολλά, προειδοποιητικά, αλλά και σε μεγάλο βαθμό αντιφατικά.
ΤΟΥ ΛΟΥΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
Το Ισραήλ, δεχόμενο για πρώτη φορά στην ιστορία, το χτύπημα του περασμένου Σαββάτου από το Ιράν, είναι δεδομένο ότι θα απαντήσει για λόγους ουσίας και τακτικής. Θα βαδίσει στο μοτίβο της εκδίκησης, με την… παραδοσιακά εβραϊκή εκδοχή “οφθαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος”. Είναι η εκδίκηση που ψάχνει το Τελ Αβίβ, για τα 300 drones και πυραύλους που εξαπέλυσε το Ιράν κατά του Ισραήλ και σχεδόν όλα καταστράφηκαν, ενώ μερικά έκαναν κάποιες… μικροζημιές.
Η Δύση έχει πιέσει το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε καμιά… ανοησία, γιατί τότε θα μπει… μπουρλότο στις αγορές, σε μια περίοδο, όπου οι μεγάλες οικονομίες θέλουν να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό και σε σημαντικές χώρες και περιοχές του πλανήτη έχουμε εκλογές.
Το Ισραήλ θα χτυπήσει… χειρουργικά διάφορους στόχους εκτός Ιράν, οι οποίοι συνδέονται με το Ιράν, προκειμένου να στείλει μήνυμα. Ωστόσο, ο κίνδυνος του λάθους ελλοχεύει και φυσικά κάθε δράση προκαλεί την αντίστοιχη αντίδραση.
Οι αγορές δείχνουν να ακολουθούν το μοτίβο ενός καλού σεναρίου που προβλέπει ένα ελεγχόμενο… ξέπλυμα της ντροπής για τους Ισραηλινούς, με πλήγματα κατά της Χεσμπολάχ ή των Χούθι. Η αντίδραση του Ισραήλ είναι δρομολογημένη. Όμως, δεν μπορούμε να προβλέψουμε την αντίδραση του Ιράν, εάν τα πράγματα δεν εξελιχθούν καλά…
Αγορές σε νευρική κρίση
Εμπορεύματα, ομόλογα και μετοχές προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τις επόμενες κινήσεις των βασικών πρωταγωνιστών στην κρίση της Μέσης Ανατολής, ενώ την ίδια στιγμή έρχονται μηνύματα ανατροπής από το μέτωπο του πληθωρισμού και των επιτοκίων.
Χθες, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, στη σκιά του προβληματισμού για την καθυστέρηση στη μείωση των επιτοκίων, αλλά και των πιεσμένων οικονομικών μεγεθών κάποιων εταιρειών, έκλεισε με απώλειες. Σημαντικό ρόλο έπαιξε η “Μπεζ Βίβλος” της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με την οποία ο πληθωρισμός φαίνεται να έχει “φρενάρει” και ως εκ τούτου, δεν είναι δεδομένη η έναρξη του πτωτικού κύκλου των επιτοκίων.
Η πρόβλεψη ότι μάλλον θα καθυστερήσει ο πτωτικός κύκλος των επιτοκίων περιορίζει τη λάμψη του χρυσού, ο οποίος, έχει κάνει το ράλι του και κινείται στο ιστορικό υψηλό του. Κανείς δεν μπορεί να έχει… παράπονο για τη συμπεριφορά του πολύτιμου μετάλλου στις αγορές.
Το πετρέλαιο χθες, μόνο για το ενδεχόμενο σύρραξης στη Μέση Ανατολή δεν προδιέθετε, καθώς σημείωσε πτώση κατά 3%, με φόντο την εκτόνωση της πίεσης στη Μέση Ανατολή, την οποία βλέπουμε, αλλά ταυτόχρονα τη θεωρούμε και ως ανησυχητική για τη συνέχεια. Η μετάθεση της μείωσης των επιτοκίων, όπως είναι φυσικό, πιέζει τις μετοχές, οι οποίες χάνουν σε κάποια βαθμό τη λάμψη τους.
Οριακά κέρδη σημείωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ το Χρηματιστήριο Αθηνών, έβγαλε αντίδραση, έστω και περιορισμένη, μετά από το τετραήμερο πτωτικό σερί. Και μέσα σε όλα αυτά έρχεται η Goldman Sachs να θολώσει τα νερά στις αγορές, προειδοποιώντας τους επενδυτές ότι το ράλι που είδαμε το προηγούμενο διάστημα, δεν θα συνεχιστεί.