Η οργή Μητσοτάκη για τις… ντρίπλες μεγάλης τράπεζας σχετικά με τις χρεώσεις προμηθειών μέσω τρίτων, ήταν τόσο μεγάλη που έδωσε εντολή στον Πιερρακάκη να βγει άμεσα και να σβήσει τη… φωτιά που πήγε να ανάψει
Η κυβέρνηση δίνει ξεκάθαρα κοινωνικό πρόσημο στο ζήτημα των προμηθειών για τις συναλλαγές των καταναλωτών, καθώς ξέρει ότι σε διαφορετική περίπτωση, το ζήτημα θα έπαιρνε ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Η τροπολογία του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκου Πιερρακάκη θα έχει σαφές και ξεκάθαρο περιεχόμενο, καθώς καταργούνται οι προμήθειες για πελάτες τραπεζών από ΑΤΜ άλλων τραπεζών (φτάνουν έως και τα 2,00 ευρώ). Επιπλέον, κλείνει το παράθυρο των προμηθειών για αναλήψεις από ΑΤΜ παρόχου, με τον οποίο η τράπεζα έχει μετοχική σύνδεση για τους πελάτες της συγκεκριμένης τράπεζας. Από κει και πέρα, οποιαδήποτε άλλη χρέωση μιας τράπεζας σε ΑΤΜ δεν μπορεί να ξεπερνά τα 1,50 ευρώ, ενώ όλες οι αναλήψεις θα είναι δωρεάν σε περιοχές όπου υπάρχει μόνο ένα διαθέσιμο ΑΤΜ. Στα παραπάνω, προστίθεται και το αυτονόητο της ανέξοδης ερώτησης υπολοίπου ή των τελευταίων κινήσεων του πελάτη.
Για πρώτη φορά, με παρέμβαση του Πιερρακάκη εισάγεται νομοθετική ρύθμιση για μηδενικές χρεώσεις στους λογαριασμούς που διατηρούν οι πελάτες στις τράπεζες. Με το πακέτο των αλλαγών που προανήγγειλε χθες ο υπουργός, ουσιαστικά για πρώτη φορά ρυθμίζεται νομοθετικά η πρόσβαση των πολιτών στα μετρητά και τις απλές τραπεζικές συναλλαγές. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέες αλλαγές έγιναν σε συνεννόηση με την Τράπεζα Ελλάδος και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς το θέμα δεν αφορά μόνο τους καταναλωτές, αλλά και τα μεγέθη των χρηματοπιστωτικών ομίλων, καθώς και τους μετόχους τους.
Το ρεπορτάζ λέει ότι ο Μητσοτάκης… έβραζε μόλις έμαθε για την κίνηση συστημικής τράπεζας να επιβάλλει χρεώσεις μέσω θυγατρικής της. Τα τηλέφωνα “πήραν φωτιά” μεταξύ των δύο… Κυριάκων, καθώς το θέμα θα είχε τεράστιο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο, έχουν καταργηθεί οι προμήθειες για την εξόφληση λογαριασμών, οφειλών προς ΟΤΑ, ΔΕΚΟ κλπ. Τώρα, το πράγμα γίνεται πολύ πιο εύκολο για την κυβέρνηση με την κατάθεση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, ενώ ταυτόχρονα έχει καταστεί σαφές προς τις διοικήσεις των τραπεζικών ομίλων, ότι μπορούν να βγάλουν κέρδη αξιοποιώντας τις δυνατότητες για την παροχή δανείων προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Όχι, παίζουμε…