ΠΟΛΕΜΟΣ -Τα επόμενα εικοσιτετράωρα είναι καθοριστικά για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς η Δύση έχει πέσει πάνω στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, Ισραήλ και Ιράν, ώστε να μην ξεπεράσουν τις “κόκκινες γραμμές” και δημιουργηθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
Το Ισραήλ διαμηνύει προς τον νέο επικεφαλής της Χαμάς, Σουκρ ότι θα τον βρει και θα τον… εξολοθρεύσει. Πρόκειται για τον εγκέφαλο της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου 2023 στη Χαν Γιουνίς. Το Ιράν και η ελεγχόμενη από αυτό Χεσμπολάχ, η οποία δρα από το έδαφος του Λιβάνου, μετράνε τις ώρες και τις μέρες για να εξαπολύσουν επίθεση, έχοντας όμως το… μυαλό και στις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ.
Του Λουκά Γεωργιάδη
Μέσα σε όλα αυτά, η διαρροή από Αμερικανό αξιωματούχο, ότι το Ισραήλ εξουδετέρωσε τον Χανίγια στην Τεχεράνη “ρίχνει λάδι στη φωτιά”, εξοργίζοντας τον Μπάιντεν, ο οποίος θεωρεί ότι όλο αυτό το έργο υπονομεύει τις συνομιλίες για να αποκλιμακωθεί η ένταση και να μην γίνει ανεξέλεγκτη η κατάσταση. Η Χαμάς ζητεί εκδίκηση, ενώ οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης συνεχίζουν να πλήττουν εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν.
Την ίδια στιγμή, έχουμε εξελίξεις και στο μέτωπο της Ουκρανίας, καθώς 1.000 Ουκρανοί “μπουκάρισαν” στην Περιφέρεια Κουρσκ, επί ρωσικού εδάφους. Η… εισβολή αυτή έχει κάνει τον Πούτιν έξω φρενών, όπως μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία και πολλοί εκτιμούν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σχέδιο από τον Ζελένσκι, ώστε οι αμυνόμενοι Ουκρανοί να περάσουν στην αντεπίθεση.
Στρατιωτικοί αναλυτές δεν είμαστε, αλλά φαίνεται ότι η έλευση των μαχητικών F-16 στην Ουκρανία και η συνεχή ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων του Κιέβου από τη Δύση, αλλάζει τους σχεδιασμούς. Αυτό όμως, μπορεί να οδηγήσει και σε ραγδαία αναβάθμιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων από τη Ρωσία. Αν οι Ουκρανοί έχουν θέσει σε εφαρμογή σχέδιο αντ-επίθεσης κατά των Ρώσων, με στόχο την ανακατάληψη εδαφών, τότε αυτό δεν θα αφήσει αδιάφορο τον εισβολέα.
Ο Πούτιν εφόσον διαπιστώσει ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση με τα συμβατικά στρατιωτικά μέσα που διαθέτει, δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε… αντισυμβατικές κινήσεις. Δηλαδή, η χρήση πυρηνικών, έστω μικρής κλίμακας, θα αποτελεί μια επικίνδυνη κλιμάκωση και τότε τα πράγματα μπορεί να ξεφύγουν για τα καλά.
Πιθανή παράλληλη κλιμάκωση των πολεμικών επιχειρήσεων σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία, θα αποτελέσει μια πολύ αρνητική εξέλιξη για όλους και τότε, ο… σώζων εαυτόν σωθήτω!
Oι τάσεις στα Xρηματιστήρια
Σε επίπεδο αγορών, χθες είχαμε τη δεύτερη μέρα θετικής αντίδρασης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ νέα ανάσα πήρε και το Χρηματιστήριο Αθηνών. Παρέμεινε η νευρικότητα στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, η οποία έχει να κάνει με τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο ύφεσης, αλλά και για κάποιες μη αναμενόμενες εξελίξεις σε επίπεδο εταιρικών αποτελεσμάτων.
Οι αγορές συνεχίζουν να αποκρυπτογραφούν τα νέα μακροοικονομικά δεδομένα για την οικονομία των ΗΠΑ και τηρούν στάση αναμονής για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Το κλίμα νευρικότητας θα συνεχιστεί και η συνέχεια της διόρθωσης είναι το πιθανότερο σενάριο.
Εκτός και αν γίνει η… Δευτέρα Παρουσία στη Μέση Ανατολή και ανατραπούν όλες οι αναλύσεις που κάνουν λόγο για μια ισχυρή διόρθωση στις αγορές και όχι για την αρχή εκδήλωσης μια νέας κρίσης με οικονομικά και γεωπολιτικά χαρακτηριστικά.
Οι προοπτικές του Χρηματιστηρίου Αθηνών παραμένουν θετικές, στη βάση της αναλογικότητας σε σχέση με το διεθνές κλίμα. Οι τράπεζες ανακοίνωσαν εντυπωσιακά κέρδη και αυξημένη μερισματική απόδοση.
Η ΔΕΗ παρουσιάζει ισχυρή κερδοφορία, ενίσχυση τζίρου και επέκταση των “πράσινων” δραστηριοτήτων σε άλλες χώρες της Βαλκανικής.
Χθες, ο ΟΤΕ ανακοίνωσε πολύ δυνατά μεγέθη α΄ εξαμήνου, που έχουν τη σφραγίδα των απελθόντος προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, Μιχάλη Τσαμάζ.
Ο διάδοχος του, Κώστας Νεμπής, χθες ανέβασε τον πήχυ σε πολύ υψηλά επίπεδα για τον οργανισμό, ενώ και άλλοι ελληνικοί όμιλοι, εκτός από τα θετικά μεγέθη εξαμήνου, έχουν να επιδείξουν και σημαντικές επιχειρηματικές κινήσεις.
Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι το τοπίο είναι πολύ ρευστό και δεν προσφέρεται για… παρορμητικές κινήσεις. Πάντως, είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο, μόλις πέσουν και τα φώτα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων, να συμβούν πολλά περισσότερα απ΄ όσα φανταζόμαστε σήμερα…