Τα μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου του παρουσίασε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Εκτός έμειναν, όπως αναμενόταν, οι Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Χουλουσί Ακάρ και Σουλεϊμάν Σοϊλού.
Το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Οικονομικών αναλαμβάνει ο Μεχμέτ Σιμσέκ, επιβεβαιώνοντας τα σενάρια των τελευταίων ημερών, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο πρώην επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών (ΜΙΤ), Χακάν Φιντάν, 55 ετών, και το υπουργείο Άμυνας ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ, 68 ετών.
Ο νέος Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν (πίσω του ο τέως, πλέον, υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ)
Ο νέος υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ
«Ελπίζω ότι η νέα κυβέρνηση θα ωφελήσει την Τουρκία. Η Δημοκρατία μας είναι ισχυρή και γίνεται ισχυρότερη. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους πολίτες της Τουρκίας, αλλά και του εξωτερικού που ψήφισαν και με ψήφισαν και μου έδωσαν την ευλογία τους για την προεδρία», είπε ο Ερντογάν, πριν ανακοινώσει τους υπουργούς.
«Είναι μεγάλη η ευθύνη που μας έδωσε ο λαός, αλλά και η τιμή που μας έκανε. Θα δουλέψουμε υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και προκλήσεις για το καλό της Τουρκίας», πρόσθεσε.
Το νέο υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας
Αντιπρόεδρος: Τζεβντέτ Γιλμάζ
Υπουργός Δικαιοσύνης: Γιλμάζ Τουντς
Υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών: Μαχινούρ Οζντεμίρ Γκιόκτας
Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: Βεντάτ Ισικχάν
Υπουργός Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής: Μεχμέτ Οζχασέκι
Υπουργός Εξωτερικών: Χακάν Φιντάν
Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων: Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ
Υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού: Οσμάν Ασκινμπάκ
Υπουργός Οικονομικών: Μεχμέτ Σίμσεκ
Υπουργός Εσωτερικών: Αλί Γερλίκαγια
Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού: Μεχμέτ Νουρί Ερσόι
Υπουργός Παιδείας: Γιουσούφ Τεκίν
Υπουργός Εθνικής Άμυνας: Γιασάρ Γκιουλέρ
Υπουργός Υγείας: Φαχρετίν Κοτζά
Υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας: Μεχμέτ Φατίχ Κατσίρ
Υπουργός Γεωργίας και Δασών: Ιμπραχίμ Γιουμακλί
Υπουργός Εμπορίου: Ομέρ Μπολάτ
Το νέο υπουργικό συμβούλιο σε φωτό
Η ομιλία Ερντογάν στην ορκωμοσία του
Νωρίτερα σήμερα, με αναφορές στη «Γαλάζια Πατρίδα» πλαισιώθηκε η ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την ορκωμοσία του ως προέδρου της Τουρκίας.
Ο Ερντογάν, όπως μεταδίδει το sigmalive, στον πρώτο του λόγο ως 13ος πρόεδρος της Τουρκίας εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενωτικός, ζήτησε «αγκαλιά και ενότητα και αγάπη», έκανε έκκληση και στην αντιπολίτευση, αλλά δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά και στη «Γαλάζια Πατρίδα». Υποσχέθηκε μια Τουρκία πιο θαρραλέα και πιο ισχυρή στην προστασία των δικαιωμάτων στη «Γαλάζια Πατρίδα».
Ερντογάν: Θα είμαστε πιο αποφασιστικοί
«Στη νέα περίοδο, οι συνομιλητές μας θα βρουν μια πιο αποφασιστική, πιο γενναία και πιο δραστήρια Τουρκία, η οποία μάχεται πιο αποφασιστικά κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων, προστατεύει πιο σθεναρά τα δικαιώματα της ίδιας και των αδελφών της στη “Γαλάζια Πατρίδα”, ανεβάζει τον πήχη της επιτυχίας από την οικονομία μέχρι το εμπόριο και είναι πιο αποφασιστική, πιο γενναία και πιο δραστήρια σε κάθε τομέα», είπε.
«Η Τουρκία χρειάζεται περισσότερο από ποτέ όλα τα μέλη των 85 εκατομμυρίων του λαού να μείνουν ενωμένα σαν τα τούβλα ενός τείχους, για ενότητα και αλληλεγγύη. Θα ανακοινώσω το νέο μας υπουργικό συμβούλιο απόψε, θα συνεχίσουμε να κεντάμε βελονιά προς βελονιά τον τουρκικό αιώνα με το νέο μας υπουργικό συμβούλιο. Θα πραγματοποιήσουμε την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη», πρόσθεσε ο Ερντογάν.
Αιχμές Ερντογάν για την αντιπολίτευση
Αφήνοντας αιχμές για την αντιπολίτευση, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «κάθε φορά που απλώναμε το χέρι μας για χειραψία μετά από εκλογές, μας υποδέχονταν πάντα με σφιγμένες γροθιές. Αυτή τη φορά, ελπίζουμε ότι θα συμπεριφερθούν διαφορετικά».
Συνέχισε λέγοντας ότι «για το καλό της τουρκικής δημοκρατίας, περιμένουμε από την αντιπολίτευση να ενεργήσει με αίσθημα ευθύνης. Θέλουμε η αντιπολίτευση να συμφιλιωθεί με την εθνική βούληση. Η ημέρα είναι η ημέρα για να γίνουμε ένα, να είμαστε μαζί, να ενισχύσουμε τη χιλιόχρονη αδελφοσύνη μας. Η μέρα είναι η μέρα για να προστατεύσουμε το λαμπρό μέλλον των παιδιών μας. Θα ενισχύσουμε τη δημοκρατία μας με ένα ελευθεριακό, πολιτικό και χωρίς αποκλεισμούς σύνταγμα, ξεφορτώνοντας το ισχύον σύνταγμα, το οποίο είναι προϊόν πραξικοπήματος».
«Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε πράξη την αρχή του Γκαζί Μουσταφά Κεμάλ “ειρήνη στο σπίτι, ειρήνη στον κόσμο”. Θα το κάνουμε αυτό επεκτείνοντας τη σφαίρα επιρροής της ανθρωπιστικής διπλωματίας. Θα ακολουθήσουμε τις υποσχέσεις που δώσαμε στο λαό μας στις προεκλογικές πλατείες. Όπως κάνουμε τα τελευταία 21 χρόνια, θα υλοποιήσουμε αυτά που υποσχεθήκαμε, ένα προς ένα, Θεού θέλοντος», ανέφερε ο Ερντογάν.
Τι έγινε στην ορκωμοσία Ερντογάν
21 αρχηγοί κρατών και 13 πρωθυπουργοί, πρώην πρόεδροι, υπουργοί εξωτερικών και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, παρακολούθησαν την τελετή ορκωμοσίας του Ερντογάν στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση ο οποίος έλαβε την εντολή από τον προσωρινό πρόεδρο της Βουλής και αρχαιότερο βουλευτή τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί.
Στη συνέχεια, ο Τούρκος πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι στο Μαυσωλείο του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.
Εκ μέρους της Ελλάδας, ο υπουργός Εξωτερικών, Βασίλης Κασκαρέλης, ο οποίος εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση στην τελετή ορκωμοσίας του Προέδρου της Τουρκίας, και θα παρακαθίσει στο δείπνο που θα παραθέσει ο Τούρκος Πρόεδρος στους εκπροσώπους των ξένων κυβερνήσεων. Επίσης, στην τελετή της ορκωμοσίας συμμετείχε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Παρευρέθηκαν ακόμη ο πρόεδρος Μαδούρο της Βενεζουέλας αλλά υψηλή ήταν και η εκπροσώπηση και από τις τουρκογενείς χώρες, αφού παρέστησαν οι πρόεδροι του Αζερμπαϊτζάν, του Καζακστάν, της Κιργιζίας, του Ουζμπεκιστάν και του Τουρκμενιστάν.
Από την Ευρώπη, το «παρών» έδωσαν οι πρόεδροι των Βουλγαρίας, Κοσσυφοπεδίου, Μαυροβουνίου και Βόρειας Μακεδονίας. Αλλά και ο πρώην πρόεδρος της Γερμανίας Γερμανίας Christian Wulf και ο πρώην καγκελάριος Σρέντερ. Επίσης ο πρώην Σουηδός πρωθυπουργό Κάρλ Μπίλντ. Μεταξύ των πρωθυπουργών ήταν ο Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας, ο Νικόλ Πασινιάν της Αρμενίας και ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντουλχαμίντ Ντιμπέιμπε.
Πολλοί πρόεδροι και πρωθυπουργοί συμμετείχαν στην τελετή από κράτη της Αφρικής ενώ εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας παρευρέθηκε ο Πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Vyacheslav Viktorovich Volodin. Εκ μέρους του ΝΑΤΟ ο ΓΓ Γενς Στόλτενμπεργκ ο οποίος αναμένεται να έχει ιδιαίτερη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο και αξιωματούχους για το θέμα της Σουηδίας.
Τα ονόματα-έκπληξη για το νέο υπουργικό συμβούλιο
Ο Ερντογάν θα ανακοινώσει την κυβέρνησή του αργότερα σήμερα και αναμένεται να σηματοδοτήσει μια αλλαγή στην ανορθόδοξη προσέγγισή του στην οικονομική πολιτική.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τα τελευταία σενάρια για το νέο υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας αναφέρουν ότι μένουν εκτός βαριά ονόματα όπως αυτά των Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Χουλουσί Ακάρ και Σουλεϊμάν Σοϊλού.
Σύμφωνα με την τελευταία λίστα που κυκλοφόρησε, νέος υπουργός Οικονομικών θα είναι ο Μεχμέτ Σιμσέκ, ο άνθρωπος που βοήθησε σημαντικά την οικονομία το 2015, ο οποίος επιστρέφει και φέρνει μαζί του την καταξιωμένη Χαφίζ Γκαγιέ Ερκάνη οποία θα είναι η πρώτη γυναίκα η οποία τοποθετείται επικεφαλής της κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας στη θέση του Σαχάπ Καβτσιόγλου.
Ο Σιμσέκ έχαιρε του σεβασμού των επενδυτών, όταν είχε υπηρετήσει ως υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης από το 2009 ως το 2018. Ένας σημαντικός ρόλος γι’ αυτόν τώρα θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια αποστασιοποίηση από χρόνια επιμονής στα χαμηλά επιτόκια παρά τον υψηλό πληθωρισμό και βαρύ κρατικού ελέγχου των αγορών.
Στο Υπουργείο Εξωτερικών τοποθετείται ο Χακάν Φιντάν, ο πρωην αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της ΜΙΤ, θέση στην οποία τοποθετείται ο Ιμπραχίμ Καλίν.
Η σύνθεση του υπουργικού θα ανακοινωθεί απόψε στις 22:00 και αύριο Κυριακή θα γίνει η ορκωμοσία.