Σε εξέλιξη είναι η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο «Λευκό Παλάτι» στην Άγκυρα
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου είναι παρόντες οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν και οι δύο διπλωματικοί σύμβουλοι, Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.
Το ραντεβού αναμένεται να διαρκέσει περίπου 1,5 ώρα, πριν οι ηγέτες περάσουν στις διευρυμένες συζητήσεις με το σύνολο των αντιπροσωπειών, ενώ θα ακολουθήσουν δηλώσεις και δείπνο, με τον κ. Μητσοτάκη να αναχωρεί ως τις 21:00 από την Τουρκία.
Κατά τη σημερινή συνάντηση ανάμεσα στους δύο ηγέτες αναμένεται να υπογραφούν δύο νέες συμφωνίες: η πρώτη αφορά σε συμφωνία συνεργασίας, που αφορά στη Διαχείριση Καταστροφών και εκτάκτων αναγκών, που θέτει σε πιο δομημένη βάση την συνδρομή μεταξύ των δύο χωρών σε επείγουσες καταστάσεις. Η δεύτερη αφορά στην συνεργασία στον τομέα της Υγείας και των Ιατρικών Επιστημών. Οι ίδιες πηγές τονίζουν, εξάλλου, ότι θα ανακοινωθεί ακόμη η ίδρυση του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, που υπενθυμίζεται ότι είχε συμφωνηθεί κατά την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο.
Στο «μενού» των συνομιλιών του Κυριάκου Μητσοτάκη θα υπάρχουν ζητήματα όπως τα προβλήματα των μειονοτήτων, οι διαφορές σε Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όπως και το πιθανό χρονοδιάγραμμα του τρόπου επίλυσης τους, η διαφωνία για τα θαλάσσια πάρκα, το ζήτημα της Μονής της Χώρας, το εμπόριο, ο τουρισμός και η διατήρησης των ήρεμων νερών στο Αιγαίο.
Ο πρωθυπουργός θα θέσει το ζήτημα της Μονής της Χώρας και των Πάρκων στο Αιγαίο
Στη σημερινή συνάντηση υπάρχουν και «αγκάθια». Από τη μία η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος λίγες μέρες πριν από το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στην Άγκυρα χαρακτηρίστηκε από την ελληνική πλευρά ως μια αχρείαστη πρόκληση και το θέμα αναμένεται να θέσει προς τον κ. Ερντογάν ο πρωθυπουργός.
Το δεύτερο ζήτημα που βρίσκεται στην ατζέντα δεν είναι άλλο από τα θαλάσσια πάρκα που ανακοίνωσε η Αθήνα στο Αιγαίο και η αντίδραση της Τουρκίας, η οποία αποτελεί παρέμβαση σε θέματα κυριαρχίας. «Η Ελλάδα, σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο και ιδίως το Δίκαιο της Θάλασσας και με σταθερό έρεισμα στην κυριαρχία και στα κυριαρχικά της δικαιώματα, θα προχωρήσει στη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων επί τη βάσει περιβαλλοντικών κριτηρίων, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της», είναι το μήνυμα που θα μεταφέρει στον Τούρκο πρόεδρο ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με συνεργάτες του. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι «οι διαφωνίες προφανώς παραμένουν», όμως χαρακτηρίζουν σημαντικό να μην οδηγούν τις δύο χώρες σε κρίσεις. «Το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει πως δεν συζητάμε και δεν γίνονται βήματα για τη διαμόρφωση ενός καλύτερου κλίματος επενδύοντας στη θετική ατζέντα», όπως περιγράφουν τη στρατηγική της Ελλάδας.
Εν συνεχεία, θα ακολουθήσουν διευρυμένες επαφές με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων των Υφυπουργών Εξωτερικών, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και Κώστα Φραγκογιάννη, αρμοδίων για τον πολιτικό διάλογο και τη «θετική» ατζέντα και του Μπουράκ Ακσαπάρ, του Διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη και του Τούρκου ομολόγου του, Ιμπραήμ Καλίν, του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, Αθανάσιου Ντόκου, της Συμβούλου Διεθνούς Στρατηγικού Σχεδιασμού, Αριστοτελίας Πελώνη, και της Διευθύντριας Επικοινωνίας του πρωθυπουργού, Κύρας Κάπη.
Ένα βασικό στοιχείο που θα προκύψει από το ραντεβού της Άγκυρας είναι ο οδικός χάρτης των επόμενων ραντεβού. Μητσοτάκης και Ερντογάν αναμένεται να συναντηθούν στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ενώ θα συμπέσουν και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο. Πέραν αυτών, όμως, εκκρεμούν και οι συναντήσεις σε χαμηλότερο επίπεδο, οι οποίες πρέπει να μπουν σε έναν νέο κύκλο, με την αντικατάσταση του υφυπουργού Εξωτερικών Μπουράκ Ακτσαπάρ, ο οποίος μετακομίζει στον ΟΗΕ τους επόμενους μήνες, και αφήνει προς ώρας χωρίς συνομιλητή για τον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα τους Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Κώστα Φραγκογιάννη.