Μάλλον φθάνει η ώρα που οι δανειολήπτες, αδύναμοι και στρατηγικοί κακοπληρωτές, να σηκώσουν τα τηλέφωνά τους στα “περίεργα” νούμερα που τους καλούν, αλλά και να λάβουν σοβαρά υπόψη επιστολές και e-mails που φθάνουν στο σπίτι ή στον υπολογιστή τους.
Τέλος Απριλίου το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας σταματά και μόνον με διμερείς ρυθμίσεις δανειοληπτών-τραπεζών θα “γλυτώνει” το ακίνητο.
Σε σύνολο 30 δισ ευρώ μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων, υποβλήθηκαν αιτήσεις υπαγωγής στις διατάξεις του «νόμου Κατσέλη» για 13 δισ ευρώ σύμφωνα με τραπεζικές πηγές.
Περισσότερο από 60% των αιτήσεων απορρίφθηκαν επειδή κρίθηκε δικαστικά ότι οι δανειολήπτες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου.
Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι από το σύνολο των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί, περίπου 5 δισ ευρώ αφορούν σε χορηγήσεις προς νοικοκυριά με πραγματική ανάγκη, ενώ για τα υπόλοιπα 8 δισ υπάρχει υποψία ότι αφορούν σε …αμελείς κακοπληρωτές που προσέφευγαν στον ν.Κατσέλη και εξασφάλιζαν την δωρεάν παραμονή τους στο ακίνητο, που είχαν αποκτήσει με δανεισμό.
Σκοπός του νόμου είναι να εξασφαλίσει την προστασία της πρώτης κατοικίας για την πλειονότητα των δανειοληπτών, δηλαδή αυτών με δάνεια μικρότερα των 130.000 ευρώ (καθώς, με βάση τα επίσημα στοιχεία, το 80% των στεγαστικών δανείων αφορά ποσά μικρότερα των 130.000 ευρώ), και με περιορισμένο εισόδημα (κάτω των 36.000 ευρώ).
Οι τραπεζικές πηγές επισημαίνουν ότι με τον νέο Νόμο 4605/2019, οι δανειολήπτες έχουν δύο δυνατότητες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους για να προστατεύσουν την πρώτη τους κατοικία:
1. Εαν πληρούν τα κριτήρια προστασίας του νόμου, να υποβάλλουν την αίτησή τους στην πλατφόρμα και να απευθυνθούν, εάν χρειάζονται οποιαδήποτε διευκρίνιση και υποστήριξη, στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους ή και στην Τράπεζα από όπου έχουν λάβει το δάνειο. Ο νόμος 4605/2019 προβλέπει και επιδότηση της δόσης του δανείου από το Δημόσιο μέχρι 50%, εφόσον επιτευχθεί ρύθμιση που εξυπηρετείται.
– Εάν, δεν πληρούν τα κριτήρια προστασίας του νόμου, να επιδιώξουν διμερή ρύθμιση με την Τράπεζά τους για να διαπραγματευτούν επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου, μείωση επιτοκίου, τα υπάρχοντα προγράμματα χαμηλής εκκίνησης με σταδιακή αύξηση της δόσης ανά τριετία, τα προγράμματα μείωσης της οφειλής μέχρι και το ύψος της αξίας της κατοικίας με διαγραφή του υπολοίπου, εάν ο οφειλέτης εξυπηρετήσει κανονικά τη ρύθμιση (εννοείται ότι δεν γίνεται μείωση αν η αξία της κατοικίας είναι μεγαλύτερη από το δάνειο, ή εάν ο δανειολήπτης διαθέτει υψηλά εισοδήματα, ή σημαντική περιουσία) αλλά και τα ειδικά προγράμματα που αφορούν δανειολήπτες άνεργους, ασθενείς, πολύτεκνους.