Ειδήσεις: Από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου πέρασε χθες ο Τζορτζ Τσούνης, υποψήφιος του προέδρου Τζο Μπάιντεν για τη θέση του νέου πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Στο δημόσιο σκέλος της ακρόασης υπό τον πρόεδρο της Επιτροπής Μπομπ Μενέντεζ, ο κ. Τσούνης τοποθετήθηκε υπενθυμίζοντας το μεταναστευτικό υπόβαθρο της οικογένειάς του, αναφερόμενος στο δόγμα Τρούμαν και το σχέδιο Μάρσαλ ως αμερικανικές πολιτικές που διέσωσαν την πατρίδα των γονέων του, την Ελλάδα.
Εφόσον η τοποθέτησή του επιβεβαιωθεί, είπε ο κ. Τσούνης, θα έχει, μεταξύ άλλων, ως προτεραιότητες τη συνεργασία σε άμυνα, ασφάλεια, καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενίσχυση των δεσμών ανάμεσα στους λαούς και ενέργεια. Ο κ. Τσούνης αναφέρθηκε και στη Σούδα λέγοντας ότι μόνο το 2021 πραγματοποιήθηκαν από εκεί 250 πτήσεις αεροσκαφών και 140 επισκέψεις πλοίων των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ. Ο ίδιος ο κ. Μενέντεζ αναφέρθηκε στη σημασία της Ελλάδας ως σημαντικού συμμάχου, «στρατηγικού εταίρου» και «στυλοβάτη για την ασφάλεια και τη δημοκρατία στην Ανατολική Μεσόγειο».
Σε ερώτηση του Δημοκρατικού γερουσιαστή Κόρι Μπούκερ για την Κίνα, ο κ. Τσούνης αναφέρθηκε στην «ξεκάθαρη» αντίληψη της Ελλάδας για το «τι κάνει» το Πεκίνο στον τομέα του 5G, ενώ για το λιμάνι του Πειραιά σημείωσε ότι η κινεζική ήταν η μόνη προσφορά. «Πρέπει να εμφανιστούμε, πρέπει να είμαστε πιο επιθετικοί», σχολίασε σχετικά ο κ. Τσούνης, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να κάνουν επενδύσεις στην ελληνική οικονομία ώστε να ενισχυθεί και η επιρροή της γεωπολιτικά. Ο νέος υποψήφιος πρέσβης εισέπραξε θετικά σχόλια από τον Μπιλ Χάγκερτι, Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή, ο οποίος περιέγραψε τον κ. Τσούνη ως ένα θετικό παράδειγμα επιχειρηματία που φέρνει τις ικανότητές του στη διπλωματία.
Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων υπό τον κ. Μενέντεζ αναμένεται να συνεδριάσει ξανά σε δύο εβδομάδες, όταν και θα ανακοινωθεί η οριστικοποίηση ή όχι της τοποθέτησης του κ. Τσούνη στην Αθήνα. Τότε –εφόσον όλα προχωρήσουν χωρίς εμπόδια– η Επιτροπή θα ανακοινώσει το επίσημο ψήφισμά της και εν συνεχεία το θέμα θα πρέπει να περάσει στην Ολομέλεια, ώστε να εγκριθεί οριστικά. Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα οι Ρεπουμπλικανοί μπλόκαραν τοποθετήσεις της διοίκησης Μπάιντεν σε διάφορα πόστα, με αφορμή τις κυρώσεις για τον Nord Stream 2, αγωγό από τη Ρωσία προς τη Γερμανία. Λίγο πριν από το νέο έτος Δημοκρατικοί δέχθηκαν την εισαγωγή ενός νομοσχεδίου για το θέμα, ωστόσο ο βασικός παράγοντας πίσω από αυτό, ο Τεντ Κρουζ, έχει ζητήσει αυξημένη πλειοψηφία (60-40, αντί του 50-50). Καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές ανέφεραν, πάντως, στην «Κ» ότι ο κ. Τσούνης είχε ήδη ένα πολύ θετικό τετ α τετ με τον Τεντ Κρουζ.
Βασίλης Νέδος/ kathimerini.gr