ΒΓΑΙΝΩ Ή ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ (efka.gov.gr) ΤΟ 2023 Ή ΤΟ 2024! Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΔΩ ! ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΕΦΚΑ, ΔΗΜΟΣΙΟ! ΠΑΡΕ ΕΠΙΔΟΜΑ 1000 ΕΥΡΩ ΔΥΠΑ (dypa.gr)! – Όσα πρέπει να γνωρίζετε!!!
ΝΕWS: Πολλοί ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ (efka.gov.gr) αναρωτιούνται αν τους συμφέρει να υποβάλλουν αίτηση για συνταξιοδότηση το επόμενο δίμηνο, εντός του 2023, δηλαδή, ή να περιμένουν το 2024.
Ο ασφαλισμένος που θα συνταξιοδοτηθεί το 2023 θα ωφεληθεί από τον υψηλό πληθωρισμό 9.5% του 2022 κατά τον υπολογισμό της σύνταξης του (του ανταποδοτικού σκέλους), ενώ ο ασφαλισμένος που θα συνταξιοδοτηθεί το 2024 θα κερδίσει ένα ακόμα ασφαλιστικό έτος που θα αυξήσει κατά τι το ύψος της σύνταξής του, ιδίως αν ο ασφαλιστικός του βίος κυμαίνεται ανάμεσα στα 36 και τα 40 έτη.
Πάντως, και στις δύο περιπτώσεις η τελική διαφορά δεν είναι μεγάλη.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Οι συνταξιούχοι του 2023
Ειδικότερα οι ήδη συνταξιούχοι έλαβαν αύξηση 7,75% τον Απρίλιο του 2023 στην εθνική και στην ανταποδοτική σύνταξη. Ο νέος συνταξιούχος που συνταξιοδοτείται εντός του 2023, θα λάβει αύξηση 7,75% στην εθνική σύνταξη αλλά οι συντάξιμες αποδοχές θα αναπροσαρμοστούν με τον πληθωρισμό που είναι 9,5% οπότε αυτός που θα συνταξιοδοτηθεί εντός του 2023, θα είναι λίγο ευνοημένος σε σχέση με τους ήδη συνταξιούχους και αυτό διότι ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος από την αύξηση που δόθηκε.
Οι συνταξιούχοι του 2024
Το ίδιο θα συμβεί και με αυτούς που θα συνταξιοδοτηθούν εντός του 2024 σε σχέση με αυτούς που συνταξιοδοτήθηκαν εντός του 2023 και αυτό διότι αυτοί που θα συνταξιοδοτηθούν το 2024 θα λάβουν στην εθνική σύνταξη αύξηση 7,75% και επιπλέον την αύξηση του 2023 που θα είναι 3% και οι συντάξιμες αποδοχές τους θα αναπροσαρμοστούν με τον πληθωρισμό του 2022 (9,5%) και τον πληθωρισμό του 2023 (4%) και ενώ η εθνική και ανταποδοτική σύνταξη του ήδη συνταξιούχου θα αυξηθεί το έτος 2024 κατά 3% (το 9,5% του πληθωρισμού και το 7,75% τα έχει πάρει ήδη από το 2023).
Οι συνταξιούχοι του 2025
Σημειώνουμε ότι από 1-1-2025 οι νέες συντάξεις αναμένεται να είναι ακόμη χαμηλότερες αφού ο πληθωρισμός θα κινηθεί (όπως φαίνεται μέχρι σήμερα) σε χαμηλότερα επίπεδα. Επίσης, το γεγονός ότι από 1-1-2025 οι συντάξιμες αποδοχές θα αναπροσαρμόζονται κατ’έτος με βάση τον δείκτη μεταβολής των μισθών και όχι με βάση τον πληθωρισμό, εκτιμάται ότι θα επηρεάσει επίσης προς τα κάτω το τελικό συνταξιοδοτικό αποτέλεσμα.
Παράδειγμα
Ας δούμε ένα αναλυτικό παράδειγμα που επεξεργάστηκε ο διδάκτωρ του Παντείου Βασίλης Μπέτσης. Έστω ότι έχουμε έναν ασφαλισμένο ο οποίος έχει θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης και πρέπει να επιλέξει αν θα συνταξιοδοτηθεί εντός του έτους 2023 ή εντός του έτους 2024.
Έστω ότι ο ασφαλισμένος θα συνταξιοδοτηθεί με 40 έτη ασφάλισης, και ότι οι αποδοχές του το έτος 2002 ήταν 1.000 ευρώ το μήνα και 1.400 ευρώ το έτος 2023.
Με αίτηση το 2023
Σε αυτό το παράδειγμα, αν ο ασφαλισμένος επιλέξει να συνταξιοδοτηθεί εντός του 2023, οι συντάξιμες αποδοχές του υπολογίζονται ως ο μέσος όρος των αναπροσαρμοσμένων αποδοχών (μέχρι το ανώτερο όριο των ασφαλιστέων αποδοχών) από το 2002 μέχρι και το 2023.
Τότε, οι συντάξιμες αποδοχές υπολογίζονται σε 1.396 ευρώ, οπότε θα λάβει την αύξηση του 7,75% στην εθνική σύνταξη η οποία θα διαμορφωθεί στα 413 ευρώ.
Οι συντάξιμες αποδοχές του θα έχουν αναπροσαρμοστεί με 9,5% πληθωρισμό και η ανταποδοτική του σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 698 ευρώ. Δηλαδή, συνολική κύρια σύνταξη ίση με 1.111 ευρώ (μεικτά). Επιπλέον, ο ίδιος αυτός ασφαλισμένος, αν το έτος 2023, η ανάπτυξη είναι 2% και ο πληθωρισμός 4% (όπως εκτιμάται), τότε θα λάβει αύξηση στη σύνταξη 3%. Άρα, εντός του 2024 θα έχει σύνταξη 1.145 ευρώ μεικτά.
Με αίτηση το 2024
Αν ο ίδιος ασφαλισμένος επιλέξει να συνταξιοδοτηθεί ένα χρόνο αργότερο δηλαδή εντός του έτους 2024, τότε αν ο πληθωρισμός του έτους 2023 είναι 4% (όπως εκτιμάται), τότε ο ασφαλισμένος θα έχει συντάξιμες αποδοχές ίσες με 1.450 ευρώ και θα λάβει εθνική σύνταξη ίση με 425 ευρώ (αφού θα έχει δοθεί 3% αύξηση στις συντάξεις) και ανταποδοτική σύνταξη 732 ευρώ.
Συνολικά, δηλαδή θα λάβει κύρια σύνταξη ίση με 1.158 ευρώ (μεικτά).
Οπότε, αν ο ασφαλισμένος επιλέξει να συνταξιοδοτηθεί εντός του 2024, θα λάβει μεγαλύτερη σύνταξη κατά 13 ευρώ, εκ των οποίων τα 7 ευρώ θα προέρχονται από το ένα έτος περισσότερο της εργασίας (μεγαλύτερος συντελεστής αναπλήρωσης) και τα υπόλοιπα 6 ευρώ από τις μεγαλύτερες συντάξιμες αποδοχές λόγω της αναπροσαρμογής των συντάξιμων αποδοχών και με τον πληθωρισμό του 4%.
Δηλαδή, σε αυτή την περίπτωση τον ασφαλισμένο τον συμφέρει να συνταξιοδοτηθεί εντός του 2024 και όχι εντός του 2023 και αυτό συμβαίνει διότι ο πληθωρισμός θα είναι μεγαλύτερος από την αύξηση των συντάξεων (4% ο πληθωρισμός 3% η αύξηση των συντάξεων) και έτσι ο ασφαλισμένος έχει όφελος στο ποσό της σύνταξης όχι μόνο από την αύξηση του συντελεστή αναπλήρωσης (κατά ένα έτος) αλλά και από την αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών.
Σε ποια περίπτωση θα τον συνέφερε να συνταξιοδοτηθεί το 2023; Στην περίπτωση που η αύξηση των συντάξεων υπερβαίνει τον πληθωρισμό (και να για συμβεί αυτό θα πρέπει η αύξηση του ΑΕΠ να είναι μεγαλύτερη από τον πληθωρισμό). Τότε ο ασφαλισμένος δεν θα είχε κανένα όφελος στην σύνταξη του από τις συντάξιμες αποδοχές, αλλά μόνο από την αύξηση του συντελεστή αναπλήρωσης, οπότε θα τον σύμφερε να επιλέξει να συνταξιοδοτηθεί εντός του 2023.
ΒΓΑΙΝΩ Ή ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟ 2023 Ή ΤΟ 2024! Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΔΩ ! ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΕΦΚΑ, ΔΗΜΟΣΙΟ! ΠΑΡΕ ΕΠΙΔΟΜΑ 1000 ΕΥΡΩ ΔΥΠΑ! – Τρέξτε να προλάβετε!
30.000 θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν οικονομική ενίσχυση ύψους 1.000 ευρώ, κάνοντας μια απλή αίτηση στη ΔΥΠΑ (dypa.gr). Τι ανακοίνωσε η Υπηρεσία, πού, πώς και ποιοι κάνουν αίτηση.
Από την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου και μέχρι να συμπληρωθεί ο αριθμός των 30.000 αιτήσεων θα μείνει ανοικτή η πλατφόρμα που θα δέχεται τις αιτήσεις για το έκτακτο επίδομα που δίνει η ΔΥΠΑ και είναι ύψους 1.000 ευρώ, αναφέρει το xristika.gr.
Συγκεκριμένα, από τις 14:00 της Τετάρτης 18 Οκτωβρίου 2023 μέχρι και να συμπληρωθούν οι συμμετοχές, θα είναι ενεργή η υποβολή αιτήσεων ανέργων για συμμετοχή στο πρόγραμμα αναβάθμισης ψηφιακών και πράσινων δεξιοτήτων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) «Βάζω το μέλλον μου σε πρόγραμμα».
Αφορά ανέργους και αυτή τη φορά θα μπορέσουν να λάβουν μέρος 30.000 συνολικά. Για να πάρετε το εφάπαξ επίδομα 1.000 ευρώ θα πρέπει να παρακολουθήσετε πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης, συνολικής διάρκειας έως 200 ώρες.
Το πρόγραμμα υλοποιείται, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης–NextGenerationEU και έχει ως στόχο τη διασύνδεση της κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των ανέργων για την ταχύτερη εργασιακή επανένταξή τους, στο πλαίσιο της ψηφιακής και της πράσινης μετάβασης της οικονομίας.
Επίδομα 1.000 ευρώ – πού κάνετε αίτηση
Μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης, οι ωφελούμενοι θα συμμετάσχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων από ανεξάρτητους φορείς και, όσοι επιτύχουν, θα λάβουν το σύνολο του εκπαιδευτικού επιδόματος, που ανέρχεται σε έως 1.000 ευρώ (5 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης).
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο gov.gr ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ.
Όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής θα ενταχθούν στο μητρώο ωφελουμένων και θα μπορούν να επιλέξουν το πρόγραμμα κατάρτισης που επιθυμούν να παρακολουθήσουν από τη λίστα των προσφερόμενων προγραμμάτων.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με συνολικό προϋπολογισμό 301,5 εκατ. ευρώ, η δράση κατάρτισης ανέργων αποτελεί τη μεγαλύτερη δράση συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης που έχει υλοποιηθεί ποτέ στη χώρα.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τις διευθύνσεις: https://www.dypa.gov.gr/proghrammata-katartisis-ghia-to-tamio-anakampsis και https://www.voucher.gov.gr/.
Επίδομα 600 ευρώ: Εδώ η αίτηση μέσω gov.gr μέχρι 30 Οκτωβρίου
Από την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου άρχισε η διαδικασία των αιτήσεων για ένα επίδομα ύψους 600 ευρώ που δίνει ο ΟΠΕΚΑ στους δικαιούχους που πληρούν τα κριτήρια. Σημειώνεται πως πρόκειται για μια τακτική ενίσχυση, που έχει αυστηρά κριτήρια και δεν αφορά όλους.
Για να λάβετε τα χρήματα θα πρέπει πρώτα να ολοκληρώσετε την αίτησή σας μέσω του gov.gr, ακολουθώντας τη διαδικασία που περιγράφεται παρακάτω.
ΒΓΑΙΝΩ Ή ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟ 2023 Ή ΤΟ 2024! Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΔΩ ! ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΕΦΚΑ, ΔΗΜΟΣΙΟ! ΠΑΡΕ ΕΠΙΔΟΜΑ 1000 ΕΥΡΩ ΔΥΠΑ! – Επίδομα 600 ευρώ: Οι δικαιούχοι αναλυτικά
Αρχικά, θα πρέπει να μπείτε στην ειδική πλατφόρμα του gov.gr ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ. Θα χρειαστείτε τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet. https://www.gov.gr/ipiresies/ugeia-kai-pronoia/epidomata/eisodematike-eniskhuse-oreinon-e-kai-meionektikon-periokhon
Αν ζείτε σε ορεινή ή/ και μειονεκτική περιοχή, μπορείτε να λάβετε εισοδηματική ενίσχυση, αρκεί:
- εσείς και η οικογένειά σας να κατοικείτε μόνιμα σε ορεινή ή/και μειονεκτική περιοχή για τουλάχιστον 2 χρόνια.
- το ετήσιο οικογενειακό σας εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσό των 4.700 ευρώ.
Η ενίσχυση που θα λάβετε είναι:
- 600 ευρώ τον χρόνο, αν το ετήσιο οικογενειακό σας εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ
- 300 ευρώ τον χρόνο, αν το ετήσιο οικογενειακό σας εισόδημα κυμαίνεται μεταξύ 3.000,01 ευρώ και 4.700 ευρώ
Στη συνέχεια, θα πραγματοποιούνται αυτόματοι έλεγχοι και διασταυρώσεις στοιχείων του αιτούντος, ενώ, στο τέλος της διαδικασίας, θα αποστέλλεται στον ενδιαφερόμενο η σχετική ειδοποίηση με e-mail ή με sms.
Όποιοι ωφελούμενοι θέλουν μπορούν να απευθύνονται και στο ΚΕΠ της περιοχής τους, όπου διαπιστευμένοι υπάλληλοι θα αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν, αντί αυτών, το σύνολο της διαδικασίας, μέχρι την οριστική κατάθεση και τη σχετική απάντηση.
Στο πλαίσιο της ψηφιακής εφαρμογής, οι πολίτες, των οποίων η αίτηση για το 2022 εγκρίθηκε, θα κληθούν, μέσω αυτοματοποιημένων ειδοποιήσεων με e-mail και sms, να προβούν, εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος, είτε με την είσοδό τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση της εφαρμογής είτε μέσω ΚΕΠ, να συμπληρώσουν και να επικαιροποιήσουν -στην εκκρεμή αίτηση έτους 2023- τα επιπλέον αναγκαία στοιχεία για τις αυτόματες διασταυρώσεις και, κατόπιν, να τα αποθηκεύσουν, ώστε να εκτελεστούν οι απαραίτητοι αυτόματοι έλεγχοι.
Μετά την ηλεκτρονική διασταύρωση των δεδομένων από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ενδέχεται, εφόσον απαιτηθεί, να κληθούν να συμπληρώσουν στην αίτηση επιπλέον στοιχεία.
Στη συνέχεια και σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να προβούν στην οριστικοποίηση της αίτησής τους, ώστε να θεωρηθεί εν ισχύ για το έτος 2023.
Ο σύνδεσμος είναι προσβάσιμος και μέσω του site του ΟΠΕΚΑ (opeka.gr) στο πεδίο «Οικογένειες».
Εποχικό επίδομα ΔΥΠΑ – ΟΑΕΔ: Πότε μπαίνουν έως 1.016 ευρώ στους δικαιούχους
Σύμφωνα με το άρθρο 29 του νομοσχεδίου, αυξάνεται ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος καθώς εντάσσονται νέες κατηγορίες εργαζομένων όπως στην κατηγορία των εργαζομένων τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, περιλαμβάνονται και όσα άτομα έχουν παραχωρηθεί από επιχειρήσεις προσωρινής απασχόλησης για να εργαστούν σε έμμεσους εργοδότες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον τουριστικό και επισιτιστικό κλάδο, όπως αναγράφεται στη σύμβαση εργασίας που συνάπτεται με τον εργαζόμενο.
Το επίδομα αναμένεται να κυμαίνεται από 508,20 ευρώ έως 1.016.40 ευρώ. Το ειδικό εποχικό επίδομα καταβάλλεται εφάπαξ στο τρίμηνο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου κάθε έτους και οι αιτήσεις υποβάλλονται με δύο τρόπους: μέσω των e-services ΟΑΕΔ και μέσω ΚΕΠ
Όπως αναφέρεται στο άρθρο 29 του νομοσχεδίου που φέρει τον ” Καταβολή ειδικού εποχιακού βοηθήματος στους εργαζόμενους που έχουν παραχωρηθεί από επιχειρήσεις προσωρινής απασχόλησης σε επιχειρήσεις του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 22 ν. 1836/1989″: Στην παρ. 1 του άρθρου 22 του ν. 1836/1989 (Α’ 79), περί του καθορισμού των επαγγελμάτων που δικαιούνται ειδικού εποχιακού βοηθήματος, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις:
- α) στο πρώτο εδάφιο η φράση «μισθωτού τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου» αντικαθίσταται από τη φράση «εργαζομένου τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου», και
- β) προστίθεται δεύτερο εδάφιο και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Άτομα που παρέχουν την εργασία τους στην Ελλάδα δικαιούνται από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης ειδικό εποχιακό βοήθημα, εφόσον υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και ασκούν ένα από τα παρακάτω επαγγέλματα:
- Οικοδόμου,
- λατόμου,
- ασβεστοποιού,
- κεραμοποιού,
- πλινθοποιού,
- αγγειοπλάστη,
- δασεργάτη,
- ρητινοσυλλέκτη,
- καπνεργάτη, μουσικού – μέλους του οικείου επαγγελματικού
- σωματείου,
- υποδηματεργάτη,
- μισθωτού ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, χειριστή
- εκσκαπτικών,
- ανυψωτικών,
- οδοποιητικών,
- γεωτρητικών μηχανημάτων,
- ηθοποιού,
- τεχνικού κινηματογράφου και τηλεόρασης χειριστή και
- βοηθού χειριστή κινηματογράφου,
- ελεγκτή
- κινηματογράφου και θεάτρου,
- ταμία κινηματογράφου και θεάτρου,
- εργαζομένου τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου,
- σμυριδεργάτη,
- το επάγγελμα του ταξιθέτου θεάτρου – κινηματογράφου, του χορευτή – μέλους των οικείων κλαδικών
- ή ομοιοεπαγγελματικών
- σωματείων,
- καθώς και του τεχνικού απασχολούμενου σε ζωντανές οπτικοακουστικές
- εκδηλώσεις – μέλους των οικείων κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών σωματείων. Στην κατηγορία των εργαζομένων τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, περιλαμβάνονται και όσα άτομα έχουν παραχωρηθεί από επιχειρήσεις προσωρινής απασχόλησης για να εργαστούν σε έμμεσους εργοδότες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον τουριστικό και επισιτιστικό κλάδο, όπως αναγράφεται στη σύμβαση εργασίας που συνάπτεται με τον εργαζόμενο, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 124 του ν. 4052/2012 (Α΄ 41), περί των όρων και προϋποθέσεων για την παροχή εργασίας με τη μορφή της προσωρινής απασχόλησης.».