ΒΟΥΛΗ: Τις διαθέσεις και τις προθέσεις τους, ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούν κατά την νέα κοινοβουλευτική περίοδο η γαλάζια πλειοψηφία και κάθε μία από τις δυνάμεις της πολυκερματισμένης αντιπολίτευσης, καταγράφουν σήμερα στην αίθουσα της Ολομέλειας, με την ευκαιρία της εκλογής νέου Προεδρείου.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Στα «ήπια» της διαδικασίας, θεωρούνται οι αλλαγές σε επίπεδο προσώπων, όσον αφορά τους Αντιπροέδρους που θα προταθούν από τα κόμματα με μακρόχρονη παρουσία στη Βουλή, ενώ τα «δύσκολα» εντοπίζονται στα σχήματα που για πρώτη φορά κατέχουν θέσεις στα έδρανα της εθνικής αντιπροσωπείας, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται ιδιαίτερα στους «Σπαρτιάτες» και την «Πλεύση Ελευθερίας», για διαφορετικούς λόγους έκαστο.
Τα «ήπια»
Ως γνωστόν, για τη θέση του Προέδρου προτάθηκε από την πλειοψηφία ο Κων.Τασούλας και η επανεκλογή του θεωρείται βέβαιη. Το μόνο που μένει είναι να φανεί πόσες θετικές ψήφους θα λάβει. Υπενθυμίζεται πως το 2019 όταν και εξελέγη για την πρώτη του θητεία, είχε λάβει 283 ψήφους, αριθμός-ρεκόρ συγκριτικά με όλους τους προκατόχους του. Σήμερα θα διαπιστωθεί εάν η αντιπολίτευση, όπως και τότε, θα έχει την ίδια θετική στάση και διάθεση έναντι του προσώπου του.
Σε επίπεδο Αντιπροέδρων, οι τρεις πρώτοι σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, προέρχονται από το πρώτο κόμμα. Αναμένεται, πάντως, να υπάρξουν αλλαγές: Ως πρώτος αντιπρόεδρος αντί του Νικ.Κακλαμάνη αναμένεται να προταθεί ο τέως υπουργός Ναυτιλίας Ι.Πλακιωτάκης, β΄ αντιπρόεδρος ο τέως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ.Γεωργαντάς, ενώ αμετακίνητος παραμένει ως γ΄ αντιπρόεδρος ο Αθ.Μπούρας.
Υπενθυμίζεται ότι θέση αντιπροέδρου δικαιούνται (από μία) τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Μετά τις τελευταίες σοβαρές εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να προταθεί εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης η Ολγα Κεφαλογιάννη. Το ΠΑΣΟΚ πιθανόν να στηρίξει πάλι τον Οδ.Κωνσταντινόπουλο και το ΚΚΕ τον Γ. Λαμπρούλη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η «Ελλ.Λύση» προσανατολίζεται σε έναν εκ των Β.Βιλιάρδου και Κ.Χήτα.
Και τώρα, τα «δύσκολα»
Πέμπτο, σε αριθμό βουλευτών, σχήμα είναι οι «Σπαρτιάτες» – σχήμα, ως γνωστόν, με ευθεία διασύνδεση, μέσω Ηλ.Κασιδιάρη, με τη «Χρυσή Αυγή». Υπενθυμίζεται ότι το μόρφωμα του οποίου η ηγεσία καταδικάστηκε ως εγκληματική οργάνωση, τον καιρό που ήταν εντός Βουλής δεν είχε εκλέξει αντιπρόεδρο, καθώς το σύνολο των υπολοίπων κομμάτων αρνιόταν να ψηφίσουν υποψήφιο από τις τάξεις της.
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τον Κανονισμό (Άρθρο 8) «H Βουλή, εκλέγει, με ονομαστική ψηφοφορία και με τις προβλεπόμενες από το άρθρο 67 του Συντάγματος προϋποθέσεις και πλειοψηφίες, τους Αντιπροέδρους». Το αναφερόμενο άρθρο του Συντάγματος αναφέρει ειδικότερα: «H Bουλή δεν μπορεί να αποφασίσει χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών, που όμως ποτέ δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το ένα τέταρτο του όλου αριθμού των βουλευτών». Ο συνδυασμός των δύο διατάξεων δείχνει πως δεν μπορεί να εκλεγεί κάποιος Αντιπρόεδρος, εάν δεν συγκεντρώσει τουλάχιστον 75 θετικές ψήφους. Οι τρεις μικρές κοινό βουλευτικές ομάδες απαριθμούν συνολικά τριάντα βουλευτές.
Αγνωστο, επιπροσθέτως, είναι και τί θα συμβεί και με το έβδομο σχήμα, την «Νίκη», αν δηλαδή υπάρχει από τα υπόλοιπα μεγάλα κόμματα διάθεση και πολιτική βούληση να παρέχουν και σε αυτή την νέα κοινοβουλευτική δύναμη στήριξη για εκλογή Αντιπροέδρου.
Ως προς την 8η σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα, την «Πλεύση Ελευθερίας» το κατ’ αρχάς (τυπικό-διαδικαστικό) πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχει πρόβλεψη για εκλογή Αντιπροέδρου. Στο Αρθρο 8Α γίνεται λόγος για δυνατότητα να έχει Αντιπρόεδρο έως και η έβδομη σε δύναμη κοινοβουλευτική ομάδα. («Μεταβατική ρύθμιση για την εκλογή Αντιπροέδρων *Άρθρο 8Α
Αμέσως μετά την ψήφιση και θέση σε ισχύ της παρούσας τροποποίησης του Κανονισμού της Βουλής, εκλέγονται οι Αντιπρόεδροι που προέρχονται από την έκτη και από την έβδομη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Βουλής, όπως έχει η σειρά τους κατά την ψήφιση του παρόντος άρθρου 8Α» – * Προστέθηκε στις 22.6.2017 με απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, ΦΕΚ 92 Α’ /26.6.2017).
Γιώργος Μπουρδάρας/kathimerini.gr