Δευτέρα, 2 Φεβρουαρίου, 2026
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα
Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ξεκινά το πολιτικό παιχνίδι των Ευρωεκλογών – Πως θα μοιραστούν οι θέσεις την επόμενη μέρα

Ο ρόλος Μητσοτάκη και η θέση του Έλληνα Επιτρόπου

Newsroom από Newsroom
21/02/2024 13:11
Ενημερώθηκε: 21/02/2024 13:23:32
σε Featured, HOT NEWS, ΠΟΛΙΤΙΚΑ
A A
129
SHARES
274
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Μπορεί οι ευρωεκλογές του Ιουνίου να απέχουν ακόμα 3,5 μήνες, σε Ευρώπη και Ελλάδα, όμως, το πολιτικό παιχνίδι έχει ήδη ξεκινήσει και μαζί με αυτό και τα πρώτα σενάρια για τη «μοιρασιά» των θέσεων που θα ακολουθήσει μετεκλογικά.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr

Όπως αναφέρει ο Γιώργος Ευγενίδης στο protothema.gr, αν κάτι, πάντως, είναι διαφορετικό, είναι ο αστάθμητος παράγοντας του ποσοστού των κομμάτων της άκρας Δεξιάς που θα επηρεάσει τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και τις ισορροπίες. Αν, μάλιστα, επιβεβαιωθεί η τάση υποχώρησης που δείχνουν τα «παραδοσιακά» κόμματα της Ευρώπης, τότε η επόμενη μέρα είναι απολύτως νεφελώδης.

Μέχρι τότε, πάντως, οι παίκτες παίρνουν θέση στη σκακιέρα. Για παράδειγμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη στήριξη της ΝΔ στην υποψηφιότητα της Ούρσουλα Φον Ντε Λάιεν για μια δεύτερη θητεία στην προεδρία της Κομισιόν με το χρίσμα του ΕΛΚ. Το ότι ο κ. Μητσοτάκης και ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ στηρίζουν την VDL (το παρατσούκλι της προέδρου στις Βρυξέλλες) για μια δεύτερη θητεία έχει και μια δεύτερη ανάγνωση, πέραν της σημασίας των κομμάτων τους εντός του ΕΛΚ: θα κάνουν το μετεκλογικό παιχνίδι εκ μέρους της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς για τις ισορροπίες που θα διαμορφωθούν με ορίζοντα την επόμενη πενταετία.

Ένα δεύτερο ενδιαφέρον ραντεβού για τις επικείμενες εξελίξεις έγινε χθες στην Αθήνα. Επισήμως, η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα ήρθε στη χώρα μας στο πλαίσιο της εκστρατείας που κάνει στα κράτη-μέλη της ΕΕ για την τόνωση της συμμετοχής ενόψει των ευρωεκλογών. Και η Μαλτέζα κ. Μέτσολα, όμως, που είναι από τα ανερχόμενα αστέρια του ΕΛΚ, ενδιαφέρεται για την πολιτική της τύχη και θα ήθελε να μείνει για άλλα 2,5 χρόνια στο τιμόνι του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς η θητεία του προέδρου είθισται να μοιράζεται μεταξύ δύο κομμάτων στην πενταετία. Υπό αυτό το πρίσμα, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τι ειπώθηκε στο πρόγευμα εργασίας που έφαγαν κατ’ ίδιαν χθες στο σπίτι του του κ. Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός και η κ. Μέτσολα χωρίς τους συνεργάτες τους, σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr.

Σύμφωνα με τα σενάρια που διακινούνται αυτές τις μέρες στις Βρυξέλλες, ένα πιθανό μετεκλογικό σχήμα θα μπορούσε να περιλαμβάνει την τοποθέτηση της κ. Φον Ντερ Λάιεν εκ νέου στην κεφαλή της Κομισιόν, τον σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα αντί του Σαρλ Μισέλ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την κ. Μέτσολα στο Ευρωκοινοβούλιο. Όλα αυτά, όμως, είναι υποθέσεις εργασίας, ελλείψει της παραμέτρου της ενίσχυσης της άκρας Δεξιάς (Λε Πεν, Μελόνι, Εναλλακτική για τη Γερμανία, Όρμπαν κ.ο.κ.).

Αλλάζει ο Επίτροπος ή όχι;

Στα καθ’ ημάς, η απόφαση που θα κληθεί να πάρει ο κ. Μητσοτάκης τον Ιούλιο, μετά τις ευρωεκλογές, αφορά το πρόσωπο που θα προταθεί για τη θέση του Έλληνα Επιτρόπου. Από το 2019 τη θέση αυτή κατέχει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, πρόσωπο με ευρύ κύκλο στις Βρυξέλλες, αλλά μικρό αποτύπωμα στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Και αν για κάποιους η θητεία του κ. Σχοινά έμοιαζε μάλλον να βαίνει προς ολοκλήρωση, τα πράγματα δεν είναι απολύτως έτσι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, στην πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη-Φον Ντερ Λάιεν στο Νταβός της Ελβετίας έπεσε στο τραπέζι η εκτίμηση της προέδρου της Κομισιόν στο πρόσωπο του αντιπροέδρου της, με φόντο μια ενδεχόμενη δεύτερη θητεία του. Ο κ. Μητσοτάκης δεν απέκλεισε κανένα σενάριο, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ενώ για τον κ. Σχοινά φέρονται να έχουν εκφραστεί ιδιωτικά ευμενώς και άλλα πρόσωπα με ευρωπαϊκό gravitas. Την ίδια ώρα, όμως, στην Αθήνα πολλοί θεωρούσαν ως και δεδομένη τη μετακίνηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη στις Βρυξέλλες. Το σενάριο εξακολουθεί να σοβεί στο παρασκήνιο, ενώ συζητείται έντονα και εντός του νεοκλασικού της Βασιλίσσης Σοφίας. Οριστική απόφαση δεν υπάρχει βεβαίως, ενώ στους πολιτικο-δημοσιογραφικούς κύκλους ακούγονται και άλλα ονόματα εν ενεργεία υπουργών, κάποιοι εκ των οποίων όμως διαψεύδουν τα σενάρια για ενδιαφέρον τους.

Η θέση του Επιτρόπου δεν θα άφηνε διόλου αδιάφορο τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος είδε προ ημερών κατ’ ιδίαν τον κ. Μητσοτάκη, αν και το εν λόγω σενάριο έχει αρκετές δυσκολίες. Μια μετακίνηση υπουργού, πάντως, θα μπορούσε να αποτελέσει τη θρυαλλίδα νέων διορθωτικών κινήσεων στο κυβερνητικό σχήμα και αυτό είναι κάτι που πρέπει να συνυπολογιστεί στην εξίσωση. Εκτός αν ο κ. Μητσοτάκης αποφασίσει, όπως έκανε στην περίπτωση της Κατερίνας Σακελλαρόπουλου, να «αναποδογυρίσει» το τραπέζι. Μέχρι τότε, όμως, υπάρχουν πολύς και πυκνός πολιτικός χρόνος και άγνωστοι στην εξίσωση.


Google News
Ακολούθησε το TILEGRAFIMANEWS.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Ετικέτες: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣκυριάκος μητσοτάκης

ΣχετικάΆρθρα

ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ

«Αλκοτέστ στη Σταδίου» με τον Πρωθυπουργό: μήνυμα για μηδενική ανοχή στο τιμόνι

14/12/2025 | 15:00
ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ

Μητσοτάκης για επιστροφή ενοικίου: Στηρίζουμε τους συμπολίτες μας, ειδικά όσους έχουν περισσότερο ανάγκη

29/11/2025 | 12:00
Featured

«Είμαστε ισχυρότεροι όταν είμαστε ενωμένοι»: Μητσοτάκης και Μέτσολα στα εγκαίνια του Europa Experience

28/11/2025 | 18:00
Featured

Στην τηλεδιάσκεψη ηγετών της «Συμμαχία των Προθύμων» για την Ουκρανία συμμετείχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

26/11/2025 | 10:13
Load More
Επόμενο Άρθρο

«Ευχαριστούμε για το ζεστό καλωσόρισμα»: Η ανάρτηση της Μαρέβας Μητσοτάκη για τον Ναρέντρα Μόντι


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Λιβάνιος: Ετοιμάζεται ηλεκτρονική ψήφος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2028

    143 shares
    Share 57 Tweet 36
  • «Αναθεώρηση-τομή» από Μητσοτάκη: Άρθρο 86, Άρθρο 16 και νέοι κανόνες – Τι “διαβάζουν” αναλυτές στο tilegrafimanews.gr

    128 shares
    Share 51 Tweet 32
  • ΕΠΙΔΟΜΑ + ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ 2026— Ποιοι κερδίζουν έως 50% αύξηση και τι αλλάζει με την ΕΑΣ στις συντάξεις 

    165 shares
    Share 66 Tweet 41
  • ΠΛΗΡΩΜΕΣ-ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2026: Το «Μπλόκο» της Καθαράς Δευτέρας, τα Αναδρομικά Αποστράτων 

    114 shares
    Share 46 Tweet 29
  • ΝΕΑ- ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ 5,25€/κιλό στη Λακωνία – Πώς οι πληρωμές ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ επηρεάζουν τους αγρότες

    96 shares
    Share 38 Tweet 24
  • Σκοτεινή ενέδρα πριν την αρπαγή: Το βίντεο–κλειδί και οι “Μαρτυρίες tilegramanews.gr” για τον 27χρονο που βρέθηκε νεκρός σε ρέμα

    90 shares
    Share 36 Tweet 23
  • ΑΣΕΠ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ 2026: Μεγάλη «Απόβαση» 2.500 μονίμων στο Δημόσιο και 295 στις Ένοπλες Δυνάμεις

    85 shares
    Share 34 Tweet 21
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • test
  • useronline
  • Ανάρτηση σχολίων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου – Cookies – Newsletter
  • Ποιοι είμαστε
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch