ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Μπορεί οι ευρωεκλογές του Ιουνίου να απέχουν ακόμα 3,5 μήνες, σε Ευρώπη και Ελλάδα, όμως, το πολιτικό παιχνίδι έχει ήδη ξεκινήσει και μαζί με αυτό και τα πρώτα σενάρια για τη «μοιρασιά» των θέσεων που θα ακολουθήσει μετεκλογικά.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Όπως αναφέρει ο Γιώργος Ευγενίδης στο protothema.gr, αν κάτι, πάντως, είναι διαφορετικό, είναι ο αστάθμητος παράγοντας του ποσοστού των κομμάτων της άκρας Δεξιάς που θα επηρεάσει τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και τις ισορροπίες. Αν, μάλιστα, επιβεβαιωθεί η τάση υποχώρησης που δείχνουν τα «παραδοσιακά» κόμματα της Ευρώπης, τότε η επόμενη μέρα είναι απολύτως νεφελώδης.
Μέχρι τότε, πάντως, οι παίκτες παίρνουν θέση στη σκακιέρα. Για παράδειγμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη στήριξη της ΝΔ στην υποψηφιότητα της Ούρσουλα Φον Ντε Λάιεν για μια δεύτερη θητεία στην προεδρία της Κομισιόν με το χρίσμα του ΕΛΚ. Το ότι ο κ. Μητσοτάκης και ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ στηρίζουν την VDL (το παρατσούκλι της προέδρου στις Βρυξέλλες) για μια δεύτερη θητεία έχει και μια δεύτερη ανάγνωση, πέραν της σημασίας των κομμάτων τους εντός του ΕΛΚ: θα κάνουν το μετεκλογικό παιχνίδι εκ μέρους της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς για τις ισορροπίες που θα διαμορφωθούν με ορίζοντα την επόμενη πενταετία.
Ένα δεύτερο ενδιαφέρον ραντεβού για τις επικείμενες εξελίξεις έγινε χθες στην Αθήνα. Επισήμως, η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα ήρθε στη χώρα μας στο πλαίσιο της εκστρατείας που κάνει στα κράτη-μέλη της ΕΕ για την τόνωση της συμμετοχής ενόψει των ευρωεκλογών. Και η Μαλτέζα κ. Μέτσολα, όμως, που είναι από τα ανερχόμενα αστέρια του ΕΛΚ, ενδιαφέρεται για την πολιτική της τύχη και θα ήθελε να μείνει για άλλα 2,5 χρόνια στο τιμόνι του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς η θητεία του προέδρου είθισται να μοιράζεται μεταξύ δύο κομμάτων στην πενταετία. Υπό αυτό το πρίσμα, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τι ειπώθηκε στο πρόγευμα εργασίας που έφαγαν κατ’ ίδιαν χθες στο σπίτι του του κ. Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός και η κ. Μέτσολα χωρίς τους συνεργάτες τους, σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr.
Σύμφωνα με τα σενάρια που διακινούνται αυτές τις μέρες στις Βρυξέλλες, ένα πιθανό μετεκλογικό σχήμα θα μπορούσε να περιλαμβάνει την τοποθέτηση της κ. Φον Ντερ Λάιεν εκ νέου στην κεφαλή της Κομισιόν, τον σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα αντί του Σαρλ Μισέλ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την κ. Μέτσολα στο Ευρωκοινοβούλιο. Όλα αυτά, όμως, είναι υποθέσεις εργασίας, ελλείψει της παραμέτρου της ενίσχυσης της άκρας Δεξιάς (Λε Πεν, Μελόνι, Εναλλακτική για τη Γερμανία, Όρμπαν κ.ο.κ.).
Αλλάζει ο Επίτροπος ή όχι;
Στα καθ’ ημάς, η απόφαση που θα κληθεί να πάρει ο κ. Μητσοτάκης τον Ιούλιο, μετά τις ευρωεκλογές, αφορά το πρόσωπο που θα προταθεί για τη θέση του Έλληνα Επιτρόπου. Από το 2019 τη θέση αυτή κατέχει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, πρόσωπο με ευρύ κύκλο στις Βρυξέλλες, αλλά μικρό αποτύπωμα στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Και αν για κάποιους η θητεία του κ. Σχοινά έμοιαζε μάλλον να βαίνει προς ολοκλήρωση, τα πράγματα δεν είναι απολύτως έτσι.
Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, στην πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη-Φον Ντερ Λάιεν στο Νταβός της Ελβετίας έπεσε στο τραπέζι η εκτίμηση της προέδρου της Κομισιόν στο πρόσωπο του αντιπροέδρου της, με φόντο μια ενδεχόμενη δεύτερη θητεία του. Ο κ. Μητσοτάκης δεν απέκλεισε κανένα σενάριο, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ενώ για τον κ. Σχοινά φέρονται να έχουν εκφραστεί ιδιωτικά ευμενώς και άλλα πρόσωπα με ευρωπαϊκό gravitas. Την ίδια ώρα, όμως, στην Αθήνα πολλοί θεωρούσαν ως και δεδομένη τη μετακίνηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη στις Βρυξέλλες. Το σενάριο εξακολουθεί να σοβεί στο παρασκήνιο, ενώ συζητείται έντονα και εντός του νεοκλασικού της Βασιλίσσης Σοφίας. Οριστική απόφαση δεν υπάρχει βεβαίως, ενώ στους πολιτικο-δημοσιογραφικούς κύκλους ακούγονται και άλλα ονόματα εν ενεργεία υπουργών, κάποιοι εκ των οποίων όμως διαψεύδουν τα σενάρια για ενδιαφέρον τους.
Η θέση του Επιτρόπου δεν θα άφηνε διόλου αδιάφορο τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος είδε προ ημερών κατ’ ιδίαν τον κ. Μητσοτάκη, αν και το εν λόγω σενάριο έχει αρκετές δυσκολίες. Μια μετακίνηση υπουργού, πάντως, θα μπορούσε να αποτελέσει τη θρυαλλίδα νέων διορθωτικών κινήσεων στο κυβερνητικό σχήμα και αυτό είναι κάτι που πρέπει να συνυπολογιστεί στην εξίσωση. Εκτός αν ο κ. Μητσοτάκης αποφασίσει, όπως έκανε στην περίπτωση της Κατερίνας Σακελλαρόπουλου, να «αναποδογυρίσει» το τραπέζι. Μέχρι τότε, όμως, υπάρχουν πολύς και πυκνός πολιτικός χρόνος και άγνωστοι στην εξίσωση.