Τι θα απαντούσατε εάν κάποιος σας ρωτούσε «ποια είναι η γλώσσα που μιλούν οι περισσότεροι άνθρωποι στον πλανήτη;».
Πιθανότατα, θα λέγατε «τα αγγλικά», αφού θα σκεφτόσασταν ότι είναι η πιο «διεθνοποιημένη» γλώσσα στον κόσμο. Και σε αυτό τουλάχιστον δεν θα είχατε κάνει λάθος, αφού μιλιέται από πολλούς αλλά όχι ως μητρική γλώσσα.
Στην πραγματικότητα η κινεζική, η αγγλική και η ισπανική είναι οι τρεις γλώσσες που μιλιούνται περισσότερο σήμερα στον πλανήτη και φυσικά η κατάκτηση αυτή δεν έχει να κάνει με τη γοητεία ή την ευκολία των τριών αυτών γλωσσών όσο και με πληθυσμιακά κριτήρια.
Με αυτά τα δεδομένα, εάν κάποιος ρωτούσε στη συνέχεια ποια θα είναι η γλώσσα που θα μιλιέται από περισσότερους το 2050, κάποιος θα επέλεγε μια από τις τρεις. Λογικό αλλά και όχι και σωστό.
Όπως φαίνεται, η γλώσσα που αναμένεται να κατακτήσει την πρωτιά μέσα σε διάστημα 35 ετών είναι η γαλλική! Γιατί; Γιατί ο γαλλόφωνος πληθυσμός στην υποσαχάρια Αφρική αυξάνει με ταχύτατους ρυθμούς και μέχρι το 2050 τα γαλλικά εκτιμάται ότι θα μιλιούνται από 750εκατ. ανθρώπους αντί για 220εκατ. που μιλούσαν γαλλικά το 2010.
Η πρόβλεψη έρχεται, περιέργως ίσως, από την επενδυτική τράπεζα Natixis αλλά φαίνεται να συμφωνεί και με τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Δημογραφικών Ερευνών, που εκτιμά ότι ο πληθυσμός της Αφρικής θα αυξηθεί μέχρι το 2100 σε 4,5δισ. ανθρώπους αντί για 800εκατ. σήμερα.
Σημειώνεται πως σήμερα, η γαλλική ως μητρική γλώσσα ομιλείται από το 3% του πληθυσμού του πλανήτη ενώ είναι επίσημη γλώσσα σε 32 χώρες. Σύμφωνα όμως με τη μελέτη σύντομα θα μιλά γαλλικά το 8% του πλανήτη ενώ οι περισσότεροι, φυσικά, ούτε θα ζουν στη Γαλλία ούτε θα έχουν τη γαλλική υπηκοότητα.
Η έρευνα πάντως έχει δεχθεί και αρκετές κριτικές και έχει χαρακτηριστεί ως «παραπλανητική».
Η απάντηση σε κάθε περίπτωση θα έχει δοθεί μέχρι το 2050 ενώ στο μεταξύ η Γαλλία συνεχίζει να δίνει τη μάχη της για να διατηρήσει, κατά το δυνατό στην…επιφάνεια, τη γλώσσα του έρωτα, της διπλωματίες και αριστοκρατίας ακόμη και με την ισχύ του νόμου. Όπως αυτού που πέρασε το 1994 (Νόμος Τουμπόν) και προέβλεπε τη χρήση της γαλλικής σε όλες τις κρατικές και εμπορικές επικοινωνίες ενώ έφτανε στο σημείο να υποχρεώνει τους ραδιοφωνικούς σταθμούς να παίζουν κατά 40% γαλλικά τραγούδια!