Ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ είναι γνωστός σε όλον τον κόσμο, αλλά παραμένει μία από τις πιο αινιγματικές φυσιογνωμίες της ιστορίας.
Δεν έχουν σωθεί, παρά λίγες καταγραφές για την ιδιωτική ζωή του και έχουν σημειωθεί σημαντικές εικασίες για ζητήματα, όπως η σεξουαλικότητά του, οι θρησκευτικές του πεποιθήσεις και κατά πόσον τα έργα που του αποδίδονται, είναι γραμμένα από άλλους.
Ένα θέμα που έχει απασχολήσει ιδιαίτερα, είναι η εξωτερική εμφάνιση του Σαίξπηρ. Ποιο ήταν το αληθινό πρόσωπο του συγγραφέα;
Ένα βιβλίο βοτανολογίας- 400 ετών- που ήρθε στο φως, πιθανόν να δίνει την απάντηση. Εικάζεται ότι απεικονίζει στο εξώφυλλο του τον Σαίξπηρ, όσο εκείνος βρισκόταν στη ζωή.
Είναι γνωστό ότι όλα τα πορτραίτα που απεικόνιζουν τον Άγγλο θεατρικό συγγραφέα, δημιουργήθηκαν μετά τον θάνατο του.
Ο Άγγλος θεατρικός συγγραφέας έφυγε από τη ζωή στις 3 Μαΐου 1616, ενώ το ιστορικό βιβλίο δημοσιεύτηκε το 1598.
Την αποκάλυψη έκανε ο βοτανολόγος και ιστορικός, Mark Griffithsm, κατά τη διάρκεια μιας έρευνας που διεξήγαγε για τον βοτανολόγο, John Gerard (1545-1612).
Το βιβλίο, 1.484 σελίδων, περιγράφεται ως το μεγαλύτερο πόνημα για τα φυτά που έχει εκδοθεί ποτέ στην Αγγλία.
Το εξώφυλλο είναι ιλουστρασιόν και απεικονίζει τέσσερις φιγούρες. Ο Griffithsm κατέληξε στο συμπέρασμα ότι απεικονίζει τους εξής τέσσερις: τον συγγραφέα Gerard, τον βοτανολόγο Rembert Dodoens και τον θησαυροφύλακα της βασίλισσας Ελισάβετ Α΄της Αγγλίας, Lord Burghley.
Ο τέταρτος άνδρας είναι ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ σύμφωνα με τον Griffithsm, o oποίος φαίνεται να κρατάει ένα φύλλο καλαμποκιού και μία πεταλούδα, σύμβολα των έργων του «Αφροδίτη και Άδωνις» και «Τίτος Ανδρόνικος». «Αυτό είναι το πρόσωπο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ!», τονίζει ο βοτανολόγος και ιστορικός Mark Griffiths.
Οι λεπτομέρειες σχετικά με την ανακάλυψη του ιστορικού ντοκουμέντου, θα συμπεριληφθούν στο νέο τεύχος του περιοδικού Country Life. O εκδότης του περιοδικού, Mark Hedges, έκανε λόγο «Για την λογοτεχνική ανακάλυψη του αιώνα!».
Σε συνέντευξή του, τόνισε: «Έχουμε ένα νέο πορτραίτο του Σαίξπηρ, το πρώτο που τον απεικονίζει όσο εκείνος βρισκόταν στη ζωή».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2009, Βρετανοί ειδικοί ισχυρίστηκαν ότι σε ένα σπίτι της ιρλανδικής επαρχίας, ανακάλυψαν το μοναδικό πορτρέτο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ που φιλοτεχνήθηκε, όταν ο σπουδαίος δραματουργός ήταν ακόμη εν ζωή. Σύμφωνα με όσα είχαν υποστηρίξει, ο πίνακας ανήκε στον μοναδικό γνωστό πάτρωνα του Σαίξπηρ, τον 3ο Έρλ του Σαουθάμπτον.
Ο πίνακας φιλοτεχνήθηκε το 1610 και θεωρήθηκε ότι απεικονίζει τον μεγαλύτερο βάρδο όλων των εποχών σε ηλικία 46 ετών.
Στον πίνακα, ο σπουδαίος θεατρικός συγγραφέας απεικονίζεται ως ένας ευκατάστατος άνδρας που ανήκει σε υψηλή κοινωνική τάξη.