Συμπληρώνονται σήμερα 70 χρόνια από τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα από τις ΗΠΑ, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο συνολικά 140.000 ανθρώπων έως το τέλος του 1945.
Τα θύματα της πρώτης ατομικής βόμβας τίμησε η Ιαπωνία Οι καμπάνες χτυπούσαν και χιλιάδες άνθρωποι προσευχήθηκαν στη μνήμη των θυμάτων, σε διάφορες τελετές στην πόλη.
Ο δήμαρχος της Χιροσίμα Καζούμι Ματσούι ζήτησε την κατάργηση των πυρηνικών όπλων και απαίτησε τη δημιουργία συστημάτων ασφάλειας που δεν βασίζονται στη στρατιωτική υπεροχή.
«Δουλεύοντας με υπομονή και επιμονή, τα συστήματα αυτά θα είναι ζωτικής σημασίας, και θα απαιτήσει να προωθήσουμε σε όλο τον κόσμο το μονοπάτι της αληθινής ειρήνης, που αποκαλύφθηκε από τον ειρηνισμό του ιαπωνικού Συντάγματος» είπε στην ομιλία του.
Ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, που μίλησε στη τελετή, και η κυβέρνησή του προωθούν στη Βουλή σχέδια νόμου για την ασφάλεια, τα οποία θα επιτρέψουν την Ιαπωνία για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο να στείλει στρατό σε συγκρούσεις, γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στη χώρα.
Ο βομβαρδισμός της Χιροσίμα, η πρώτη επίθεση στον κόσμο με ατομική βόμβα, ακολουθήθηκε από τον βομβαρδισμό με ατομική βόμβα του Ναγκασάκι στις 9 Αυγούστου, όπου σκοτώθηκαν άμεσα 40.000 άτομα.
Ο πόλεμος τελείωσε στις 15 Αυγούστου.
Με αφορμή τα 70 χρόνια από τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας κυκλοφόρησε (στην αγγλική γλώσσα) το βιβλίο των Jonathan Mayo και Emma Craigie που αποκαλύπτει λεπτό προς λεπτό την επιχείρηση που αφάνισε τη Χιροσίμα.
Περιγράφουν όχι μόνο την καταστροφή αλλά και την αντίδραση των Αμερικανών αξιωματούχων για την επιχείρηση, τα συναισθήματα του πληρώματος, και ταυτόχρονα τη ζωή στη Χιροσίμα μέσα από μαρτυρίες των επιζώντων.
Επικεφαλής της επιχείρησης ήταν ο σμήναρχος Πολ Τίμπετς, ο οποίος πέταξε το βομβαρδιστικό τύπου B29 με την ονομασία Enola Gay, που ήταν το όνομα της μητέρας του. Όταν έφτασε πάνω από την πόλη απελευθέρωσε τη βόμβα ουρανίου, που είχε την κωδική ονομασία Little Boy («Αγοράκι»).
Χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το βιβλίο (Όλες οι ώρες είναι σε ώρα Χιροσίμα):
1.45 Το Enola Gay απογειώνεται για την εξάωρη πτήση.
Ενημέρωση του πληρώματος από τον αντισυνταγματάρχη Paul Tibbets: «Ξέρετε τι πρόκειται να κάνουμε σήμερα; Έχουμε μία επιχείρηση βομβαρδισμού αλλά είναι λίγο ιδιαίτερη». Το μέλος του πληρώματος Bob Caron απαντά, «Δεν θα έπρεπε να παίζουμε με την ατομική βόμβα σήμερα, έτσι δεν είναι;»
Ο 27χρονος συγκυβερνήτης Robert A. Lewis κρατούσε σημειώσεις κάτι σαν ημερολόγιο ή γράμμα στους γονείς του. «Αγαπητοί μαμά και μπαμπά, όλα πήγαν καλά κατά την απογείωση…»
6.30 Ο Lewis γράφει, είναι περίεργο να ξέρεις ότι αυτό το πράγμα είναι πίσω σου.
8.15 και 15 δευτερόλεπτα Η βόμβα πέφτει.
8.16 και 2 δευτερόλεπτα Η βόμβα εκρήγνυται. Περίπου 100.000 άνθρωποι σκοτώνονται ακαριαία.
Ένα μαύρο σύννεφο ανεβαίνει, όπως γράφει ο Tibbets «ήταν μαύρο σαν διάολος» και λέει στο πλήρωμα, μόλις ρίξατε την πρώτη ατομική βόμβα στην ιστορία. Τα νέα έφθασαν στη βάση από την οποία ξεκίνησε το αεροπλάνο και ξεκινούν οι πανηγυρισμοί, μοιράζονται σε όλους δωρεάν μπύρες.
01.00 (ώρα Ουάσιγκτον) Ο πρόεδρος Τρούμαν αναφωνεί «Αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα στην ιστορία»….
Το ωστικό κύμα της έκρηξης, σε συνδυασμό με τη θερμότητα που εκλύθηκε, κονιορτοποίησε τα πάντα σε μία περιοχή 11 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Επί τόπου σκοτώθηκαν πάνω από 20.000 στρατιώτες και 78.000 άμαχοι, ανάμεσά τους 8000 παιδιά. Οι αγνοούμενοι ξεπέρασαν τους 13.000 και οι βαριά τραυματίες τους 10.000. Για πολλούς από τους επιζήσαντες η ζωή θα είναι μαρτυρική τα επόμενα χρόνια και αρκετές χιλιάδες θα πεθάνουν από καρκίνους.
Σε μία τελευταία συνέντευξή του πριν πεθάνει ο σμήναρχος Πολ Τίμπετς επέμεινε ότι έκαναν το σωστό και ότι δεν έχει δεύτερες σκέψεις «σκοτώσαμε πολλούς, αλλά μα το Θεό σώσαμε και πάρα πολλές ζωές».