ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΗ ΘΕΣΗ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ
της Μαρίνας Νικολάκη
Ενα «τσουνάμι» από ραβασάκια κατασχετήριων περιμένουν να τους επισκεφτούν χιλιάδες απελπισμένοι πλέον φορολογούμενοι της χώρας καθώς τα δάνεια και τα ληξιπρόθεσμα χρέη ξεπερνούν τα 215 δισ. ευρώ.
Για τον λόγο αυτό, καθημερινά αποστέλλονται 2.000 ειδοποιήσεις από τη Γενική Γραμματεία Εσόδων και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (1.200 από την ΓΓΔΕ και 600 απο το ΚΕΦΑΟ).
Το ερώτημα βέβαια είναι πώς θα καταφέρουν να τα πληρώσουν τελικά και να μπει «ζεστό» χρήμα στα ταμεία, αφού θεωρείται δεδομένο ότι η βαριά φορολογία που επιβάλλεται αυτή τη στιγμή μετά τις απαιτήσεις των δανειστών απευθύνεται κυρίως σε πολίτες που βρίσκονται από καιρό με την πλάτη στον τοίχο, αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν και στις βασικές τους καθημερινές τους υποχρεώσεις.
Ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία έχουν συνολικά πάνω από 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι, άλλοι 300.000 συνωστίζονται στα ασφαλιστικά ταμεία και σε περίπου 3 εκατομμύρια υπολογίζονται οι φάκελοι δανείων που έχουν «κοκκινίσει» στις τράπεζες με τη μεγάλη πλειονότητα να αφορούν καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια.
Την ίδια ώρα εκφράζονται φόβοι ότι ο ασφυκτικός συνδυασμός της ανάγκης εξυπηρέτησης δανείων, φορολογικών υποχρεώσεων και ασφαλιστικών εισφορών θα προκαλέσει την «έκρηξη» και των ρυθμισμένων οφειλών καθώς θα υπάρχει επικάλυψη των δόσεων με νέες υποχρεώσεις.
Aπό τα τελευταία στοιχεία προκύπτει ότι ήδη δύο από τους τρεις που είχαν καταφύγει σε ρύθμιση χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία έχουν τεθεί εκτός (περίπου 98.000 σε σύνολο 147.308 ρυθμίσεων), ενώ ειδικά για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου 2016, ένας στους δύο οφειλέτες σε σύνολο 75.451 απεντάχθηκε. Τον Ιούλιο, παράλληλα, δημιουργήθηκαν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη 1,2 δισ. ευρώ στις εφορίες, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στα 90 δισ. ευρώ.
Οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ζητούν μια δεύτερη ευκαιρία για τη ρύθμιση χρεών, ωστόσο όσο κυβέρνηση και πιστωτές δεν καταλήγουν σε ένα σχέδιο κοινής αποδοχής για τη διαχείριση του ιδιωτικου χρέους η κατάσταση θα συνεχίσει να είναι ασφυκτική για χιλιάδες πολίτες και το βάρος θα πέφτει σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
ΕΝΦΙΑ: Τι άλλαξε και τι ισχύει μετά τις ανατροπές της τελευταίας στιγμής- Τουλάχιστον 5 εκατ. ιδιοκτήτες θα πληρώσουν ίδιο ή παραπάνω φόρο από πέρυσι
Να πληρώνουν για ΕΝΦΙΑ πάνω από 600 εκατ. ευρώ κάθε μήνα από τον Σεπτέμβριο έως και τον Ιανουάριο θα κληθούν από την ερχόμενη εβδομάδα 7,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.
Την ερχόμενη Πέμπτη θα εκδοθούν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και από την επόμενη εβδομάδα θα αναρτηθούν στο Taxisnet (τη Δευτέρα ή Τρίτη πιθανότατα), οπότε κάθε ιδιοκτήτης θα δει «την πάσα αλήθεια» για τον λογαριασμό που καλείται να πληρώσει.
Από μια πρώτη ανάλυση των στοιχείων των ακινήτων, στο υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν ότι φέτος το γενικό σύνολο από τα εκκαθαριστικά θα φτάσει στα 3,344 δισ. ευρώ, ενώ πέρυσι ο λογαριασμός που έφτασε στους ιδιοκτήτες ήταν στα 3,342 δισ. ευρώ. Κι αυτό παρότι μειώθηκαν τον Μάιο οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων κατά 30%.
Ετσι, ο μέσος φόρος ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν σε 5 δόσεις -και παράλληλα με τους τρέχοντες φόρους εισοδήματος- περίπου 7,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων διαμορφώνεται για φέτος στα 458 ευρώ, ποσό ίσο με μια κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ.
Ωστόσο στο υπουργείο Οικονομικών μιλούν για ανακατανομή και όχι αύξηση των βαρών σε σχέση με πέρυσι. Και αυτό επειδή όσοι πλήρωναν λίγα θα πληρώσουν λιγότερα, αλλά όσοι πλήρωναν πολλά θα πληρώσουν ακόμα περισσότερα. Εκτός από τη μεσαία τάξη, το μάρμαρο των μειώσεων των αντικειμενικών αξιών θα πληρώσουν επίσης οι επιχειρήσεις και τα ξενοδοχεία που, ενώ απαλλάσσονταν πέρυσι για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν, φέτος για πρώτη φορά καλούνται να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ.
Ευτυχώς τελευταία στιγμή, τα αγροτεμάχια εξαιρέθηκαν από τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου. Γλίτωσαν έτσι έξτρα φόρους οι μικροϊδιοκτήτες και υπερήλικες συνταξιούχοι που κατά κύριο λόγο διαθέτουν (από κληρονομιές κ.λπ.) χέρσες ή μη καλλιεργούμενες εκτάσεις στην επαρχία.
Παρότι η έκπτωση αυτή αποτιμάται σε περίπου 250 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών, το σύνολο του ΕΝΦΙΑ που θα βεβαιωθεί φέτος δεν μειώθηκε στα 3,1 δισ. ευρώ. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι το σχέδιο να φορολογηθούν τα αγροτεμάχια δεν το απαιτούσε το μνημόνιο που ψηφίστηκε πέρυσι, αλλά μπήκε σαν καπέλο από την κυβέρνηση με σκοπό να φορτώσει φέτος στους ιδιοκτήτες ακινήτων φόρους συνολικά 3,7 δισ. ευρώ (αντί 3,342 δισ. που ήταν στα χαρτιά ο στόχος, όπως και το 2015).
Η πρόβλεψη, πάντως, για συμπληρωματικό φόρο στα αγροτεμάχια δεν καταργήθηκε, αλλά ανεστάλη για το 2017, ενδεχομένως από τον φόβο της αντίδρασης και της κατακραυγής για τα «τρελά» εκκαθαριστικά που θα έβγαιναν. Αρα, αν δεν αλλάξει πάλι κάτι, τα 250 εκατ. ευρώ επιπλέον θα κληθούν να τα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες στα εκκαθαριστικά της επόμενης χρονιάς.
Σε σχέση με το 2015, φέτος ο φόρος θα υπολογιστεί με το νέο μειωμένο αφορολόγητο όριο των 200.000 ευρώ (αντί 300.000) και με νέους αυξημένους φορολογικούς συντελεστές. Τα βάρη από την ανακατανομή των φόρων θα πέσουν σε περίπου 2.250.000 φορολογουμένους οι οποίοι, αντί να ελαφρυνθούν, θα πληρώσουν φέτος περισσότερα. Αλλοι 2.558.000 ιδιοκτήτες υπολογίζεται πως θα πληρώσουν ακριβώς τα ίδια με πέρυσι, ενώ 2.478.000 θα πληρώσουν κάτι λιγότερο.
Ποιοι βγαίνουν χαμένοι από τις αλλαγές
■ Ιδιοκτήτες οικοπέδων και μονοκατοικιών που παρά τις μειώσεις των αντικειμενικών αξιών θα βρεθούν περισσότερο χρεωμένοι σε σχέση με πέρυσι.
■ Ιδιοκτήτες ξενοίκιαστων (κενών) και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, για τους οποίους δεν θα ισχύσει φέτος η έκπτωση του 20% που εφαρμόστηκε το 2014 και το 2015.
■ Μία στις δύο επιχειρήσεις της χώρας (τουλάχιστον 25.000 υπόχρεοι), που θα πληρώσουν φόρο για τις επαγγελματικές εγκαταστάσεις τις οποίες χρησιμοποιούν, ενώ έως και πέρυσι απαλλάσσονταν.
Οι υπόχρεοι θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ είτε εφάπαξ (στο τέλος Σεπτεμβρίου) είτε σε 5 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου και την τελευταία (5η δόση) τον Ιανουάριο του 2017.