Για να βοηθήσεις τους άλλους πρέπει πρώτα να βοηθήσεις τον εαυτό σου λένε.
Η ομάδα εθελοντών «Alex» που αποτελείται από πέντε φοιτητές φαίνεται ότι δεν σταματάει σε αυτό.
Την περίοδο των γιορτών αποφάσισαν εντελώς αυθόρμητα να φροντίσουν τους άστεγους της Αθήνας και η δράση τους ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Εκατοντάδες κόσμου έφεραν πράγματα το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου στην Βαρβάκειο και εκατοντάδες άστεγοι βοηθήθηκαν ουσιαστικά από αυτή την δράση. Η ομάδα “Alex” αποτελείται από δυο κορίτσια: Παναγιώτα και Βάννα και τρία αγόρια: τον Ανδρόνικο, τον Γιάννης και τον Παναγιώτη.«Ονομάσαμε την ομάδα μας Alex για να τιμήσουμε έναν φίλο που πέθανε πριν από τέσσερις μήνες», λέει η Παναγιώτα, μέλος της ομάδας. «Σκοπός μας είναι ένας. Να βοηθήσουμε. Έτσι λειτουργούμε. Δεν είμαστε MKO, δεν έχουμε συνεργασίες ούτε υποστήριξη. Κάνουμε μικρά βήματα και είμαστε ακόμη στην αφετηρία. Μέσα στους επόμενους δύο μήνες διοργανώνουμε δύο ακόμα εκδηλώσεις».
Τα μέλη της ομάδα «Alex» διοργάνωσαν την πρώτη τους εκδήλωση μόνοι τους χωρίς να περιμένουν βοήθεια από κανέναν. «Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε την εκδήλωση “Βοηθώντας τους άστεγους στην Αθήνα” κυρίως για να παρακινήσουμε όσους ήθελαν να βοηθήσουν αλλά δεν έβρισκαν τον τρόπο ή το έκαναν μεμονωμένα. Θέλαμε να μοιράσουμε πράγματα στους συμπολίτες μας και το μόνο που ξέραμε είναι ότι όσοι περισσότεροι θα συνεισέφεραν, τόσο το καλύτερο. Συμφωνήσαμε λοιπόν και δημιουργήσαμε την εκδήλωση στο Facebook», λέει η Παναγιώτα.
Δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Χρειάζεται δύο βασικά στοιχεία. Θέληση και συνεργασία.
«Αρχικά πιστεύαμε ότι η απήχηση θα ήταν μικρή, δεν είχαμε κάποιο συγκεκριμένο πλάνο ή κάποια υποστήριξη. Σκεφτόμασταν να μαζευτούμε και να τα μοιράσουμε. Βλέποντας όμως τα αυξανόμενα νούμερα στο Facebook, σκεφτήκαμε ότι θα έπρεπε να συνεργαστούμε με κάποια οργάνωση που θα ήξερε πώς να βοηθήσει. Ρωτήσαμε και ψάξαμε πολλές οργανώσεις. Κάποιες ήταν θετικές, κάποιες αρνητικές. Τελικά βρήκαμε την “Γέφυρα”. Μία ομάδα εθελοντών ειδικευμένη πάνω στο social street work που έχει μεγάλη εμπειρία. Ήταν δύσκολο να οργανωθούμε. Εγώ βρισκόμουν στο εξωτερικό, απαντούσα σε μηνύματα στο Facebook», λέει η Παναγιώτα. «Τα παιδιά ήταν στην Ελλάδα έτρεχαν να παραλάβουν πράγματα και να βρούνε λύσεις στα προβλήματα μαζί με τους ανθρώπους της Γέφυρας. Έμενε να δούμε τι θα γινόταν την ίδια μέρα της εκδήλωσης. Έπρεπε να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο».Τα νούμερα της εκδήλωσης «Βοηθώντας τους άστεγους» στο Facebook έφτασαν τις μερικές χιλιάδες μέσα σε διάστημα δύο μηνών και η φόρμα τους στο Google που αριθμούσε όσους επιθυμούσαν να βοηθήσουν έφτασε στον αριθμό των 630 συμμετοχών. «Πραγματικά είναι πολύ δύσκολο να πω πόσοι άνθρωποι συνεισέφεραν. Μπορώ να πω πάντως πως ο αριθμός ήταν πολύ μεγαλύτερος των προσδοκιών μας», λέει η Παναγιώτα.
Την ημέρα της εκδήλωσης όταν ο κόσμος άρχισε να φτάνει με πράγματα η συνεργασία ήταν αυτή που βοήθησε να κυλήσουν όλα ομαλά. Άλλες ομάδες ξεκαθάριζαν και ταξινομούσαν τα πράγματα για να πακεταριστούν. Άλλες έβγαιναν στον δρόμο με έναν αρχηγό εθελοντή της Γέφυρας που ήξερε πως να προσεγγίσει τους άστεγους. «Δώσαμε απίστευτη ενέργεια όλοι για να πραγματοποιηθεί η δράση αλλά άξιζε πραγματικά τον κόπο. Θα πρότεινα στον καθένα να πάρει την πρωτοβουλία και να κάνει το καλύτερο που μπορεί».Όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της δράσης έφεραν πράγματα για όλες τις ανάγκες. «Ό,τι μπορείς να φανταστείς. Κονσέρβες, μακαρόνια, ρύζια, λαχανικά, γλυκά, αρτοσκευάσματα μέχρι και ψάρια είδαμε. Δεν έλειψαν τα νερά, τα γάλατα και τα αναψυκτικά. Ρούχα κάθε μεγέθους, παπούτσια, εσώρουχα, παιδικά ρουχαλάκια για μωρά αλλά και μεγαλύτερα παιδιά. Ρούχα για κάθε εποχή ακόμα και με ταμπέλες ολοκαίνουργια. Έφεραν και πολλές κουβέρτες, sleeping bags, σεντόνια. Μαζέψαμε έναν τεράστιο αριθμό από κάθε είδος».
Η ομάδα «Γέφυρα» τους παρείχε τον χώρο συνΑθηνά απέναντι από την Βαρβάκειο και το μεγάλο πρόβλημα της αποθήκευσης βρήκε λύση. Εκατοντάδες άστεγοι ήρθαν για να πάρουν πράγματα. «Είναι τελείως διαφορετικό να το βλέπεις από μια οθόνη να το ακούς από άλλους και να μην κάνεις κάτι και είναι διαφορετικό να τους βλέπεις και να συνεχίζεις τον δρόμο σου. Εκείνη την μέρα είδαμε πόσο σημαντικό είναι να έχεις ένα ρούχο να σε προστατεύσει από το κρύο και λίγο φαγητό για να καλύψεις την πείνα σου».Τι πιστεύει η ομάδα «Alex» για το πρόβλημα της αστεγίας και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;
«Δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Χρειάζεται δύο βασικά στοιχεία. Θέληση και συνεργασία», λέει η Παναγιώτα. «Δεν αναφέρομαι στο κράτος αλλά σε κάθε άνθρωπο ξεχωριστά. Όπως καταφέραμε και χτίσαμε ένα κτίριο να πετάξαμε με αεροπλάνο να πάμε στο φεγγάρι ή να εξελίξουμε την τεχνολογία και την ιατρική μας. Υπάρχει μια φυλή στην Αφρική στην οποία όταν κάποιος κάνει κάτι λάθος φτιάχνουν ένα κύκλο γύρω του και του λένε όλα τα καλά που έχει κάνει. Τι μπορεί να μας διδάξει αυτό; Οι άστεγοι αντιμετωπίζονται ως οι λάθος επιλογές τους και μένουν στο περιθώριο. Ξεχνάμε πως είναι άνθρωποι. Ζούμε σε έναν αρκετά υλιστικό και εγωιστικό κόσμο. Είναι σημαντικό να προσπαθούμε να μπούμε στην θέση των άλλων και να μη μένουμε κολλημένοι στους εαυτούς μας. Σήμερα είμαστε εμείς που πήραμε μια πρωτοβουλία αύριο θα είναι μια άλλη ομάδα παιδιών. Όσοι περισσότεροι ανοίγουν τα μάτια τους στο όραμα ενός καλύτερου κόσμου τόσο πιο κοντά βρισκόμαστε στο όραμα αυτό».
Η ομάδα Alex διοργανώνει δύο ακόμη εκδηλώσεις. Η μία είναι η συνέχεια της εκδήλωσης της Αθήνας που πραγματοποιήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου και τώρα θα γίνει στον Πειραιά στις 7 Φεβρουαρίου. Επίσης το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου διοργανώνουν την δράση με το όνομα “Βοηθώντας τα αδέσποτα στην Αθήνα”, στόχος είναι να συγκεντρώσουν τρόφιμα και να βοηθήσουν τα αδέσποτα στην Αθήνα.